Αχελώος: Ώρα για δράση


 Πριν τις εκλογές του Οκτώβρη είχαμε τα πρώτα σημάδια ότι το έργο της μερικής εκτροπής του Αχελώου πήγαινε προς ματαίωση. Προεκλογικά τα κόμματα εξουσίας με κάθε τρόπο δήλωναν ότι θα διασφάλιζαν τη συνέχιση των εργασιών και την ολοκλήρωση της εκτροπής του Αχελώου. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Οικολόγοι Πράσινοι τάσσονταν κατά του έργου με την γνωστή τακτική του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικό επίπεδο να ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί μεταξύ της λαϊκής θέλησης να γίνει το έργο και της θέλησης της Ε.Ε. να μην γίνει το έργο και τελικά προχθές έπεσε από το σχοινί προς την αγκαλιά της Ε.Ε. και επίσημα πλέον σε τοπικό επίπεδο είναι πολέμιος του έργου της μερικής εκτροπής του Αχελώου. Τα γράφω αυτά για τον ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ όχι γιατί είναι αυτοί που επέβαλαν την περιπέτεια και τον κίνδυνο ματαίωσης του έργου, αλλά γιατί όταν προεκλογικά τους ξεσκεπάζαμε στον λαό «έσκουζαν» και μάλιστα παραπονιόντουσαν ότι τους συκοφαντούμε, άσε που ήθελαν και ενότητα της αριστεράς. Βέβαια το πιο σοβαρό και άξιο αντιπαράθεσης για να βγει «ζουμί» για την ουσία είναι η στάση και θέση του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησής του. Θα αναφέρω μόνο μερικά που συνέβησαν προεκλογικά:

  1. Είχαμε την επίσκεψη της τότε Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Γιαννακά στην Καρδίτσα και να τάσσεται κατά της εκτροπής του Αχελώου
  2. Είχαμε τις δηλώσεις του Γραμματέα της Ν.Ε. Καρδίτσας του ΠΑΣΟΚ να ορκίζεται ότι το έργο το θέλει το ΠΑΣΟΚ
  3. Είχαμε τις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου στην έκθεση της Θεσσαλονίκης, ότι το βαμβάκι χρειάζεται πολύ νερό και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι…επανέρχεται με το περίφημο…δεν θα αφήσουμε την Θεσσαλία να διψάσει….στην προεκλογική συγκέντρωση της Λάρισας

Πενήντα τέσσερις ημέρες κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός ο Γ.Α.Π., ούτε καν 100 ημέρες δεν πέρασαν, και η μισή κυβέρνηση είναι κατά του έργου του Αχελώου, με πρώτη και καλύτερη την υπουργό, καθ’ ύλην αρμόδια, κ. Μπιρμπίλη. Εδώ πρέπει να θυμηθούμε τη δήλωση της Γ.Γ. του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα που είχε πει με αφορμή τη σύνθεση της κυβέρνησης «ότι οι πιο πολλοί υπουργοί είναι βγαλμένοι από ειδικά πανεπιστήμια για να υπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες του Παγκόσμιου Κεφαλαίου» και έπεσαν τα παπαγαλάκια να την «φάνε». 

Γιατί δεν θέλουν το έργο

Η Ε.Ε. και οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τώρα μαζί και τα κόμματα της Ε.Ε., ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ, Οικολόγοι Πράσινοι κλπ, με το έωλο και αντίθετο με την πραγματικότητα επιχείρημα ότι θα καταστραφεί το περιβάλλον ο καθένας με τον τρόπο του τορπιλίζουν το έργο της εκτροπής. Επί πολλά χρόνια κυβέρνησαν αυτόν τον τόπο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και τα δύο κόμματα έχουν τεράστιες ευθύνες γιατί με τις παλινωδίες και την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων που ξεκινούν από τις εταιρείες με τα γνωστά πρόστιμα που εισπράττουν όταν διακόπτονταν οι εργασίες μέχρι την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ε.Ε. που δεν θέλει παραγωγή και μικρομεσαίους αγρότες για να εισάγει προϊόντα η χώρα μας που θα μπορούσε να τα παράγει και να ξεκληριστούν οι μικρομεσαίοι αγρότες, να κυριαρχήσει η καπιταλιστική γεωργία, για να τα ‘κονομήσουν οι πολυεθνικές και τα καρτέλ. Τα περί πράσινης ανάπτυξης κλπ είναι πράσινα άλογα της Ε.Ε., του κεφαλαίου και του δικομματισμού στη χώρα μας.

Γιατί θέλουμε την εκτροπή του Αχελώου

Η μερική εκτροπή του Αχελώου πρέπει να γίνει άμεσα για τους παρακάτω λόγους που αφορούν σε όλη τη Θεσσαλία και την Καρδίτσα ιδιαίτερα:

1. Για περιβαλλοντικούς λόγους και προβλήματα που προκλήθηκαν από τις μέχρι τώρα πολιτικές της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων.

– Γιατί δεν έγιναν τα φράγματα να συγκρατούν τα νερά το χειμώνα και να αξιοποιούνται το καλοκαίρι.

– Γιατί οδήγησαν τους αγρότες στις γεωτρήσεις με νόμιμη διαδικασία, με άδειες εξόρυξης και ηλεκτροδότησης και όχι παράνομα, όπως λένε ορισμένοι για να τους ενοχοποιήσουν.

– Γιατί οι βροχές είναι απότομες τον χειμώνα και το καλοκαίρι στα ποτάμια δεν υπάρχει ζωή πια.

– Γιατί ο υδροφόρος ορίζοντας εξ αιτίας των παραπάνω κατέβηκε και τα επιφανειακά νερά είναι λίγα και φεύγουν για τη θάλασσα.

– Γιατί παρά το ότι οι αγρότες ζητούσαν και ζητούν να βοηθηθούν με επιδότηση στην σύγχρονη άρδευση καμία κυβέρνηση δεν τους ικανοποίησε.

– Γιατί η σύγχρονες ανάγκες του ανθρώπου απαιτούν μεγαλύτερες ποσότητες νερού για να ικανοποιηθούν

2. Η μερική εκτροπή του Αχελώου μπορεί να δώσει ενέργεια χωρίς επιβάρυνση του περιβάλλοντος και πιο φθηνή. Στη φάση που βρίσκονται τα έργα αν σταματήσουν εκτός του ότι κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, το περιβάλλον θα είναι για πάντα στην περιοχή των έργων κατεστραμμένο αφού μαζί με τα έργα θα εγκαταλειφθεί και η αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

3. Το ουσιαστικότερο είναι ότι μαζί με τα παραπάνω το νερό στον θεσσαλικό κάμπο θα αναπτύξει τις καλλιέργειες σε προϊόντα που εγκαταλείπονται τώρα και λόγου κόστους, θα συνεχίσουν να έχουν δουλειά χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες, «παίρνοντας παράταση» από την πολιτική της ΚΑΠ και χρόνο ταυτόχρονα να την αντιπαλέψουν για να την ανατρέψουν.

Η χώρα μας με την αξιοποίηση των νερών στον θεσσαλικό κάμπο μπορεί να γίνει αυτάρκης σε πολλά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και τα λαϊκά στρώματα μπορούν να βρίσκουν και φθηνότερα και ποιοτικά προϊόντα, αφού απαλλαγούν από τα μονοπώλια και επικρατήσει ο άλλος δρόμος ανάπτυξης που θα στηρίζεται στις καθετοποιημένες κρατικές επιχειρήσεις και τον παραγωγικό συνεταιρισμό. Οι λόγοι λοιπόν που αναφέρονται παραπάνω είναι σε ευθεία αντίθεση με τις πολιτικές της Ε.Ε. και των ελληνικών κυβερνήσεων και τον καπιταλιστικό τρόπο ανάπτυξης που επικρατεί σήμερα για να βγάζουν κέρδη οι επιχειρήσεις και τα καρτέλ εις βάρος του λαού και του περιβάλλοντος. Γι’ αυτό που και που, ακούμε καμιά διαμαρτυρία από την ΠΑΣΕ που στην ουσία μέχρι τώρα λιβάνιζε τον Σουφλιά και αρκούνταν στην  διεκδίκηση κάποιας χρηματοδότησης, πιεζόμενη από τις απειλές των εταιρειών για απολύσεις εργαζομένων που μπορεί να ήταν και εκβιαστικά κόλπα. Τώρα τα πράγματα είναι πιο σοβαρά από κάθε άλλη φορά. Οι ειδικά σπουδαγμένοι τεχνοκράτες υπουργοί στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Λονδίνου, σε συνδυασμό με τις νέες ανάγκες του κεφαλαίου που θέλει να φορτώσει την καπιταλιστική κρίση στους λαούς και να βγει αυτή με περισσότερα κέρδη, δεν παίζουν. Η εκτροπή του Αχελώου προς τη Θεσσαλία κινδυνεύει. Τα περί Συμβουλίου της Επικρατείας είναι το άλλοθι γιατί στα Ολυμπιακά έργα το αγνόησαν γιατί υπήρχε η πολιτική βούληση, ενώ για τον Αχελώο που δεν υπάρχει η πολιτική βούληση βάζουν μπροστά το ΣτΕ. Ένας δρόμος υπάρχει για να συνεχισθεί το έργο: Η ανάπτυξη μαζικού λαϊκού κινήματος για να στριμωχθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να το προχωρήσει, απειθαρχώντας στην Ε.Ε. και στις εντολές του διεθνούς και ντόπιου κεφαλαίου. Σ’αυτή την κατεύθυνση θα παλέψουμε να γίνει λαϊκή υπόθεση η ολοκλήρωση του έργου της μερικής εκτροπής του Αχελώου.

Υ.Γ. Η ολοκλήρωση του έργου για τους αγρότες της Καρδίτσας σημαίνει και επάρκεια νερού, αφού οι άλλοι νομοί θα λύσουν τα προβλήματά τους για ύδρευση και άρδευση.

Προηγούμενο άρθρο Ομολογίες
Επόμενο άρθρο Συνάντηση μαθητών του 2ου Γυμνασίου με τον Νομάρχη & τον πρόεδρο του Ν.Σ.