Απάντηση Σωκ. Ξυνίδη στη Μ. Θεοχάρη για την παράσταση αποπληρωμής δανείων ΤΕΜΠΜΕ – ΕΤΕΑΝ


Απάντηση από τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Σωκράτη Ξυνίδη έλαβε η Μαρία Θεοχάρη στην ερώτηση που κατέθεσε μαζί με άλλους 36 Βουλευτές ΠΑΣΟΚ με θέμα την παράταση αποπληρωμής δανείων του ΕΤΕΑΝ (πρώην ΤΕΜΠΜΕ).

Στην απάντησή του, ο Υπουργός αναφέρει ότι για το θέμα τη χρονικής παράτασης αποπληρωμής των δανείων των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στα σχετικά προγράμματα («Εγγύηση και Επιδότηση Δανείων Κεφαλαίου Κίνησης Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων» – Φάση Α και «Εγγύηση Δανείων Κεφαλαίου Κίνησης Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων» – Φάση Β), το Υπουργείο έχει δεχτεί αιτήματα τόσο από επαγγελματικούς φορείς όσο και από Βουλευτές, από τον Μάιο 2010. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάστηκαν τεχνικά θέματα που άπτονται της εφαρμογής του μέτρου, σε συνεργασία με το ΤΕΜΠΜΕ. Παράλληλα, η ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε. ανέλαβε τη διερεύνηση των απόψεων των συμβεβλημένων με αυτή τραπεζών για την εφαρμογή της παράτασης αποπληρωμής των εγγυημένων δανείων, η οποία συζητήθηκε για πρώτη φορά τον Μάιο 2010 με τους εκπροσώπους των τραπεζών, με αφορμή σχετική επιστολή της ΑΤΕ. Κατόπιν της συνεδρίασης συμφωνήθηκε να σταλεί στο ΤΕΜΠΜΕ αίτημα τραπεζών για παράταση αποπληρωμής των δανείων Α’ και Β’ φάσης κεφαλαίων κίνησης μέσω της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, όμως μέχρι σήμερα το ΤΕΜΠΜΕ (νυν ΕΤΕΑΝ) δεν έχει δεχθεί επίσημη πρότασης από την ΕΕΤ για το εν λόγω θέμα.

Ο κ. Ξυνίδης επισημαίνει ότι το Υπουργείο έχει ενημερώσει αρμοδίως – αλλά και στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου – ότι για την παράταση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων συνδέονται με την εφαρμογή σχετικής ρύθμισης οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

  1. Αρχικά, απαιτείται συμφωνία των Τραπεζικών Ιδρυμάτων με ΤΕΜΠΜΕ και ΕΤΕΑΝ για τροποποιήσεις στις υφιστάμενες συμβάσεις, γεγονός που δεν έχει επιτευχθεί έως σήμερα.
  2. Σε δεύτερη φάση, απαιτείται αντιμετώπισης του θέματος μεταξύ της λήξης των δόσεων αποπληρωμής και της λήξης των ομολόγων που έχουν ήδη εκδοθεί από το ελληνικό δημόσιο, και που χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των εγγυήσεων της Α’ και Β’ φάσης και συνεπώς απαιτείται να εξεταστεί η δυνατότητα παράτασης της διάρκειάς τους πέραν του 2014. Διευκρινίζεται ότι η εν λόγω ρύθμιση απαιτείται για μέρος του συνολικού ποσού των ομολόγων, αναλόγως της διάρκειας της παράτασης που θα επιλεγεί.
  3. Οι επιχειρήσεις να αποδεχθούν το πρόσθετο κόστος της επιβάρυνσης του επιτοκίου (φάση Α’), προκειμένου να μην μεταβάλλεται το ισοδύναμο της ενίσχυσης.
  4. Να ληφθεί η γνώμη της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία ασκεί την εποπτεία της ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε. (νυν ΕΤΕΑΝ Α.Ε.) και θέτει κανόνες για την κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητά του.

Ο Υπουργός αναφέρει επίσης ότι η παράταση των εγγυήσεων και της αποπληρωμής των δανείων θεωρείται ως νέα εγγύηση, σύμφωνα με το ισχύον τεχνικό μνημόνιο και τις επιταγές του προγράμματος οικονομικής στήριξης της Ελλάδας και συνυπολογίζεται στο καθορισμένο για το σύνολο της χώρας ανώτατο όριο των νέων εγγυήσεων ύψους €1 δις. για το 2011. Επειδή τα υπόλοιπα των εγγυημένων δανείων του ΕΤΕΑΝ σήμερα, ύψους 1,6 δις. ευρώ, ξεπερνούν το ανώτατο όριο της χώρας μας, με τα ισχύοντα δεδομένα είναι δύσκολη η παράταση των εγγυημένων από το ΕΤΕΑΝ κεφαλαίων κίνησης στο σύνολό τους από 3 σε 6 χρόνια. Επομένως, με βάση τα σημερινά δεδομένα του τεχνικού μνημονίου, διαφαίνεται δύσκολη η παράταση αποπληρωμής των εγγυημένων από το ΕΤΕΑΝ δανείων, λόγω του μεγάλου ύψους των υπολοίπων εγγυήσεων.

Αξίζει να τονιστεί ότι τα δάνεια Α’ φάσης έχουν επιτόκιο μηδενικό και της Β’ φάσης επιτόκιο μόλις 2,1% + Euribor 6 μηνών ή κατώτερο του 4%. Αυτό σημαίνει ότι για την Α’ φάση το επιτόκιο το καλύπτει το ελληνικό δημόσιο και το ΕΤΕΑΝ, με το κόστος να ανέρχεται σε 200 εκατομμύρια ευρώ. Όσον αφορά στη Β’ φάση, μικρότερο επιτόκιο δεν υπάρχει εδώ και μήνες στην ελληνική αγορά, ενώ επίσης τα συγκεκριμένα δάνεια τα καλύπτει κατά 80% το ΕΤΕΑΝ και δεν ζητούνται εξασφαλίσεις από τις επιχειρήσεις.

Επιπλέον, το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες σχετικές διαβουλεύσεις με την Τρόικα προκειμένου να τροποποιηθεί το κείμενο του τεχνικού μνημονίου που αφορά στις εγγυήσεις του ΕΤΕΑΝ, για να μπορέσουν να χορηγούνται εγγυήσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με νέα εγγυοδοτικά προϊόντα το 2012. Παράλληλα, αναμένεται να ευοδωθεί σύντομα η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με σκοπό την παροχή εγγυήσεων €500 εκατ./ΕΣΠΑ στην εν λόγω τράπεζα, ώστε η τελευταία να χορηγήσει πολλαπλάσια κεφάλαια απ’ ευθείας στις Ελληνικές Τράπεζες, τα οποία θα διοχετευτούν στη συνέχεια για την κάλυψη των αναγκών ρευστότητας των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Προηγούμενο άρθρο Εθιμα των Χριστουγέννων στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Σπ. Ταλιαδούρος: «Την oλοκλήρωση της διαδικασίας διορισμού των εκλεγέντων μελών Δ.Ε.Π. και Ε.Π. των Α.Ε.Ι. ώστε να στελεχωθούν εγκαίρως τα Α.Ε.Ι της χώρας μας με το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό της χώρας μας»