«Πράγματι η αυτοδιοίκηση χρειάζεται περισσότερη υπευθυνότητα και σοβαρότητα από τη διοίκηση, που όμως δεν τη βλέπουμε»


 Ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, όσο κι αν αυτό τον ενοχλεί, οφείλει να συμβιβαστεί με την πραγματικότητα. Ότι πλέον αυτός διοικεί και εμείς κρίνουμε. Κι όχι το αντίθετο όπως προσπαθεί να μας πείσει. Κι ακόμα να αποδεχτεί ότι την υποχρέωσή μας να επισημαίνουμε τα λάθη και τις παραλείψεις του, θα την ασκούμε μέχρι την τελευταία μέρα της κοινής μας θητείας. Όσο κι αν προσπαθεί να αποφύγει την κριτική «πετώντας την μπάλα στην κερκίδα», αναμασώντας όλα τα άλλα εκτός από τα θέματα της αρμοδιότητάς του.

Για το ζήτημα των παρακάμψεων τον προκαλώ σε δημόσια συζήτηση ώστε να φωτιστούν όλες οι λεπτομέρειες. Πιο όμως είναι το πρόβλημα με δυο λόγια. Ο εργολάβος επειδή έδωσε μεγάλη έκπτωση πάτησε σε δυο σημεία είτε για να κερδίσει είτε για να απαλλαγεί από το έργο παίρνοντας και αποζημίωση από πάνω.

α) Στο αίτημα για κατασκευή ανισόπεδων διαβάσεων που η διοίκηση καθυστέρησε μήνες να δώσει την αυτονόητη απάντηση. Κάτι που αναγκαστικά επέφερε και καθυστέρηση στην κήρυξη απαλλοτριώσεων.

β) Στο εφεύρημά του ότι πρέπει να γίνει πρόσθετη εξυγίανση του εδάφους και «καλίγωμα» του δρόμου με πέτρα, ώστε να μην χαλάσει. Και φυσικά να πληρωθεί την πέτρα σαν χρυσάφι.

Με την αποδοχή αυτών ο εργολάβος θα κατασκεύαζε μόνο το «φιλέτο» δηλαδή τις εκσκαφές, τις χρυσές πέτρες, το 3Α και εκεί θα τελείωναν τα λεφτά, αφήνοντας στην άσφαλτο και τα τσιμέντα τα οποία στοιχίζουν για το απώτερο μέλλον. Με τα συνεχή αιτήματά του και εκμεταλλευόμενος την αδράνεια της Διοίκησης να δώσει απαντήσεις και τη μη κήρυξη των απαλλοτριώσεων, ζητάει τώρα να εγκαταλείψει το έργο για καθυστέρηση με υπαιτιότητα της Υπηρεσίας παίρνοντας και μεγάλη αποζημίωση.

Κατά τον αντιπεριφερειάρχη για αυτά  φταίει ο Αλεξάκος. Έλεος.

Τα ίδια και με το υπόλοιπο κομμάτι του δρόμου Καρδίτσα – Τρίκαλα. Δεν έκανε τίποτα με αποτέλεσμα να περάσει ο χρόνος και τώρα του φταίει ο Μαγκριώτης. Στο ΕΣΠΑ και μια μέρα είναι πολύτιμη. Τον προκαλώ να πει πότε και ποιες παρεμβάσεις έκανε ο ίδιος ή ο περιφερειάρχης για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και για την ένταξη του έργου στο τομεακό ΕΣΠΑ. Απαντώ εγώ. ΚΑΜΙΑ. Κινδυνεύουν έτσι να χαθούν αθροιστικά 43 εκ. € και ένα πολύτιμο έργο για τη Δυτική Θεσσαλία. Το παλέψαμε και μας πονάει που χάνεται. Πρέπει να σιωπήσω για να μην χαλάσω την ηρεμία του;

Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, χρήματα στην αιρετή Περιφέρεια υπάρχουν από δυο πηγές, που όμως μένουν ανεκμετάλλευτες. Το τομεακό ΕΣΠΑ που είδαμε πως δεν το αξιοποιούν με το παράδειγμα  Μαγκριώτη και από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ). Σημειώνω ότι παρότι στους Δήμους αυτοί οι πόροι μειώθηκαν στην Περιφέρεια έχουν μείνει ανέγγιχτοι. Πόσα ξόδεψε από τους ΚΑΠ μέχρι τώρα η Περιφέρεια; Ένα ολοστρόγγυλο μηδέν. Οι φωτογραφίες του αντιπεριφερειάρχη και οι μεγαλόστομες δηλώσεις που είδατε από επισκέψεις του στα έργα είναι από δημοπρατήσεις που έγιναν από μας τον περασμένο χρόνο. Θαυμάστε τον απολογισμό εξαμήνου της αιρετής Περιφέρειας. Έσοδα 55 εκ. €. Έξοδα 16 εκ. €. Ταμειακό υπόλοιπο 39 εκ. €. Το επεσήμανα τον Ιούλιο ως καμπανάκι, δίνοντας πίστωση χρόνου. Περίμενα το καλοκαιρινό τρίμηνο, που είναι κατάλληλο για εκτέλεση έργων, να γίνουν απορροφήσεις και να μην λιμνάζουν αυτά τα χρήματα τη στιγμή που η αγορά στενάζει. Ξέρετε πόσο είναι το ταμειακό υπόλοιπο στο τέλος Σεπτεμβρίου; 37 εκ. €. Λεφτά λοιπόν υπάρχουν. Δραστηριότητα και κινητικότητα χρειάζεται για να πέσουν αυτά τα χρήματα στην αγορά και να κατασκευαστούν υποδομές. Μήπως φταίει η αντιπολίτευση γι’ αυτό; Γνωρίζουν πολύ καλά ότι κατέθεσα την εμπειρία μου όταν χρειάστηκε και για να ξεπεραστούν εμπόδια και για να υπάρξει ταχύτερη απορρόφηση.

Ακόμη θυμάστε τις δηλώσεις τους στις αρχές του χρόνου περί δήθεν χρεών των Νομαρχιών; Αν υπήρχαν χρέη γιατί δεν τα πληρώνουν; Τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια. Το 1/3 από αυτά τα χρήματα είναι τα περισσεύματα που άφησαν οι Νομαρχίες και δεν τα αξιοποιούν.

Στο Νομό μας όμως υπάρχει ένα πρόσθετο πρόβλημα. Μπορεί να φαντάζει αγενές, όμως πρέπει να ειπωθεί. Ο αντιπεριφερειάρχης δεν έχει το «ειδικό βάρος» για να υποστηρίξει τα συμφέροντα του Νομού. Οι προτεραιότητες Αγοραστού δεν ταιριάζουν πάντα με  αυτές του Νομού μας. Ο τρόπος εισόδου του αντιπεριφερειάρχη στην αυτοδιοίκηση, η έλλειψη αυτοδιοικητικής εμπειρίας,  σε συνδυασμό με την έλλειψη τεχνικών γνώσεων, καθιστούν προφανή την μη ύπαρξη αντιβάρου. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να προβληματίσει αυτούς που έκαναν τις επιλογές. Εμείς από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα του Νομού μας επισημαίνοντας αδικίες και παραλείψεις και φυσικά είμαστε πρόθυμοι να σταθούμε αρωγοί στον ίδιο όταν αποφασίσει ότι θέλει να συνεργαστεί και να αξιοποιήσει την όποια εμπειρία μας.

Ο Φώτης Αλεξάκος είναι:

Τοπογράφος Μηχανικός

Περιφερειακός Σύμβουλος

πρ. Νομάρχης Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Νίκος Σαλαγιάννης: Για ενημέρωση των αγροτών
Επόμενο άρθρο 27χρονη Λαρισαία νεκρή σε τροχαίο έξω από τους Σοφάδες