«Το πολιτικό αισθητήριο και οι «κόκκινες» γραμμές Σαμαρά είναι οι εγγυήσεις της εθνικής μας αξιοπρέπειας»


 Σε ένα κλίμα πολύ αρνητικό για την Ελλάδα, το οποίο προκάλεσε η τραγική έμπνευση του κ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα, ο Αντώνης Σαμαράς, με την επιστολή του προς τους εταίρους και δανειστές, χωρίς να διακινδυνεύσει τη θέση της χώρας μας στην Ε.Ε., διατυπώνει ξεκάθαρα τις βασικές του θέσεις.

Η εφιαλτική διακυβέρνηση Παπανδρέου άνοιξε την πύλη για την ευθεία αμφισβήτηση της εθνικής ανεξαρτησίας που έχει ως παράπλευρη απώλεια την καταστροφή του πολιτικού συστήματος όπως το γνωρίζουμε. Η ξαφνική απαξίωση συλλήβδην του πολιτικού προσωπικού από κάποιους που μέχρι χθες του έπλεκαν εγκώμια, ενάντια στην λαϊκό αίσθημα πρέπει να προβληματίσει σοβαρά.

Οι άνθρωποι που προώθησαν επίορκους σε θέσεις κλειδιά, οι ίδιοι που τα «έπαιρναν» από εταιρείες με παράνομες δραστηριότητες οι ίδιοι που δημιούργησαν την διαφθορά στο πολιτικό σύστημα αφανίζοντας κάθε ανεξάρτητη φωνή, εμφανίζονται σήμερα ως κριτές του. Οι ίδιοι άνθρωποι που με χορηγό το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα απαξίωσαν τον Ελληνικό λαό με πρόσχημα την κρίση ελλείμματος που έγινε κρίση δανεισμού και τώρα κρίση χρέους.

Με αυτά λοιπόν τα δραματικά για τη χώρα μας δεδομένα, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αντί να επιμείνει στην άμεση διενέργεια εκλογών, τις οποίες σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις θα κέρδιζε πανηγυρικά, επέλεξε να προτάξει το εθνικό συμφέρον με πολιτικό κόστος και να μην βάλει τη χώρα σε μια απρόβλεπτη, λόγω των εκτάκτων συνθηκών, προεκλογική περιπέτεια.

Ο λυσσαλέος πόλεμος που δέχτηκε ο Αντώνης Σαμαράς και όσοι τον στήριξαν, είναι καταγεγραμμένος. Ο Αντώνης Σαμαράς πολεμήθηκε πριν από την εκλογή του, συκοφαντήθηκε για τις επιλογές του, για την εως τώρα στάση του απέναντι στις εγκληματικές επιλογές Παπανδρέου. Πολεμήθηκε από τους ίδιους που στάθηκαν πρόθυμοι αρωγοί στην κατάρρευση της χώρας. Συκοφαντήθηκε από αυτούς που τώρα επιδιώκουν την ισοπέδωση και την ταύτιση των επίορκων με τους τίμιους.

Στη συθέμελη σάρωση του πολιτικού μας συστήματος τούτη είναι η ευκαιρία του να έρθει ως «λυτρωτής» για να το αναστηλώσει με τους όρους που επιβάλλει η αγωνία των Ελλήνων πολιτών. Η εμμονή των δανειστών μας για την υπογραφή του Σαμαρά δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια προσπάθεια να τον εξευτελίσουν στα μάτια μας. Να τον απαξιώσουν και να μας αναγκάσουν να γυρίσουμε την πλάτη σε όποια δημοκρατική διαδικασία έχει απομείνει ζωντανή σε τούτον τον τόπο.

Στους εκβιασμούς και τις απειλές των διορισμένων τοποτηρητών ο Σαμαράς έθεσε όρους πάντα σύμφωνα με το συμφέρον της Ελλάδος και συγκεκριμένα:

-Δεν υπογράφει αλλαγή δικαίου στην διαχείριση του χρέους. Δεν αποδέχεται Βρετανικό δίκαιο.

-Δεν υπογράφει σε περίπτωση που θα τεθεί θέμα αυξημένης πλειοψηφίας, άρα δεν υπογράφει εκχώρηση εθνικής ανεξαρτησίας.

-Δεν θα ανεχτεί παράταση ζωής της παρούσας κυβέρνησης, που υποχρεούται να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές.

-Δεν θα δεχτεί την επιβολή νέων μέτρων από την παρούσα κυβέρνηση.

Και όλες οι προϋποθέσεις έγιναν δεκτές καθώς με την επιστολή του επαναλαμβάνεται η δέσμευση για την υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. της 26ης Οκτωβρίου, η οποία άλλωστε εκφράστηκε με τη στήριξη της μεταβατικής κυβέρνησης που θα τις υλοποιήσει.

Επαναλαμβάνεται, επίσης, και η δέσμευση για την επίτευξη των στόχων της δημοσιονομικής προσαρμογής, αναφορικά με την εξάλειψη του ελλείμματος και την αντιστροφή της δυναμικής του χρέους. Όλα αυτά τα διακηρύσσει με συνέπεια επί δύο χρόνια.

  • Ο Αντώνης Σαμαράς δεν προσυπέγραψε μια κοινή επιστολή με υπαγορευμένο περιεχόμενο με τον Γιώργο Παπανδρέου.
  • Με την αποστολή της επιστολής, η οποία έγινε δεκτή, αίρονται τα όποια προσκόμματα είχαν τεθεί από κάποιες πλευρές για τη μη καταβολή της 6ης δόσης, και την παράταση της αγωνίας για τη δυνατότητα του κράτους να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.
  • Αφαιρείται η δυνατότητα από όσους επεδίωκαν να κατηγορηθεί για το τραγικό αδιέξοδο που έχει οδηγηθεί η ελληνική οικονομία η Ν.Δ., το κόμμα, δηλαδή, που ήταν στην αντιπολίτευση τα δύο έτη που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία, και εναντιώθηκε στην αποτυχημένη πολιτική.
  • Επισημαίνεται ότι η μέχρι τώρα οικονομική πολιτική ήταν λάθος και γι’ αυτό απέτυχε.
  • Τίθεται στο κείμενο, με τον πλέον αναμφισβήτητο τρόπο, η ανάγκη τροποποίησης της οικονομικής πολιτικής, με την αλλεπάλληλη και άδικη φορολόγηση που οδηγεί στην εκτόξευση της ανεργίας, στον πολλαπλασιασμό των «λουκέτων» και στο βάθεμα της ύφεσης.
  • Η αποδοχή της θέσης αυτής, στην οποία επίσης επέμενε ο Αντώνης Σαμαράς από την εποχή της ψήφισης του μνημονίου, ανοίγει το δρόμο για την άσκηση διαφορετικών «βιώσιμων εναλλακτικών πολιτικών», πολιτικών ανάκαμψης και ανάπτυξης. Και αυτό θα συμβεί από μια κυβέρνηση της Ν.Δ. που θα προκύψει μετά από τις εκλογές, που θα διεξαχθούν όπως έχει συμφωνηθεί στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 19 Φεβρουαρίου 2012.

Η δημόσια συζήτηση όλο αυτό το διάστημα σχετικά με την επιστολή απέδειξε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι σήμερα το κέντρο των πολιτικών διεργασιών,

Τέλος, ο Αντώνης Σαμαράς κατέδειξε ότι ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες υπάρχει η δυνατότητα διαφύλαξης της αξιοπρέπειας και τήρησης της πολιτικής συνέπειας.  Στις εποχές της πολιτικής κωλοτούμπας, ο σεβασμός στους ανθρώπους με σταθερές αξίες, δείχνει τον δρόμο.

Κωνσταντίνος Γ. Νούσιος

Δικηγόρος-Πολιτικός Επιστήμων

Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας

Τομεάρχης Επικοινωνίας ΝΟΔΕ Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Η θεατρική παράσταση «Η Πολιτεία που πέτρωσε» στην Καρδίτσα
Επόμενο άρθρο Αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας