Ένα αξέχαστο ταξίδι από το αυτοπλοηγούμενο «υπάγον αυτόματο» του Ήρωνος


Υπήρξε αυτοκίνητο στην Αρχαία Ελλάδα και μάλιστα με αυτόματη πλοήγηση; Ποια είναι η σχέση του με το λεωφορείο χωρίς οδηγό (CityMobil 2) που κυκλοφορεί στα γειτονικά Τρίκαλα;

99 μαθητές των τομέων Πληροφορικής και Οικονομίας-Διοίκησης του 2ου ΕΠΑΛ Καρδίτσας μαζί με τις καθηγήτριές Πάσχου Αικατερίνη, Οικονόμου Ευαγγελία, Γώγου Αθανασία και Νικολάου Ορθοδοξία ανακαλύψαμε τις απαντήσεις το πρωί της Τρίτης 20 Οκτωβρίου επισκεπτόμενοι την έκθεση που φιλοξενείται στο Κουρσούμ Τζαμί με θέμα το αυτοκίνητο στην αρχαία Ελλάδα.

Εντυπωσιακά εκθέματα όπως το υδραυλικό ωρολόγιο και η πυροσβεστική αντλία του Κτησίβιου, ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο εργατοκύλινδρος του Ποσειδωνίου, κοχλίες και περικόχλια, ελατήρια και τροχοί αναστολής, σύνδεσμοι Cardan και γωνίες Caster, η ανεμοκίνητη ύδραυλις, η αιολόσφαιρα του Ήρωνος, το οδόμετρο και ο βαρουλκός του Αρχιμήδη υπήρξαν μάρτυρες της προόδου των Αρχαίων Ελλήνων στον τομέα της αυτοκίνησης.

Παράλληλα το Ινστιτούτο Οδικής ασφάλειας και η BMW με τη χρήση διαδραστικών μέσων μας «μύησαν» στην ηλεκτροκίνηση των οχημάτων, στις πράσινες τεχνολογίες και στην οδική ασφάλεια.

Λίγα μέτρα πιο πέρα η αξιοθαύμαστη λησμονημένη αρχαιοελληνική τεχνολογία αντιγράφεται από τη σύγχρονη. Από τον Ήρωνα και τις τροχαλίες του περάσαμε στα CityMobil 2, τα πρώτα λεωφορεία παγκοσμίως που κυκλοφορούν χωρίς οδηγό εντός του αστικού ιστού. Πρόκειται για 6 λεωφορεία χωρίς οδηγό που μεταφέρουν το καθένα μέχρι και 11 επιβάτες. Εφοδιασμένα με GPS και λέιζερ ασφαλείας κινούνται με ταχύτητα 20 χλμ. την ώρα διαβάζοντας τη διαδρομή που οι τεχνικοί έχουν περάσει στη μνήμη τους. Τροφοδοτούνται από 12 μπαταρίες και εποπτεύονται εξ αποστάσεως.

Η επιβίβαση έγινε, οι πόρτες έκλεισαν και μία σύντομη βόλτα με τα αυτοκίνητα του μέλλοντος ήταν πλέον γεγονός.

Μέσα από αυτή τη θεματική έκθεση αποδεικνύεται ότι στην Αρχαία Ελλάδα είχαν ήδη δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός αυτοκινήτου όμοιου με αυτό της σύγχρονης εποχής καθώς και το γεγονός ότι η τεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων λίγο πριν το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου ήταν συγκλονιστικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας μας.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα
Επόμενο άρθρο Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 2η Γιορτή Δημοτικού Τραγουδιού