Ένα «Γρανά-ζει» για την εικαστική παιδεία, την τέχνη και τον πολιτισμό


Το σκηνικό, άκρως αυθεντικό, μια εσωτερική αυλή που «πάγωσε» στη δεκαετία του ’50, κοντά στο μετρό Μοναστηράκι. Ένας ζεστός χώρος στην καρδιά της Αθήνας, ο οποίος ιδρύθηκε το 2009 με σκοπό να στεγάσει κάθε μορφή τέχνης, προκειμένου να αποδείξει ότι η Τέχνη, αντί για «υψηλό» γεγονός, προορισμένο για λίγους και μυημένους, οφείλει πλέον να «προσγειωθεί» στην κοινωνία και να γίνει δράση, βίωμα καλλιτεχνικό, εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό, για όλους. Τα «ερωτικά γράμματα στο χάος», μια προσπάθεια διαπραγμάτευσης μιας αρχέγονης ανθρώπινης εμπειρίας μέσα στα σύγχρονα, μεταμοντέρνα, χαοτικά συμφραζόμενα, φιλοξενήθηκε από τον καλλιτεχνικό οργανισμό «Ταύ» (metamatic “T” art foundation) στις 30.5-23.6.13 και υπήρξε η αφορμή για την παρθενική εμφάνιση της εικαστικής ομάδας ΓΡΑΝΑ-ΖΕΙ με έδρα την Καρδίτσα.

Οι τοίχοι και το ταβάνι ενός από τα ατμοσφαιρικά, χαμηλοτάβανα δωματιάκια του ορόφου με το χαγιάτι, της οδού Νορμανού 5, μετατράπηκαν σε έναν δαιδαλώδη ιστό από νήματα, φωτογραφίες και ερωτικά γράμματα, προσομοίωση ενός «μικροσκοπικού» μακρόκοσμου, πλημμυρισμένου από επιθυμίες, συναισθήματα, πληροφορίες και νοήματα, εγκλωβισμένα στο χαρτί, που περίμεναν τον επισκέπτη για να απελευθερωθούν, αλληλεπιδρώντας με τα δικά του βιώματα. Πολλοί από αυτούς κάθισαν στο τραπέζι και γράψαν τη δική τους εμπειρία, για να τη δουν μετά από λίγο αναρτημένη να κατακλύζεται από τα χρώματα και τους ήχους της προβολής που συνόδευε οργανικά την εγκατάσταση.

Δημιουργοί του εικαστικού αυτού περιβάλλοντος ήταν ο Κωνσταντίνος Μπιλιούρης και ο Άλκης Παπαϊωάννου, ιδρυτικά μέλη της καλλιτεχνικής ομάδας «Γρανά-ζει» (Grana-zei Girarte). Στην έκθεση εκείνη, την οποία επιμελήθηκαν γνωστοί εικαστικοί, σκηνοθέτες και θεωρητικοί τέχνης, όπως ο Γιάννης Σκουρλέτης, ο Αλέξιος Παπαζαχαρίας και η Ιφιγένεια Παπαμικρουλέα συμμετείχαν δημιουργικά 15 περίπου καλλιτεχνικές ομάδες με βιντεο-εγκαταστάσεις, περιβάλλοντα, performance κ.α. Μια αρκετά καλή, αν και στατική εικόνα της έκθεσης μπορεί να έχει κανείς ανατρέχοντας στον ιδιαίτερα καλαίσθητο κατάλογο και στο διαδίκτυο (http://theartfoundation.metamatic.gr/files/events/2013_love_letters_to_xaos).

Το «Γρανά-ζει» δεν σκοπεύει ωστόσο να παραμείνει μια πρωτοβουλία περιορισμένη σε έναν στενό πυρήνα ανθρώπων με αποκλειστικό αντικείμενο την εικαστική δημιουργία. Όπως προδίδει η πολυσυλλεκτική ιδρυτική του ομάδα (εκπαιδευτικοί, ιστορικοί, ψυχολόγοι, σκηνοθέτες, κοινωνικοί επιστήμονες) η στόχευσή του είναι πολύ ευρύτερη. Αισιοδοξεί να γίνει ένας χώρος δημιουργικής ανταλλαγής ιδεών και ελεύθερης έκφρασης, με την προϋπόθεση ότι όλα αυτά δεν παραμένουν στη σφαίρα της θεωρίας αλλά μετουσιώνονται σε πράξη, εκβάλλουν στη ζωή και βελτιώνουν την καθημερινότητά μας, μέσα από δράσεις με έμφαση στην εικαστική και πολιτισμική παιδεία.

Στη στέγη του (Άρνης 4, α’ όροφος) πραγματοποιούνται ήδη μαθήματα ελεύθερου σχεδίου για υποψήφιους φοιτητές αρχιτεκτονικής, φωτογραφίας, πλαστικών τεχνών κά. Παράλληλα λειτουργούν τμήματα ζωγραφικής, σκίτσου και κόμικς για παιδιά, εφήβους και ενήλικες, στα περισσότερα από τα οποία γίνεται χρήση νέων μέσων διδασκαλίας, όπως η ψηφιακή σχεδίαση και οι τεχνολογίες του διαδικτύου (καλλιτεχνικός υπεύθυνος Κ. Μπιλιούρης, τηλ. 6972454582).

Ο χώρος λειτουργεί καθημερινά 6-9 το απόγευμα και είναι ανοιχτός σε όσους ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν τις ιδέες τους, να πειραματιστούν στη χρήση κλασικών ή νέων εικαστικών μέσων ή να αναζητήσουν δημιουργικές διεξόδους έκφρασης (granazeigirarte@yahoo.gr, granazei@gmail.com, granazei.blogspot.com, facebook). Ας ευχηθούμε λοιπόν, το «Γρανά-ζει» όχι απλά να ζήσει, αλλά και να… «γυρίσει»!

Προηγούμενο άρθρο Διευκρινίσεις για τους δικαιούχους πενταετούς ένταξης του προγράμματος μείωσης της νιτρορύπανσης
Επόμενο άρθρο Σύλλογος ΟΤΑ Ν. Καρδίτσας: Πανελλαδική απεργία την 6η Νοέμβρη