«Η αυτοδιοίκηση χρειάζεται πολλή δουλειά, λίγα λόγια και λιγότερο κομματισμό»


 Με λυπεί ιδιαίτερα που ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, παρότι πέρασε ένας χρόνος από τότε που βρέθηκε τυχαία στο χώρο της Αυτοδιοίκησης εξ αιτίας των εσωτερικών διαφωνιών στο κόμμα του, αρνείται πεισματικά να δει τα πράγματα με αυτοδιοικητική ματιά.  Αντί να επιλέξει τη δουλειά και τους χαμηλούς τόνους επιμένει στην οξύτητα και στον κομματισμό.

Δεν αντιλαμβάνεται αλήθεια ότι αποτελεί προσβολή και ύβρη στους 20 και πλέον συμπολίτες μας και τις οικογένειές τους που χάθηκαν  από τροχαία ατυχήματα στο Αρτεσιανό και το Ριζοβούνι, ο χαρακτηρισμός του έργου των παρακάμψεων ως προεκλογικό; Δεν έμαθε ακόμα ότι για να φθάσει ένα έργο ΕΣΠΑ στη δημοπράτηση (η οποία έγινε 5 μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές) χρειάζεται να προηγηθούν δυο χρόνια προετοιμασίας;

Δεν αντιλαμβάνεται ότι λέγοντας «παραλάβαμε ναρκοθετημένο έργο» παίζει το παιχνίδι του αναδόχου; Τη στιγμή που βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την ανάδοχο εταιρεία δεν καταλαβαίνει ότι τα λόγια του θα χρησιμοποιηθούν ως επιχειρήματα από αυτή, εναντίον του έργου και άρα εναντίον των Καρδιτσιωτών; Σημειώνω ότι δεν εννοώ σε καμιά περίπτωση ότι παίρνει το μέρος του αναδόχου, απλά του καταλογίζω άγνοια και επιπολαιότητα.

Κατανοώ επίσης, ότι όταν δεν αγαπάς αυτό που κάνεις βλέπεις την κληρονομιά σαν μπελά, σαν βάρος. Το είπε ο Αντιπεριφερειάρχης στο παρελθόν για τα προγράμματα ΠΙΝΔΟΣ και ΕΑΠΝΑ που του παραδώσαμε. Δεν φανταζόμουν ότι θα το έλεγε και για τα έργα του ΕΣΠΑ. Μεγάλο έργο – όπως είναι οι παρακάμψεις Αρτεσιανού – Ριζοβουνίου – μεγάλες δυσκολίες. Εδώ δεν έχεις απέναντί σου παιδιά του Δημοτικού, αλλά εταιρείες οργανωμένες με μηχανικούς και δικηγορικά γραφεία που προσπαθούν να «βγάλουν από τη μύγα ξύγκι». Πρέπει να είσαι προετοιμασμένος και πριν μιλήσεις να σκέφτεσαι δυο φορές κι όχι μέσα από την επιπολαιότητά σου να ρίχνεις νερό στο μύλο των συμφερόντων τους.

Αντί να χαμηλώσει τους τόνους και να ασχοληθεί με τα του οίκου του προσπαθεί να μας πει ότι αυτός είναι καλός δεξιός και μεις κακοί Πασόκοι. Δεν αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι πλέον πρόεδρος της ΝΟΔΕ; Πόσες φορές αλήθεια θα αναμασήσει ακόμη τη συγχώνευση των σχολείων, το ΤΕΙ, τις πιθανές αλλαγές στα νοσοκομεία; Ρωτάει, για να με θίξει τάχατες, για τις θέσεις μου πάνω σε αυτά. Δεν γνωρίζει άραγε ως συνδικαλιστής εκπαιδευτικός ότι σε ανύποπτο χρόνο, από την αρχή της θητείας μας το 2007, ως Νομαρχιακή παράταξη είχαμε σαφή θέση ότι: με πρωτοβουλία των Δήμων έπρεπε να είχαμε ήδη προχωρήσει σε συγχώνευση των μονοθέσιων και διθέσιων σχολείων; Δεν διάβασε τη θέση μου στον τοπικό τύπο για το ΤΕΙ Δασοπονίας; Όσον αφορά τα Νοσοκομεία, νομίζω ότι είναι προσβλητικό να συγκρίνουμε την θητεία Λοβέρδου που αγωνίζεται καθημερινά να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, με την αντίστοιχη Αβραμόπουλου που σκόρπαγε ασύστολα μόνο και μόνο για να είναι ευχάριστος.

Επειδή πλέον είναι σε θέση ευθύνης του συνιστώ να αφήσει κατά μεριά τον ακραίο λαϊκισμό και να προσπαθήσει να είναι χρήσιμος.

Χλευάζει τον υφυπουργό Υποδομών κ. Μαγκριώτη, γράφοντας ότι μόνο ως αστεϊσμό μπορούμε να εκλάβουμε τις δεσμεύσεις του. Αλήθεια, με τι μούτρα θα πάει να τον συναντήσει για να θέσει τα αιτήματα του τόπου, όταν προκαταλαμβάνει με αυτόν τον τρόπο τις απαντήσεις. Όμως ξέρει ότι δεν θα πάει όπως δεν πήγε ποτέ μέχρι τώρα. Είπαμε όμως, πρέπει να σκέφτεσαι δυο φορές πριν μιλήσεις.

Για να γίνουν συγκρίσεις τον προκαλώ να βρει έστω και ένα δικό μου κείμενο, στα τέσσερα χρόνια της θητείας μου, που απέπνεε κομματισμό και αντίστοιχες εκφράσεις για τους τότε κυβερνώντες. Αντίθετα είχα άριστες σχέσεις με τους κυβερνητικούς βουλευτές και πηγαίναμε από κοινού στα Υπουργεία για να φέρουμε πιστώσεις. Έτσι παράγεται έργο κι όχι με αλαλαγμούς και επίδειξη κομματικού πατριωτισμού. 

Ο Φώτης Αλεξάκος είναι:

Τοπογράφος Μηχανικός

Περιφερειακός Σύμβουλος

πρ. Νομάρχης Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Κώστας Αγοραστός: «Σε ένα ρευστό και αβέβαιο περιβάλλον απαιτείται ταχύτητα στις διαδικασίες»
Επόμενο άρθρο «Να φορολογηθούν άμεσα οι καταθέσεις του εξωτερικού αφού δικαιολογηθεί η προέλευσή τους»