Έκανε φτερά… η συναίνεση


Λάθος εντύπωση έδωσε τελικά η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας κατά την έναρξή της. Ενώ όλα ξεκίνησαν ομαλά με την τοποθέτηση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας κ. Τάτσιου και του Δημάρχου Καρδίτσας κ. Βερίλλη για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί το Δ.Σ. να διεξάγεται εύρυθμα, στη συνέχεια τα πράγματα άλλαξαν με την αποχώρηση της μείζονος αντιπολίτευσης. Αρχικά η παράταξη «Νέα Καρδίτσα» με επικεφαλής τον κ. Τέγο κατέθεσε την ένστασή της για τη μη ύπαρξη εισήγησης από την πλευρά της δημοτικής αρχής για το θέμα που κλήθηκαν να συζητήσουν και να αποφασίσουν, αφού η διατύπωση του θέματος έλεγε «συζήτηση και λήψη απόφασης». Ο κ. Τάτσιος επεσήμανε ότι εισήγηση σκοπίμως δεν υπάρχει, αφού σκοπός της συγκεκριμένης συνεδρίασης ήταν να τοποθετηθούν όλοι οι σύμβουλοι και από κοινού στο τέλος να ληφθούν οι αποφάσεις που θα συντελούσαν στην εύρυθμη λειτουργία του σώματος, σε μορφή ψηφίσματος. Ο κ. Πίτσαβος τόνισε ότι μια συζήτηση πάσχει όταν δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο συζήτησης, παρ’όλες όμως τις παραπάνω παρατηρήσεις, η συζήτηση ξεκίνησε με την τοποθέτηση του κ. Τάτσιου και εν συνεχεία του κ. Βερίλλη. Με το τέλος αυτών, ο κ. Τέγος κατηγόρησε τους προαναφερόμενους για υποκρισία αφού οι τοποθετήσεις τους ήταν ήδη δακτυλογραφημένες, απλά δεν θέλησαν να την συμπεριλάβουν στον φάκελο που διανέμεται στους συμβούλους, «για να μας αιφνιδιάσετε όπως άλλωστε μας έχετε συνηθίσει», τόνισε ο κ. Τέγος. Ξεπερνώντας και αυτό τον σκόπελο, το λόγο πήρε ο κ. Τέγος ρωτώντας αρχικά τον κ. Τάτσιο τι εννοούσε όταν έγραφε στον τοπικό τύπο ότι θα απέχει από τα καθήκοντά του, από τη στιγμή που συνεκάλεσε τη συγκεκριμένη συνεδρίαση και συγκαλεί ξανά ο ίδιος την αυριανή, ενώ στη συνέχεια απαρίθμησε τις παραβιάσεις στις οποίες έχει υποπέσει ο Πρόεδρος του Δ.Σ. από την πρώτη κιόλας ημέρα της θητείας του. Ξεκινώντας λοιπόν από τα άρθρα του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, αναφέρθηκε στον απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, στην απαξίωση των 26 πολιτών που κατέθεσαν προτάσεις ώστε να συζητηθούν στο Δ.Σ. για την εύρυθμη λειτουργία του σώματος, στη μη συμμετοχή όλων των παρατάξεων στις επιτροπές, για συμβούλους που έχουν ίδιον όφελος σε θέματα που συζητούνται στο συμβούλιο και τέλος για την καταχώρηση της ημερήσιας διάταξης αλλά και των αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων στην ιστοσελίδα του Δήμου. Στο σημείο αυτό, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Βότσης και Κολιός διέκοψαν τον κ. Τέγο επικαλούμενοι τον χρόνο, και η παράταξη του κ. Τέγου αποχώρησε από την αίθουσα εν μέσω διαμαρτυριών, αφού δεν τους άφησαν να ολοκληρώσουν τις προτάσεις τους, τις οποίες -όπως είπαν- θα τις διαβάσουν όσοι ενδιαφέρονται, στον τοπικό τύπο.

Εισήγηση από τον Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Βερίλλη

«Κύριοι συνάδελφοι,

Καλούμαστε σήμερα να συζητήσουμε για την εύρυθμη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να διαφυλάξουμε το κορυφαίο αυτοδιοικητικό όργανο του Δήμου μας από φαινόμενα που παρατηρούνται από την αρχή της θητείας του και οξύνθηκαν το τελευταίο διάστημα.

Για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα και να βελτιώσουμε την εικόνα και τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να δούμε και να αναδείξουμε τα αίτια του προβλήματος.

Η στάση της μειοψηφίας

– Η διακοπή της συνεδρίασης της 29ης Αυγούστου αποφασίστηκε από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου κατόπιν προτάσεως Δημοτικού Συμβούλου της παράταξής μας λόγω της – εκτός κάθε ανεκτού ορίου – συμπεριφοράς Δημοτικού Συμβούλου της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας.

Προηγουμένως, το Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου αναγκάστηκε να διακόψει δύο φορές τη συνεδρίαση του οργάνου λόγω παράβασης του κανονισμού εκ μέρους του κ. Τέγου. Αν ανατρέξουμε στα πρακτικά των πρώτων συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου θα διαπιστώσουμε ότι η οξύτητα, η ένταση, οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί για τα μέλη της Δημοτικής Αρχής, η μη τήρηση του Κανονισμού Λειτουργίας του οργάνου ακόμα και η ποινικοποίηση της λειτουργίας του αποτέλεσαν πολιτική επιλογή της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας:

– Η αντιπαράθεση για λόγους εντυπωσιασμού, το μόνο που επιτυγχάνει είναι να δυναμιτίζει το κλίμα και να υποβαθμίζει το επίπεδο της συζήτησης, στην οποία είναι υποχρέωση όλων, να αναδεικνύονται τα πραγματικά ζητήματα και να προασπίζονται τα συμφέροντα του Δήμου. Φαίνεται ότι δεν έχουν ακόμα αποδεχθεί την ετυμηγορία του Καρδιτσιώτικου λαού και τους ρόλους που ανέθεσε στον καθένα μας και προσπαθούν να ασκήσουν ακραία κριτική στη Δημοτική Αρχή, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη, πως ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να ασκεί κριτική, να υποβάλλει ερωτήματα και να λαμβάνει θέσεις που απώτερο σκοπό τους έχουν τη βελτίωση της λειτουργίας του Δήμου και την ανάπτυξη της περιοχής μας.

– Δεν θέλω να επαναλάβω τους χαρακτηρισμούς που κατ’ επανάληψη προσέδωσε σε εμένα, τον Πρόεδρο, αλλά και άλλους συναδέλφους ο κ. Τέγος για να μην καταχωρηθούν εκ νέου στα πρακτικά, καθώς θεωρώ ότι αδικούν την πολυετή παρουσία του στα κοινά του Δήμου.

– Επαναλαμβανόμενο είναι επίσης και το φαινόμενο της παραβίασης του χρόνου ομιλίας, που δείχνει έλλειψη σεβασμού του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ δεν διστάζει να διακόπτει τους συναδέλφους, πολλές φορές με προσβλητικό τρόπο.

– Είναι δε φανερό ότι εντός αλλά και εκτός της αιθούσης του Δημοτικού Συμβουλίου υπάρχει μια προσπάθεια κωλυσιεργίας και παρεμπόδισης της λήψης σημαντικών αποφάσεων για την πόλη και τα Τοπικά Διαμερίσματα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μέλη της μειοψηφίας έχουν προσφύγει στα όργανα της Περιφέρειας Θεσσαλίας κατά 75 περίπου αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, καταγράφοντας πανθεσσαλικό και πιθανότατα και πανελλήνιο ρεκόρ.

Η δική μας θέση

Ως Δημοτική Αρχή έχουμε αντίθετη άποψη για τον τρόπο, με τον οποίο θα πρέπει να γίνεται ο διάλογος και η αντιπαράθεση θέσεων στον ιερό χώρο του Δημοτικού Συμβουλίου και αποφεύγουμε τις εντάσεις και τις συγκρούσεις, γιατί προτιμούμε να ασχολούμαστε με την αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων των δημοτών και την παραγωγή έργου που εκτελείται αυτή την περίοδο και έχει ανάγκη ο Δήμος μας.

– Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη Διοίκηση του Δήμου, ήρθαμε αντιμέτωποι με τεράστια προβλήματα. Παραλάβαμε ένα Δήμο, στα όρια της κατάρρευσης και επιδοθήκαμε σε μια τιτάνια προσπάθεια σωτηρίας του ενώ καταβάλλουμε τεράστια προσπάθεια για την οργανωτική και λειτουργική ανασυγκρότησή του.

– Αντιμετωπίσαμε τεράστια οικονομικά προβλήματα προχωρώντας σε ρυθμίσεις των χρεών που υπήρχαν και δυστυχώς συνεχίζουν να ανακύπτουν με ατιμολόγητες δαπάνες που μας έρχονται καθημερινά. Το Δημοτικό Συμβούλιο με αποφάσεις του επικυρώνει κάθε βήμα αυτής της προσπάθειας.

– Υλοποιούμε με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ένα πρωτοφανές σε έκταση και ποιότητα έργο στην πόλη και τα Δημοτικά Διαμερίσματα. Όλοι διαπιστώνετε ότι η Καρδίτσα είναι ένα απέραντο εργοτάξιο με τις εργασίες να γίνονται συντονισμένα επιβαρύνοντας το λιγότερο δυνατό την καθημερινή λειτουργία της πόλης.

– Με αποφασιστικότητα και μεθοδικότητα αντιμετωπίζουμε με πολύ ικανοποιητικό τρόπο για τους εργαζόμενους και το Δήμο, το θέμα των Δημοτικών Επιχειρήσεων που θα μπορούσε να είχε λύσει αν ήθελε και η προηγούμενη δημοτική αρχή, η οποία προτίμησε να μας κληροδοτήσει το πρόβλημα.

– Στο Δημοτικό Συμβούλιο φέραμε προς συζήτηση και υλοποίηση μεγάλα έργα και πρωτοβουλίες που αφορούν το Δήμο και γενικότερα την περιοχή μας.

– Τηρήσαμε με θρησκευτική ευλάβεια τον εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων που είναι το ασφαλές κριτήριο της εύρυθμης λειτουργίας του οργάνου, ενώ απαντήθηκαν όλες οι ερωτήσεις που έθεσε η μείζονα και η ελάσσονα μειοψηφία.

– Σεβαστήκαμε την προσωπικότητα κάθε συναδέλφου με τρόπο που είναι γεγονός ότι εισάγει έναν πολιτικό πολιτισμό και συμβάλει στην ανάπτυξη ουσιαστικού και εποικοδομητικού διαλόγου.

– Για όλα αυτά τα ζητήματα που φέραμε στο Δημοτικό Συμβούλιο ακολουθήσαμε το δρόμο της μετριοπάθειας και της συνεννόησης, επιδιώκοντας την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, έστω και αν προσκρούαμε στην αρνητική στάση της μείζονος μειοψηφίας, η οποία πιστεύουμε ότι θα συναισθανθεί τις ευθύνες της για την δημιουργηθείσα κατάσταση και θα συμβάλει με την από εδώ και πέρα στάση της στην αποκατάσταση του καλού κλίματος στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να προωθηθούν λύσεις στα πραγματικά προβλήματα του Δήμου και των δημοτών.

Τι προτείνουμε

Καταλήγοντας, θέλω να υπογραμμίσω ότι η εύρυθμη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου μπορεί να διασφαλισθεί με τις εξής προϋποθέσεις:

– Πιστή τήρηση του Κανονισμού Λειτουργίας του από όλους.

– Σεβασμός της προσωπικότητας των συναδέλφων και αποφυγή προσωπικών επιθέσεων και χαρακτηρισμών που δεν αρμόζουν σε αιρετούς.

– Ουσιαστικός και εποικοδομητικός διάλογος για τη λήψη των βέλτιστων αποφάσεων και την προώθηση των θεμάτων. Η κωλυσιεργία δεν εξυπηρετεί το Δήμο και τους δημότες, καθώς τα πάσης φύσεως προβλήματα απαιτούν άμεσες λύσεις.

– Όσον αφορά την ευρύτερη δυνατή δημοσιότητα των συνεδριάσεων, με δεδομένη και την έλλειψη κατάλληλης αίθουσας για τη φιλοξενία όσων δημοτών ενδιαφέρονται να είναι παρόντες, θα δρομολογηθεί με τη σύμφωνη γνώμη του σώματος η μετάδοσή τους μέσω του διαδικτύου με ειδικές κάμερες».

Εισήγηση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας κ. Λαμ. Τάτσιου

«Μετά και τα τελευταία συμβάντα που έλαβαν χώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου για πρώτη φορά μετά από ψηφοφορία διεκόπη το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού ακουστήκανε απειλές και ύβρεις μεταξύ των συναδέλφων, κρίθηκε αναγκαίο να γίνει η σημερινή συνεδρίαση με μοναδικό θέμα την εύρυθμη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Από τις πρώτες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου υπήρξαν έντονα προβλήματα, απόρροια της έντονης ποινικοποίησης των εργασιών του Δημοτικού Συμβουλίου (μηνύσεις, αγωγές, καταγγελίες μέσω του τύπου) και είχαν ως αποτέλεσμα την διάρρηξη των σχέσεων των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο κανονισμός λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου τηρήθηκε απαρέγκλιτα από το προεδρείο και τα πολλά θέματα στις ημερήσιες διατάξεις ήταν αποτέλεσμα των εκκρεμοτήτων που υπήρχαν και δεν ήταν ποτέ αιτία δημιουργίας προβλημάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως αποδεικνύεται και από τα τηρηθέντα πρακτικά.

Η αλλαγή του Κανονισμού Λειτουργίας του Δ.Σ., η οποία προετοιμάζεται και θα μας απασχολήσει σε επόμενα δημοτικά συμβούλια,  θα γίνει, επειδή πρέπει να εναρμονισθεί  ο Κανονισμός Λειτουργίας του με το νέο κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και όχι επειδή δημιουργεί λειτουργικά προβλήματα στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Για την εύρυθμη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου  έχω την πεποίθηση ότι θα λειτουργήσει θετικά η τοποθέτηση κάμερας,  ώστε απευθείας να μεταδίδεται το δημοτικό συμβούλιο μέσω του διαδικτύου, καθώς  επίσης  θεωρώ αυτονόητη την απαρέγκλιτη τήρηση του κανονισμού λειτουργίας του Δ.Σ., με αποφυγή κάθε εκτροπής από την νόμιμη διαδικασία και προκλήσεων οξύτητας , αφού  ο σεβασμός της προσωπικότητας του κάθε δημοτικού συμβούλου  είναι αυτονόητος».   

Προηγούμενο άρθρο 'Eληξε η 8η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Κάλεσμα στην κινητοποίηση της 9ης Οκτωβρίου