Άνοιγμα στην κοινωνία των πολιτών από την Περιφέρεια Θεσσαλίας


Στο πλαίσιο εξειδίκευσης και υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2007-2013. 

Άνοιγμα στην κοινωνία των πολιτών, ήταν το μήνυμα που έστειλε σήμερα ο γενικός γραμματέας Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Φώτης Γκούπας μιλώντας σε εκπροσώπους κοινωνικών φορέων και μη κυβερνητικών οργανώσεων, σε ημερίδα με θέμα τη δυνατότητα και τις προοπτικές συμμετοχής τους σε δράσεις και έργα του ΕΣΠΑ 2007-2013.

«Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αλλά και οι Κοινωνικές, ως αυθεντικοί εκπρόσωποι της «Κοινωνίας των Πολιτών»  έχουν θέση στο σχεδιασμό, στην υλοποίηση και στον απολογισμό τόσο του Τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου όσο και του ΕΣΠΑ 2007-2013» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γκούπας, τονίζοντας ότι:

-Στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Γ΄ ΠΕΠ Θεσσαλίας είχαν ενεργή συμμετοχή και οι κοινωνικές και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις,

ενώ επιπλέον

-Με απόφαση της Περιφέρειας, η εκπροσώπηση αυτή θα συνεχιστεί και στην Επιτροπή Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ – Δ’ ΠΕΠ Θεσσαλίας 2007-2013, η οποία διευρύνεται με 5 νέα μέλη- εκπροσώπους Μη Κυβερνητικών και Κοινωνικών Φορέων.

«Μας ενδιαφέρει ο ενεργός ρόλος των πολιτών» δήλωσε ο κ. Γκούπας, καλώντας τους Θεσσαλικούς φορείς -κοινωνικούς, αυτοδιοικητικούς, οικονομικούς-  να συνεχίσουν να εκφράζουν  γνώμη, τόσο κατά την υλοποίηση των νέων προγραμμάτων, όσο και απολογιστικά, για τις δράσεις  του Γ’ ΠΕΠ που ολοκληρώνεται σύντομα, όσο και του ΕΣΠΑ αργότερα, συνεισφέροντας στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Θεσσαλίας.

Από την πλευρά της η προϊσταμένη της ΕΔΑ Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνα Ζαμπούνη στην ομιλία της αναφέρθηκε στο ρόλο των Μη Κυβερνητικών και Κοινωνικών Οργανώσεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τόνισε ότι στη Θεσσαλία, έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια μια ισχυρή δυναμική στον τομέα αυτό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που ανέθεσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την καταγραφή των ΜΚΟ  και τη διερεύνηση των δυνατοτήτων συμμετοχής τους στο Γ’ ΚΠΣ, στη Θεσσαλία εντοπίστηκαν συνολικά 577 Μη Κυβερνητικές – Μη Κερδοσκοπικές κοινωνικές δομές, προερχόμενες από 91 διαφορετικούς Δήμους.

Τα θέματα με τα οποία ασχολούνται είναι κυρίως οι τέχνες και ο πολιτισμός, το περιβάλλον και η κοινωνική αλληλεγγύη, ενώ ο χώρος δραστηριοποίησης τους είναι κατά συντριπτική πλειοψηφία, η τοπική κοινωνία. Κατά μέσο όρο, οι Οργανώσεις αυτές έχουν 120 μέλη και εξ αυτών ενεργά είναι περίπου το 20%. Η κ. Ζαμπούνη ανέφερε επίσης ότι στο  πλαίσιο της εξειδίκευσης του ΕΣΠΑ 2007-2013 για την χωρική ενότητα Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου θα εξετασθεί η δυνατότητα συμμετοχής των κοινωνικο-οικονομικών εταίρων ως δυνητικών δικαιούχων με τις προϋποθέσεις που τίθενται από το Σύστημα Διαχείρισης & Ελέγχου του ΕΣΠΑ, και τόνισε ότι στόχος είναι η  συνέχιση της δημιουργικής και θετικής συνεργασίας στο επίπεδο που αυτό είναι εφικτό κάθε φορά. Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή (ΕΔΑ) Θεσσαλίας στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα, με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση των θεσσαλικών ΜKO, εν όψει της υλοποίησης του νέου Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς για την περίοδο 2007-2013.

Εισηγήσεις έγιναν από τα στελέχη της ΕΔΑ κ.κ. Πολυτίμη Γραββάνη, Σωτηρία Πασπάτη και Κώστα Κατσιλούλη, ενώ ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση.

Προηγούμενο άρθρο Πανηγύρι στο Εξωκλήσι του Αγ. Νικολάου Τ.Δ. Μητρόπολης
Επόμενο άρθρο Σε πλήρη εξέλιξη η ανάπλαση πεζοδρομίων