Ειδήσεις

Έκθεση-αφιέρωμα στον Δάντη από τον εικαστικό Κ. Μπιλιούρη


Μια ιδιαίτερη εικαστική δουλειά θα φιλοξενεί από την Μεγάλη Τετάρτη, 27 Απριλίου, ώρα 6.00 το απόγευμα, και για δύο περίπου εβδομάδες (13/5) η Αίθουσα Τέχνης Οιωνός (οδός Διάκου 16). Η έκθεση με τίτλο «Αναφορά στον Δάντη: La Divina Commedia», η οποία πραγματοποιείται με αφορμή τα 750 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου Ιταλού ποιητή του Μεσαίωνα, Δάντη Αλιγκιέρι (1265-1321), δεν είναι παρά η εικονογραφική απόπειρα της «Θείας Κωμωδίας», ενός έργου-σταθμού για την παγκόσμια λογοτεχνία.

Μέσα από 35 έργα με σινική μελάνη και ακουαρέλα  ο Κωνσταντίνος Μπιλιούρης παρακολουθεί το έμμετρο αφηγηματικό ταξίδι του ποιητή στον Κάτω Κόσμο, ένα ταξίδι, του οποίου το ξεκίνημα ο Δάντης τοποθετεί χρονικά  περίπου την ίδια εποχή του έτους με αυτή της έκθεσης, συγκεκριμένα τη Μεγάλη Παρασκευή, 8 Απριλίου του 1300. Ένα ταξίδι με προορισμό τον Παράδεισο, αφετηρία την Κόλαση και ενδιάμεσο στάδιο το Καθαρτήριο, πορεία με πολλές δοκιμασίες, την οποία ο Δάντης πραγματοποιεί με τη συνοδεία του «δασκάλου» του, Βιργιλίου και της γυναίκας με την οποία έχει πλατωνικά ταυτίσει τον έρωτα…

Στο μυσταγωγικό, εξαγνιστικό αυτό ταξίδι της Μεγάλης Τετάρτης στον «Οιωνό» συνοδοί, εκτός από τα έργα του καλλιτέχνη, θα είναι οι μουσικές των  Liszt, Saint-Saens, Chopin, Bach, Kilar, Prokofiev, μουσικές που επιλέχτηκαν άλλοτε εμπνευσμένες και άλλοτε σε απόλυτη συμφωνία με το πνεύμα και το ύφος του ποιητή και θα ερμηνεύσουν οι σολίστριες Ελένη Γιαννοπούλου (πιάνο), Άννα Τριανταφύλλου (κοντραμπάσο) και Έλλη Παπαπούλου (βιολί). Τη μουσική παράσταση θα συνοδεύει ένα βίντεο αναφοράς στην γενέτειρα του Δάντη, τη Φλωρεντία, το οποίο επιμελήθηκε ο Βασίλης Στάθης.

Για τον Δάντη και τη «Θεία Κωμωδία» θα μιλήσει η φιλόλογος Μαίρη Καρουκανίδου ενώ στην παρουσίαση των έργων θα συμμετέχει κινησιολογικά η Εύα Παπαδοπούλου (σχολή μπαλέτου Ξένιας).

Χορηγοί της έκθεσης είναι το βιβλιοχαρτοπωλείο Ζάχος, το bistrot «Άρνη», η Εκτυπωτική Καρδίτσας, το δημιουργικό εργαστήριο «Θαυματρόπιο» και το εργαστήρι ζωγραφικής «Ganazei-Girarte».

Προηγούμενο άρθρο Επίσκεψη μαθητριών/τών της Α΄τάξης του 5ου ΓΕΛ Καρδίτσας στην Αργολίδα
Επόμενο άρθρο Αγώνες ποδοσφαίρου δημοτικών σχολείων Καρδίτσας