Ένα ενδιαφέρον βιβλίο για τη μουσική παράδοση του τόπου μας από τη Σόνια Κοζιού


Ένα βιβλίο για την παραδοσιακή μουσική του τόπου μας μέσα από την οπτική του φύλλου και μια σπουδή για το φύλλο με επίκεντρο τη μουσική είναι στη διάθεση του αναγνωστικού κοινού και ιδιαίτερα των μελετητών και ερευνητών. Πρόκειται για το βιβλίο με τίτλο: «Από το χοροστάσι στην πίστα -Φύλλο και παραδοσιακή μουσική στην περιοχή της Καρδίτσας» της Φιλολόγου-Μουσικολόγου Σόνιας Κοζιού Δρ Εθνομουσικολογίας , εκδ. πεδίο.

Από τις πολυάριθμες φωνές που ενσωματώνονται σ’ αυτή την εθνογραφία, το ενδιαφέρον εστιάζεται σε τέσσερις γυναίκες που αφηγούνται τη ζωή τους και μοιράζονται τη σχέση τους με τη μουσική και τον κόσμο. Τέσσερις γυναίκες που βιώνουν τη μουσική απλά και φυσικά, σαν συνέχεια της πολιτισμικής τους καταγωγής ή καταφεύγουν σ’ αυτήν για να επικοινωνήσουν και να εκφραστούν, να κοινωνικοποιηθούν, ακόμα και να πολιτικοποιηθούν ή απλώς να βιοποριστούν.

Συγκεκριμένα στο πρώτο κεφάλαιο μέσα από τις αφηγήσεις της αγρότισσας Αναστασιάς αναδεικνύεται ο πολύτιμος ρόλος των γυναικών στη δημιουργία, διάδοση και διατήρηση του δημοτικού τραγουδιού, καθώς και η επιτέλεσή του από αυτές σε όλες τις  τελετουργίες της κοινότητας.

Στο δεύτερο κεφάλαιο τονίζεται το πόσο σημαντική, κατά την εθνογράφο, ήταν η συμβολή των γυναικών στην εθνική αντίσταση και πώς αυτή εκφράστηκε μέσα από το αντάρτικο δημοτικό τραγούδι. Οι μαρτυρίες-κατάθεση ψυχής- της αγωνίστριας Παναγιώτας για την ανάδειξη αυτού του κεφαλαίου ήταν σημαντικότατες.

Στο τρίτο κεφάλαιο μέσα από τις αφηγήσεις της Αλεξάνδρας, μιας πολύ σπουδαίας τραγουδίστριας, αναδεικνύεται ο ρόλος των γυναικών στην επαγγελματική μουσική σκηνή, ο οποίος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα σε παλαιότερους καιρούς εν αντιθέσει με το σήμερα.

Τέλος στο τέταρτο κεφάλαιο μέσα από τη νεαρά τραγουδίστρια Κατερίνα γίνεται μια καταγραφή της εξέλιξης του δημοτικού τραγουδιού στο σήμερα όπως αυτό επηρεάστηκε  από τη δισκογραφία, τα κέντρα διασκέδασης και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Το βιβλίο είναι 418 σελίδων, έχει πλούσια εθνομουσικολογική βιβλιογραφία και είναι εμπλουτισμένο με σημαντικό φωτογραφικό υλικό. Καλύπτει δε ένα μεγάλο κενό που υπήρχε μέχρι τώρα στην τοπική ιστορία σχετικά με το δημοτικό τραγούδι και τη σχέση του με τις γυναίκες της περιοχής μας και γι’ αυτό παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.

 

Προηγούμενο άρθρο Νέες ταινίες από αύριο στο Δημοτικό Κιν/θέατρο Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Ο π. Βαρνάβας Γιάγκου ομιλητής στο σεμινάριο των κατηχητών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας