«Να φορολογηθούν άμεσα οι καταθέσεις του εξωτερικού αφού δικαιολογηθεί η προέλευσή τους»


 Ερώτηση προς τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο κατέθεσε η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Καρδίτσας κα. Μαρία Θεοχάρη, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με θέμα την ανάγκη λήψης μέτρων για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την φορολόγηση των καταθέσεων σε τράπεζες του εξωτερικού. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Υπάρχει κοινή διαπίστωση ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και που τείνει πλέον να είναι μάστιγα είναι η φοροδιαφυγή. Μέχρι τώρα διαφαίνεται ότι οι υπάρχοντες ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν είναι σε θέση να εισπράξουν τα οφειλόμενα προς το Δημόσιο με συνέπεια τη μείωση των εσόδων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα βάρη να πέφτουν συνήθως στους μισθωτούς και συνταξιούχους, που είναι και η πλειοψηφία των πολιτών, οι οποίοι πλέον συνεισφέρουν και πέρα από τις δυνάμεις τους.

Πρόσφατα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας λίστες με ονόματα εκείνων που οφείλουν μεγάλα ποσά στο Δημόσιο, τα οποία δεν έχουν καταβληθεί, και λίστα ονομάτων που έβγαλαν στο εξωτερικό τις καταθέσεις τους το 2009. Η δημοσιοποίηση των στοιχείων αποδεικνύει ότι η πλειοψηφία των καταθετών δηλώνει μηδενικό ή ελάχιστο εισόδημα.

Επειδή σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει το σύνολο σχεδόν των Ελλήνων πολιτών, η αίσθηση ισονομίας και δικαίου είναι επιτακτική, και επειδή στην πορεία προς τη δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να συνεισφέρουμε όλοι ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα του καθενός – συνεπώς δεν αρκεί μόνο η δημοσιοποίηση των ονομάτων – ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • 1. Προτίθεστε να προβείτε στον έλεγχο της νομιμότητας των συγκεκριμένων ποσών, δηλ. ποια η προέλευσή τους και εάν έχουν καταβάλει τον ανάλογο φόρο;
  • 2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο Οικονομικών ώστε να εισπράξει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές;
  • 3. Έχει γίνει διασταύρωση στοιχείων καταθετών και οφειλετών για εισοδήματα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία;
  • 4. Θα δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για διαφυγή καταθέσεων στο εξωτερικό και το 2010;

 

Προηγούμενο άρθρο «Η αυτοδιοίκηση χρειάζεται πολλή δουλειά, λίγα λόγια και λιγότερο κομματισμό»
Επόμενο άρθρο ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΙΝ/ΤΡΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ - Θα περάσει σε χέρια ιδιωτών