ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΟΥΛΙΟΣ: ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ


Ανευθυνότητα και αδιαφορία χαρακτηρίζει τους αγρότες που προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους, δεν ενημερώνουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ερ.: Πόσο είναι αριθμητικά, το προσωπικό -αυτή τη στιγμή- της Π.Υ. Νομού Καρδίτσας;

Α. Πούλιος: Επειδή μιλάμε για ανεξάρτητες υπηρεσίες, δεν μπορώ να ξέρω ακριβώς τον αριθμό του προσωπικού. Γιατί μόνο στα χαρτιά είναι διοίκηση Νομού. Η Π.Υ. Καρδίτσας πάντως έχει 46 μόνιμα άτομα και 8 εποχικοί, σύνολο 54 άτομα. Οι άλλες υπηρεσίες έχουν περίπου 20 άτομα η κάθε μία.

Ερ.: Αυτά τα άτομα καλύπτουν τις ανάγκες στο Νομό;

Α. Πούλιος: Επειδή έχουμε συμβάντα σε όλη την Περιφέρεια της Θεσσαλίας, όπως στείλαμε δύο αυτοκίνητά μας στην πρόσφατη πυρκαγιά στην Κουτσουπιά, που σημαίνει ότι όταν υπάρχουν άλλου συμβάντα είναι μειωμένη η δύναμή μας. Πολλά κενά έχουμε σε οργανική δύναμη στις άλλες κυρίως υπηρεσίες του Νομού. Η Καρδίτσα δεν έχει κενά.

Ερ.: Με ποιόν αριθμό ατόμων θα ήσασταν ικανοποιημένοι -αν σας ζητούσαν τώρα να προσδιορίσετε προκειμένου να γίνουν άμεσα προσλήψεις- για να καλυφθούν αυτά τα κενά όπου υπάρχουν;

Α. Πούλιος: Σε κάθε υπηρεσία θα έπρεπε να υπάρχουν 8 με 10 άτομα επιπλέον για να καλύπτονται όλες οι οργανικές θέσεις. Όσον αφορά στην υπηρεσία της Καρδίτσας, εμείς είμαστε καλυμμένοι γιατί ήμαστε Γ’ τάξης (μειωμένη δύναμη). Εάν γινόμασταν Β’ τάξης θα έπρεπε να έχουμε παραπάνω άτομα και φυσικά παραπάνω οχήματα.

Ερ.: Μια από τις βασικές υποσχέσεις του πρωθυπουργού ήταν η ενίσχυση των Π.Υ. με έμψυχο δυναμικό. Υλοποιήθηκε η υπόσχεση ή παραμένει ανενεργή;

Α. Πούλιος: Αυτή τη στιγμή υπάρχουν άτομα, από μια προκήρυξη που είχε γίνει πριν 2 μήνες περίπου, μέσα στη Σχολή Πυροσβεστικής Ακαδημίας. Τα άτομα αυτά θα βγούνε μετά από 4 μήνες και στο σύνολό τους είναι περίπου 1250 άτομα.

Ερ.: Πόσα από αυτά τα άτομα αντιστοιχούν στην Καρδίτσα;

Α. Πούλιος: Ακόμη δεν έχουν καθοριστεί οι θέσεις που θα πάνε αυτά τα άτομα. Λογικά τα περισσότερα κενά τα έχει η Αθήνα. Θα ξεκινήσουν λοιπόν από την Αθήνα και στη συνέχεια θα στείλουν και στην περιφέρεια.

Ερ.: Εσείς έχετε ζητήσει με έγγραφό σας κάποιον συγκεκριμένο αριθμό;

Α. Πούλιος: Εμείς δεν ζητάμε. Γνωρίζουν τα κενά και ανάλογα τα καλύπτουν.

Ερ.: Εδώ και 4 χρόνια (απ’ όσο μπορώ να θυμηθώ) έχει κολλήσει ένας διαγωνισμός για την προμήθεια νέων οχημάτων. Η Π.Υ. Καρδίτσας πόσα οχήματα έχει και τι ηλικίας είναι αυτά; Υπάρχει μείωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των οχημάτων λόγω ηλικίας;

Α. Πούλιος: Δεν έχουμε κάποια ενημέρωση πάνω σ’αυτό τον διαγωνισμό, η μόνη παράδοση που έγινε τελευταία είναι αυτή στην Π.Υ. Μαγνησίας. Αναφορικά με την κατάσταση των οχημάτων, μπορώ να πω ότι είναι σε πολύ καλή κατάσταση απλά λόγω του μεγάλου όγκου των συμβάντων πολλές φορές χρειάζονται κάποια οχήματα να επισκευαστούν. Σε κάθε περίπτωση καταπονούνται τα οχήματα και έχουμε τις ανάλογες ζημιές. Τα οχήματα γενικά είναι σε καλή κατάσταση, είναι σύγχρονα σε όλες τις υπηρεσίες του Νομού, και αριθμούν τα 25 στο σύνολό τους.

Ερ.: Υπάρχουν κάποια άλλα προβλήματα εξοπλισμού;

Α. Πούλιος: Σημαντικά προβλήματα εξοπλισμού δεν έχουμε, παρά μόνο με τους εποχικούς που ο εξοπλισμός τους γίνεται τμηματικά. Αλλά όλα αυτά δρομολογούνται άμεσα.

Ερ.: Οι εποχικοί και οι εθελοντές πόσο βοηθούν στο έργο σας;

Α. Πούλιος: Ανάλογα με το συμβάν, η βοήθειά τους είναι πολύτιμη. Αν το συμβάν είναι μεγάλο βοηθάνε στη μεταφορά σωλήνων, νερού και οτιδήποτε άλλο ζητηθεί. Η βοήθειά τους είναι πολύτιμη κυρίως όταν όλοι οι υπόλοιποι έχουν κουραστεί. Και βεβαίως η βοήθειά τους δεν παρέχεται μόνο σε περιπτώσεις φωτιάς. Πρόσφατα που είχαμε μια πτώση ανθρώπου σε χαράδρα, κυρίως εθελοντές βοήθησαν να ανασύρουμε τον άτυχο άνδρα.

Ερ.: Πόσο καλή είναι η συνεργασία σας με τους άλλους φορείς του Νομού στο δύσκολο έργο της πυρόσβεσης;

Α. Πούλιος: Η συνεργασία μας με όλους τους φορείς είναι άψογη. Στα συμβάντα συνδράμουν με οχήματα που στέλνουν προκειμένου να ανοίξουν δρόμο γιατί τα δικά μας οχήματα δεν μπορούν, δεν φτάνουν ή δεν χωρούν. Εμείς ενημερώνουμε Νομαρχία, Δασαρχείο και Δήμους για την κάθε περιοχή που θα έχουμε περιστατικό.

Ερ.: Ωστόσο έχουμε παρατηρήσει στις κατά καιρούς συσκέψεις του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου, ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει παράπονα από τους Δήμους ότι δεν καθαρίζουν τους δρόμους αρμοδιότητάς τους.

Α. Πούλιος: Ο κάθε Δήμος γνωρίζει ποιο είναι το δασικό και ποιο το αγροτοαστικό δίκτυο, απ’ότι μας λένε όμως δεν έχουν λάβει ακόμη τα κονδύλια ώστε να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες. Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι οι χωματερές που υπάρχουν σε κάθε δήμο. Θα μας βοηθούσαν πολύ αν μπορούσαν να λάβουν κάποια μέτρα ή καλύτερη περιφρούρηση κλπ. Μόνο σε αυτό το κομμάτι υπάρχει από μέρους μας ένας μικρός ενδοιασμός, που δεν λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα.

Ερ.: Ωστόσο δεν είχαμε τόσα πολλά περιστατικά με φωτιές σε χωματερές, σε αντίθεση με τις φωτιές που εξαπλώνονται από την καύση σιτοκαλαμιών.

Α. Πούλιος: Γεγονός είναι ότι τις περισσότερες φωτιές τις έχουμε από καύση σιτοκαλαμιών. Είτε επειδή ο κόσμος δεν κατάλαβε ή δεν πρόλαβε, είτε θελημένα από κάποιους προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους και αδιαφορούν. Και όντως τα δύο μεγάλα συμβάντα που είχαμε πρόσφατα, ξεκίνησαν από σιτοκαλαμιές στα ριζά και εξαπλώθηκαν ανάλογα με τον αέρα.

Ερ.: Ποιες είναι οι επιπτώσεις-κυρώσεις στους αγρότες που έχουν βάλει φωτιές για καύση σιτοκαλαμιών με συνέπεια αυτές να εξαπλωθούν και ο αγρότης να φύγει από το σημείο και να μην ειδοποιήσει την Πυροσβεστική;

Α. Πούλιος: Αν προκύψει ότι προκάλεσε ζημιά σε τρίτους ή σε δασική περιοχή γίνεται κανονικά δικογραφία. Το θέμα είναι ότι οι περισσότεροι αν γνωρίζουν ποιος έβαλε φωτιά δεν το λένε και εκεί υπάρχει το κώλυμα, στο να ρίξουμε σ’αυτόν την ευθύνη από τον οποίο ξεκίνησε η φωτιά στο χωράφι του. Πλην της δικογραφίας λοιπόν που σχηματίζεται όταν είναι γνωστός ο κατηγορούμενος ή αν δεν γνωρίζουμε ποιος είναι γίνεται μήνυση κατ’ αγνώστων, υπάρχει και ο δημόσιος κατήγορος που ενεργεί όταν πρόκειται για καύση καλαμιών και δεν έχει λάβει ο αγρότης τα απαραίτητα μέτρα. Γιατί για την καύση καλαμιών απαιτείται ειδική άδεια. Αν δεν έχει πάρει την άδεια, και βάλει φωτιά στο χωράφι του -χωρίς απαραίτητα να προκαλέσει ζημιά- τότε επεμβαίνει ο δημόσιος κατήγορος της υπηρεσίας μας και ανάλογα επιβάλλεται πρόστιμο.

Ερ. Πόσοι από τους αγρότες του Νομού ζητούν άδεια από την Π.Υ. για να προβούν σε καύση σιτοκαλαμιών;

Α. Πούλιος: Μέχρι στιγμής είναι περίπου 30 άτομα, από τον Ιούνιο δηλαδή μέχρι και σήμερα.

Ερ.: Εσείς είστε παρόντες όταν γίνεται η καύση;

Α. Πούλιος: Δεν είμαστε παρόντες, αλλά ο ενδιαφερόμενος πρέπει να λάβει κάποια μέτρα προτού ξεκινήσει την καύση των καλαμιών. Θα πρέπει να καθαρίσει γύρω γύρω από το χωράφι προκειμένου να μην επεκταθεί η φωτιά, πρέπει να βάλει φωτιά πρωινές ώρες, να μην έχει αέρα, να μας ενημερώσει πρώτα κλπ. Δε σημαίνει δηλαδή ότι αν πάρει την άδεια, μπορεί αμέσως να βάλει φωτιά…

Ερ.: Έχω την αίσθηση ότι οι αγρότες δεν είναι όλοι ενημερωμένοι για το τι πρέπει να κάνουν. Δεν νομίζετε ότι στο κομμάτι της ενημέρωσης ευθύνεται και η Πυροσβεστική Υπηρεσία; Δεν θα έπρεπε πριν την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου να ενημερώσετε με δελτία τύπου και με συνεντεύξεις τους αγρότες του νομού για το τι πρέπει να κάνουν;

Α. Πούλιος: Με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου έχουμε στείλει έγγραφα σε όλους τους Δήμους για τα μέτρα που χρειάζονται για την καύση της σιτοκαλαμιάς, όπως κάνουμε κάθε χρόνο, και οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να αναρτήσουν και να κοινοποιήσουν το έγγραφο ευρύτερα.

Ερ.: Θεωρώ όμως ότι οι αγρότες το καλοκαίρι είναι ιδιαιτέρως απασχολημένοι με τα χωράφια τους και την παραγωγή τους και δεν νομίζω ότι περνούν συχνά από τα Δημοτικά Καταστήματα να ενημερωθούν για πράγματα που δεν αμφιβάλλω ότι τους ενδιαφέρουν. Θεωρώ δηλαδή ότι θα έπρεπε να εξευρεθούν άλλοι τρόποι ενημέρωσης, αφού βλέπουμε ότι κάθε χρόνο έχουμε τα ίδια αποτελέσματα από τις πυρκαγιές. Άρα κάτι δεν πάει καλά, κάτι δεν αποδίδει.

Α. Πούλιος: Εγώ δεν το αποδίδω τόσο στην ενημέρωση για τη λήψη μέτρων, όσο στην υπευθυνότητα του καθενός. Γιατί δεν υπάρχει κανείς αγρότης που να μη γνωρίζει τι μέτρα πρέπει να πάρει για να κάψει καλαμιές, και όμως δεν τα λαμβάνει. Αυτό είναι καθαρά αδιαφορία. Και δεν είναι μόνο ότι θα βάλει ο ίδιος φωτιά, αλλά και ότι θα δει φωτιά και δεν θα ενημερώσει. Εμείς άμεσα μπορούμε να την κατασβέσουμε αν μας ειδοποιήσουν εγκαίρως προκειμένου να μην πάρει μεγάλες διαστάσεις, αλλά δυστυχώς ο κόσμος αδιαφορεί. Εγώ λοιπόν το αποδίδω περισσότερο στην αδιαφορία παρά στην έλλειψη ενημέρωσης, χωρίς να αποκλείουμε ότι κάποιοι μπορεί να μην έχουν καθαρή εικόνα για το τι ισχύει. Οι περισσότεροι γνωρίζουν τα δικαιώματά τους, δεν γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους.

Προηγούμενο άρθρο ΡΕΝΤΙΝΑ: Ένα διαμάντι στο στέμμα των Αγράφων
Επόμενο άρθρο Σχέδιο Νόμου για την κτηνοτροφία: άχρηστο & επικίνδυνο νομοσχέδιο