Σχέδιο Νόμου για την κτηνοτροφία: άχρηστο & επικίνδυνο νομοσχέδιο


[Του Βουλευτή Ντίνου Ρόβλια, μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ].

Μέσα σε ένα κλίμα διάλυσης, γενικότερα της χώρας, αλλά και ειδικότερα της κτηνοτροφίας, η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή Σχέδιο Νόμου για την κτηνοτροφία, το οποίο δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των κτηνοτρόφων. Εξυπηρετεί τα μικροκομματικά συμφέροντα της Ν.Δ.

Με το Σχέδιο Νόμου δημιουργούνται Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, τα οποία θα λειτουργούν υποτίθεται για λογαριασμό των κτηνοτρόφων, αλλά ερήμην τους και θα στελεχώνονται ρουσφετολογικά από τον εκάστοτε Υπουργό, ενώ ταυτόχρονα καταργούνται οργανισμοί και υπηρεσίες που θα μπορούσαν να λειτουργούν προς όφελος της κτηνοτροφίας.

Με αυτό το Σχέδιο Νόμου η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταθέσει σε ιδιωτικούς φορείς υποχρεώσεις και αρμοδιότητες που πρέπει να αναλαμβάνονται από το Δημόσιο, αν πραγματικά θέλουμε να βοηθήσουμε τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες. Ταυτόχρονα δεν προσφέρει λύση σε κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες που ήδη λειτουργούν χωρίς να έχουν όλες τις απαιτούμενες άδειες.

Η αφαίρεση από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων της αρμοδιότητας του ελέγχου των προσθετικών στις ζωοτροφές, εξυπηρετεί προφανώς σκοπιμότητες άσχετες προς τα συμφέροντα των κτηνοτρόφων, η δε κατάργηση του ΠΔ 283/89, που αφορά τα έργα των Συνεταιρισμών, θα απαξιώσει ακόμη περισσότερο τον συνεταιριστικό θεσμό.

Η νεκρανάσταση λογικών περί εθνικοποίησης της αγροτικής πολιτικής εξυπηρετεί μόνο τις μεγάλες χώρες σε βάρος των αγροτοκτηνοτρόφων της χώρας μας, ενώ η «πονηρή» κατάργηση της Επικουρικής Προαιρετικής Ασφάλισης είναι πιθανόν να επιφέρει μείωση των μελλοντικών αγροτικών αποζημιώσεων στο μισό. Η πρακτική δηλαδή της κυβέρνησης στον τομέα των Γεωργικών Ασφαλίσεων είναι μάλλον επικίνδυνη.

Η προβλεπόμενη (για πρώτη φορά με νόμο) πρόσθετη ειδική εισφορά στο κρέας, γάλα και τυροκομικά προϊόντα, αποτελεί πρόσθετο βάρος για κτηνοτρόφους, κρεοπώλες και τυροκόμους, ενώ θα υπάρχει πάντα ανοικτός ο κίνδυνος να χαρακτηριστεί για τα εισαγόμενα «δασμός» (που θα σημάνει απαγόρευση εφαρμογής) και τελικά να επιβαρύνει μόνο την εγχώρια παραγωγή.

Οι ρυθμίσεις περί του χαρακτηρισμού των δασικών εκτάσεων εξ αρχής, έχουν ως σκοπό τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων, κατά προφανή παραβίαση των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αντί να φροντίσει να γίνει ένα πρότυπο Υπουργείο με ουσιαστικό προσανατολισμό στην αποκέντρωση, αποδυναμώνει τη Διεύθυνση Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών και επιστρέφει σε σχήματα και οργανογράμματα του παρελθόντος, με αποτέλεσμα την αύξηση της γραφειοκρατίας και της ταλαιπωρίας των αγροτών και κτηνοτρόφων.

Και τέλος, σχετικά με το κόστος της ενεργοποίησης των ατομικών δικαιωμάτων, από το 2009 θα πρέπει να αναληφθεί εξ ολοκλήρου από το Δημόσιο και να μην επιβαρύνει τους αγρότες.

Δυστυχώς, το νομοσχέδιο για την κτηνοτροφία δεν έχει ούτε όραμα, ούτε ίχνος πολιτικής, ούτε την παραμικρή προοπτική. Είναι ένα ακόμη από τα πολλά άχρηστα, αποτυχημένα και επικίνδυνα νομοσχέδια της Νέας Δημοκρατίας.

Προηγούμενο άρθρο ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΟΥΛΙΟΣ: ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Επόμενο άρθρο Ο Υφυπουργός Παιδείας στην ημερίδα στο φράγμα της Λ. Πλαστήρα