«Όχι στην κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Παλαμά»


 Ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου προαναγγέλοντας αλλαγές στον φοροεισπραχτικό μηχανισμό είπε “ότι δεν είναι νοητό ένας νομός να έχει 4-5 Δ.Ο.Υ.”, χωρίς όμως να δώσει καμμιά εξήγηση γιατί δεν είναι νοητό.  

Έτσι στα πλαίσια αυτής της λαθεμένης αντίληψης, το Υπουργείο με τρόπο αυθαίρετο και ανορθολογιστικό, αποφάσισε την κατάργηση της Δ.Ο.Υ. του Δήμου Παλαμά, ενός Δήμου 20.000 κατοίκων.

Το κράτος για μια ακόμη φορά ενεργεί με τρόπο ανάλγητο προς τους πολίτες του, αφού υποχρεώνει τους κατοίκους του Δήμου Παλαμά να μετακινούνται στην Καρδίτσα για να εξυπηρετούνται στις συναλλαγές τους με το ίδιο το κράτος.  Και έτσι ο πολίτης του Παλαμά είναι αυτός που θα πληρώσει με χρήμα και με εργάσιμο χρόνο την προφανή αδυναμία του Υπουργείου να προχωρήσει στην μηχανοργάνωση των Δ.Ο.Υ..  Ούτε βέβαια η πάταξη της φοροδιαφυγής μπορεί να γίνει από υδροκέφαλες Δ.Ο.Υ., όπως αυτή που θα σχηματισθεί στην πόλη της Καρδίτσας και είναι βέβαιο ότι ο συγκεντρωτισμός αυτός θα οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα. 

Ασφαλώς κανένας δεν είναι αντίθετος στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας και της αντίληψης των Δ.Ο.Υ.  Όμως το να κλείνει μια Δ.Ο.Υ. σε έναν Δήμο 20.000 κατοίκων όπως του Δήμου Παλαμά είναι προφανές ότι δεν συμβάλλει στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων ούτε του κράτους, ούτε των κατοίκων του δήμου.

Πιστεύω ότι οι αρμόδιοι θα επανεξετάσουν την απόφαση αυτή και όπως σοφά έπραξαν με τις Δ.Ο.Υ. των δήμων Σοφάδων και Μουζακίου, θα πράξουν το ίδιο και για την Δ.Ο.Υ. Παλαμά, αφού με την απόφαση για κατάργηση της Δ.Ο.Υ. πλήττεται σοβαρά η οικονομική ζωή του Παλαμά και των κατοίκων του, ενώ η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που είναι και το κυρίως ζητούμενο θα είναι μάλλον ανέφικτη.

                                                Παύλος Β. Σιούφας

                                                Δικηγόρος

                                                Υποψήφιος Βουλευτής Ν.Δ. Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο «Οι πραγματικές ανάγκες της οικονομίας»
Επόμενο άρθρο Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ενημερωτική εκδήλωση για το πράσινο σκουλήκι στους Σοφάδες