ΒΟΜΒΑ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ – Βάσει το σχεδίου «Αθηνά» που ανακοίνωσε ο Υπ. Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος


Τελικά φαίνεται –παραφράζοντας τη γνωστή ρήση περί θεού- πως όταν οι τοπικές αυτοδιοικήσεις σχεδιάζουν, οι κεντρικές κυβερνήσεις χαμογελάνε πονηρά. Πως αλλιώς να προσεγγίσουμε τη βόμβα μεγατόνων που έσκασε ξαφνικά χθες το μεσημέρι, με την ανακοίνωση του σχεδίου «Αθηνά» από τον Υπ. Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο, βάσει της οποίας η Καρδίτσα χάνει το μοναδικό ανώτατο πανεπιστημιακό τμήμα που της είχε απομείνει, αυτό της Κτηνιατρικής, ενώ διατηρεί τα τμήματα ΤΕΙ που διαθέτει…. με μοναδική αλλαγή τη συγχώνευση του ΤΕΙ Δασοπονίας στο ΤΕΙ Ξύλου (το οποίο ενισχύεται με ένα μέρος του Τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης & Σχεδιασμού Αντικειμένου των Σερρών). Η εξέλιξη αυτή είναι πέρα για πέρα απρόσμενη αφού όλες οι μέχρι τώρα ενδείξεις συνέτειναν στο ότι η Κτηνιατρική Σχολή ήταν εκτός κινδύνου και η προσοχή των τοπικών φορέων είχε εστιαστεί στη διατήρηση των ΤΕΙ Δασοπονίας και Διατροφής-Διαιτολογίας (το οποίο δεν διαθέτει αξιόλογες υποδομές). Καλοσχεδιασμένο προπέτασμα καπνού που τόσο καιρό κρατούσε τα βλέμματα σε λάθος κατεύθυνση; Αλλαγή πλεύσης της τελευταίας στιγμής; Μέχρι στιγμής ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα. Αυτό πάντως που προκύπτει σύμφωνα με το σχέδιο «Αθηνά» είναι πως η Κτηνιατρική μετακομίζει στη Λάρισα -όπου σημειωτέον δεν υπάρχουν καν οι απαραίτητες υποδομές.

 

Κεραυνός εν αιθρία

 

Σαν κεραυνός εν αιθρία ακούστηκε η μεταφορά της Κτηνιατρικής Σχολής από την Καρδίτσα στη Λάρισα, αφού η Λάρισα δεν διαθέτει καν υποδομές για τη λειτουργία της συγκεκριμένης σχολής. Αντίθετα, στην Καρδίτσα έχει δεσμευτεί το ποσό των 750.000 ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών που σε περίπτωση μεταφοράς της σχολής τα χρήματα χάνονται. Σύμφωνα με δηλώσεις του πρ. Υφυπ. Παιδείας – Βουλευτή Καρδίτσας κ. Σπύρου Ταλιαδούρου στη «ΓΝΩΜΗ», ήδη έχει μιλήσει με τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αλλά και με τον Πρόεδρο της ΑΔΙΠ κ. Κουφουδάκη, προκειμένου αυτή η παράλογη απόφαση του σχεδίου «Αθηνά» να ανακληθεί.

 

Σήμερα η συνάντηση με Κουφουδάκη

 

Όπως γράψαμε σε χθεσινό μας ρεπορτάζ, σήμερα στις 11 το πρωί οι φορείς της Καρδίτσας θα συναντήσουν τον Πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΙΠ) κ. Β. Κουφουδάκη προκειμένου να του εκθέσουν τα επιχειρήματά τους για την παραμονή της Κτηνιατρικής στην Καρδίτσα. Να θυμίσουμε ότι ο κ. Κουφουδάκης όταν επισκέφθηκε την Καρδίτσα στα τέλη του περασμένου Νοέμβρη έμεινε εντυπωσιασμένος από τις εγκαταστάσεις τόσο της Κτηνιατρικής Σχολής Καρδίτσας και το παραγόμενο εκεί έργο, όσο και από τις υποδομές που διαθέτουν τα τέσσερα τμήματα ΤΕΙ της Καρδίτσας.

 

Δήλωση Τσιάκου για την Κτηνιατρική σχολή

 

Δυστυχώς με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης του σχεδίου «Αθηνά», προβλέπεται η μεταφορά της Κτηνιατρικής σχολής από την Καρδίτσα, στη Λάρισα.  Η εξέλιξη αυτή μας αφήνει στην κυριολεξία εμβρόντητους, καθώς είναι γνωστό ότι η Κτηνιατρική σχολή στην Καρδίτσα έχει πολύ μεγάλη υποδομή  σε κτιριακές εγκαταστάσεις και εργαστήρια ενώ βρίσκεται και σε πρόγραμμα χρηματοδότησης αναβάθμισης του εξοπλισμού της από το ΕΣΠΑ.  Αν λοιπόν δεν πρόκειται για κάποιο λάθος, τότε πρόκειται για μια πρόταση εκτός πραγματικότητας. Πάντως σε κάθε περίπτωση το τοπίο θα το ξεκαθαρίσουμε στη συνάντηση που θα έχει αντιπροσωπεία μας  το πρωί της Παρασκευής στην Αθήνα με τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης αρχής για τη διασφάλιση ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση κ. Κουφουδάκη. Την αντιπροσωπεία θα αποτελούν οι βουλευτές, ο Αντιπεριφερειάρχης, ο Δήμαρχος και στελέχη της ακαδημαϊκής εκπαιδευτικής κοινότητας.  Στη συνάντηση θα καταστήσουμε σαφές πως δεν έχουν κανένα δικαίωμα να λαμβάνουν αποφάσεις, οι οποίες δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της ακαδημαϊκής κοινότητας, ούτε της τοπικής κοινωνίας, αλλά ούτε και του Ελληνικού λαού.

 

Γ. Παπαδόπουλος: Ανάμεικτα συναισθήματα για το σχέδιο «Αθηνά»

Ανακοινώθηκε επιτέλους το Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» για την αναδιάρθρωση των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης http://esos.gr/uploads/axiologisi/ATHINA_FINAL_1.pdf, το οποίο προβλέπει για το Παράρτημα Καρδίτσας του ΤΕΙ Λάρισας: α) τη διατήρηση των Τμημάτων Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής & Διαιτολογίας, και β) την «απορρόφηση» του Τμήματος Δασοπονίας & Διαχείρισης Φ.Π. από το Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου. Επιπρόσθετα, το Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης & Σχεδιασμού Αντικειμένου με έδρα της Σέρρες «απορροφάται» εν μέρει από το Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου!

Οι καθηγητές, οι φοιτητές και το λοιπό προσωπικό του Παραρτήματος Καρδίτσας αντιμετωπίζουν αρχικά το Σχέδιο ΑΘΗΝΑ με ανάμικτα αισθήματα.

Πιο συγκεκριμένα το Σχέδιο αυτό φαίνεται να ενδυναμώνει τα Τμήματα Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής & Διαιτολογίας και μάλιστα τα ενώνει διοικητικά σε μια Σχολή με τίτλο «Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής»! Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται απρόσκοπτα η συνέχιση των σπουδών των φοιτητών και των 2 Τμημάτων με τις ήδη υπάρχουσες συνθήκες.

Το Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου βγαίνει αλώβητο από αυτή την αρχική διαδικασία και μάλιστα ενισχύεται με την «απορρόφηση» των δύο (2) Τμημάτων χωρίς να αλλάζει το γνωστικό του αντικείμενο. Βέβαια, η ένταξη του Τμήματος ΣΤΕΞ στη Σχολή ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Λάρισας ίσως να δημιουργήσει κάποιες λειτουργικές και διοικητικές δυσχέρειες (θα εκτιμηθούν τις επόμενες ημέρες).

Τέλος, το Τμήμα Δασοπονίας & Διαχ/σης Φ,Π, υφίσταται ουσιαστικά ακαδημαϊκή κατάργηση κα το μόνο θετικό στοιχείο είναι ότι αποφεύχθηκε (ίσως την τελευταία στιγμή) η φημολογούμενη συγχώνευσή του από το αντίστοιχο Τμήμα του Καρπενησίου!!

Βέβαια, εδώ να σημειωθεί ότι υπάρχει μια μεγάλη ΑΔΙΚΙΑ που θα πρέπει να ΑΡΘΕΙ, καθώς όχι μόνο δεν υπολείπεται έναντι των άλλων Τμημάτων Δασοπονίας & Διαχ/σης Φ.Π. που εδρεύουν στην Δράμα και το Καρπενήσι, αλλά αντίθετα υπερτερεί σε πολλά ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά (έχουν διατυπωθεί και δημοσιευτεί πρόσφατα στον Τύπο από τον Πρόεδρο του Τμήματος κ. Αδαμόπουλο). Άρα, αν κάποιο Τμήμα Δασοπονίας της Χώρας μας έπρεπε να καταργηθεί αυτό δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να είναι της Καρδίτσας!

Το καλύτερο «σενάριο» θα ήταν το Τμήμα Δασοπονίας & Διαχείρισης Φ.Π. να παραμείνει ως έχει και μαζί με το Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου να αποτελέσουν μία κοινή Σχολή και να συνεχίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία τους!.

Ο αγώνας για το καλύτερο για όλα τα Τμήματα του Παραρτήματος Καρδίτσας συνεχίζεται….

Γενικότερα, υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στο ΤΕΙ Λάρισας για τον περιορισμό των Τμημάτων του από 20 σε 12 και μάλιστα με τη μεταφορά απρόσμενα του Τμήματος Τεχνολογίας Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών χωρίς κανένα λόγο, αλλά και την «απορρόφηση» αρκετών άλλων Τμημάτων!!

Τέλος, δηλώνουμε απερίφραστα την αντίθεσή μας στη μετακίνηση του Τμήματος της Κτηνιατρικής της Καρδίτσας. Ένα Τμήμα με ιστορία, εγκαταστάσεις, προσωπικό και υποδομές μετακινείται χωρίς να γνωρίζουμε τα κριτήρια και τη σκοπιμότητα!! Ευχόμαστε να μην ισχύσει μέχρι τέλους αυτή η πρόταση και μέσα στις επόμενες ημέρες να αρθεί!

Σε λίγες ημέρες μετά και από ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας του Παραρτήματος Καρδίτσας θα μελετηθούν ακόμη καλύτερα και θα εκτιμηθούν τα δεδομένα και οι συνέπειες του Σχεδίου «ΑΘΗΝΑ»!!

Η Διοίκηση του Παραρτήματος Καρδίτσας αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει ακόμη μία φορά όλους όσους βρίσκονται στο πλευρό της Ακαδημαϊκής μας Κοινότητας και το αποδεικνύουν και εμπράκτως με διαρκείς παρεμβάσεις τους.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Τριήμερο Σεμινάριο με θέμα την Ενέργεια - Από το ΚΠΕ Μουζακίου
Επόμενο άρθρο Δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας Βασίλη Τσιάκου για την Κτηνιατρική σχολή