Άμεσα η διακοπή λειτουργίας των χωματερών


Με απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων του Νομού.

Σύσκεψη των Δημάρχων με τον Γ.Γ. Περιφέρειας Θεσσαλίας στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΤΕΔΚ.

Για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων του Νομού στα πλαίσια του Περιφερειακού  Σχεδιασμού, ο οποίος και θα αρχίσει να εφαρμόζεται σύντομα, συζήτησαν οι Δήμαρχοι του Νομού με τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Φώτη Γκούπα. Ο κ. Γενικός επεσήμανε ότι οι ΣΜΑ που έχουν ολοκληρωθεί στο Νομό (Καρδίτσας και Σοφάδων) θα πρέπει, ακόμη και αύριο αν ήταν δυνατό, να λειτουργήσουν έστω και δοκιμαστικά, προκειμένου από τις 16 ενεργές χωματερές που υπάρχουν την παρούσα στιγμή στο Νομό να λειτουργήσουν μόνο δύο. Αναλυτικά ο κ.  Γκούπας ανέφερε:

«Συναντηθήκαμε σήμερα για να συζητήσουμε με τους δημάρχους την πορεία υλοποίησης του σχεδίου μας για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Όπως ξέρετε έχουμε κάνει ένα πολύ μεγάλο έργο γύρω από αυτά, τελειώνουν σύντομα οι υποδομές των ΧΥΤΑ και των ΣΜΑ, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες και πρέπει να τελειώνουμε για να εφαρμοστεί ο περιφερειακός σχεδιασμός. Να θυμίσω ότι στη Δυτική Θεσσαλία πάνω από 100 χωματερές κάτω από 35% βαθμού επικινδυνότητας αντικαταστάθηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Τώρα έχουμε πολύ λίγες ακόμη χωματερές, έναν ΧΑΔΑ ανά Δήμο που δεν έχει ΣΜΑ και τώρα που ολοκληρώθηκαν οι δύο ΣΜΑ και πήραν ρεύμα θα συζητήσουμε την από ‘δω και πέρα διαδικασία της αποκατάστασης και αυτών των χωματερών και τη λειτουργία όλου του περιφερειακού συστήματος ώστε να ανοίξουμε και τον διάλογο στα πλαίσια του ΕΣΠΑ, τη νέα περίοδο, να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε και τα υπολείμματα που δημιουργούνται από οικοδομές κλπ. Η Δυτική Θεσσαλία έχει ξεκινήσει ήδη τη διαλογή που είναι πολύ σημαντική για εμάς.

Οι χωματερές σχεδόν στο σύνολό τους έχουν αποκατασταθεί και κάθε δήμος που θα εξυπηρετείτε τώρα από ΣΜΑ θα πρέπει να κλείνει τη χωματερή του. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει θέμα χρημάτων, εμείς έχουμε χρήματα και οι δήμαρχοι έχουν προχωρήσει σε μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων ώστε να αποκαθίστανται οι χωματερές αμέσως». Τέλος, για τον ΧΥΤΑ Τρικάλων, τόνισε: « Ο ΧΥΤΑ Τρικάλων είναι έτοιμος και μέχρι τέλος του μήνα θα έχει ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος πρόσβασης για να λειτουργήσει κανονικά. Για να λειτουργήσει όμως θα πρέπει να ξεκινήσουν και οι ΣΜΑ, οι οποίοι για το Ν. Καρδίτσας… οι δύο από τους τρεις είναι έτοιμοι. Οι ΣΜΑ λοιπόν θα πρέπει να λειτουργήσουν έστω και δοκιμαστικά ακόμη και αύριο».

Προηγούμενο άρθρο «Πράσινος Δήμος»… ο Δήμος Κάμπου
Επόμενο άρθρο Σύσκεψη για την έλευση του φυσικού αερίου στην Καρδίτσα