Ειδήσεις

Γιώργος Καπράνας: Συμμετέχουμε δυναμικά στην απεργία της 14ης Δεκεμβρίου


Για άλλη μια φορά έχουμε ένα δυσβάσταχτο και ανάλγητο φορομπηχτικό προϋπολογισμό που περιλαμβάνει νέα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα που ως συνήθως πλήττουν και πάλι τα μικρομεσαία στρώματα της χώρας μας, κάτι που άλλωστε κυνικά το ομολογούν και οι ίδιοι υπουργοί της Κυβέρνησης Τσακαλώτος και Χουλιαράκης.

Πιστοί και υπάκουοι στις εντολές των Ευρωπαίων και του Δ.Ν.Τ δανειστών μας, με τον προϋπολογισμό του 2018 προχωρούν σε νέες δραματικές περικοπές κοινωνικών δικαιωμάτων, σε νέες μειώσεις στις συντάξεις κύριες και επικουρικές, κατάργηση του ΕΚΑΣ, σε καταργήσεις προνοιακών  επιδομάτων, προχωρούν μέσα από την φορολογική ασφυξία που επιβάλλουν στην περαιτέρω διευκόλυνση των πλειστηριασμών και της δήμευσης του εισοδήματος και της πρώτης κατοικίας και τέλος σπρώχνουν σε μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική απομόνωση των ατόμων με αναπηρίες.

Βέβαια η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να θολώσει τα νερά  και να παραπλανήσει τους Έλληνες Πολίτες ανακοίνωσε μέρισμα 700 εκατομμυρίων τη στιγμή που με το 3ο και 4ο μνημόνιο που έχει υπογράψει και υλοποιεί προβλέπονται μέτρα 17 δις ευρώ στις πλάτες του Ελληνικού λαού.

Απέναντι στην αδιέξοδη και ανάλγητη κυβερνητική πολιτική η οποία στραγγαλίζει ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία ο αγώνας είναι μονόδρομος.

Γι΄  αυτό αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε :

  • Εθνικό οικονομικό σχεδιασμό τεχνολογικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης με ρητούς και μετρήσιμους κοινωνικούς όρους και ρήτρες κοινωνικής προστασίας, στη βάση των θέσεων της ΓΣΕΕ που θα ανατρέπει το περιβάλλον ύφεσης, απολύσεων, επισφαλούς και αδήλωτης εργασίας, ανεργίας, φτωχοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού. Όχι στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και του εθνικού πλούτου σε πανίσχυρους εγχώριους και διεθνείς ομίλους. Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα στην παροχή υπηρεσιών κοινωνικής ωφέλειας – κοινωνικών αγαθών, θωράκιση της εθνικής περιουσίας υπέρ του κοινωνικού συνόλου.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και διατάξεων που μετατρέπουν τις συντάξεις σε προνοιακά επιδόματα φτώχειας και επαναφορά των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης. Διασφάλιση της βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού Συστήματος και Κοινωνικής Ασφάλισης με την εγγύηση του κράτους.
  • Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακούφισης των ανέργων. Καμία εξαίρεση από την εργατική προστασία λόγω ηλικίας. Επείγοντα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τις απολύσεις και των θέσεων πλήρους και σταθερής εργασίας. Αυστηριοποίηση της νομοθεσίας για τις ομαδικές απολύσεις και προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων. Σεβασμός στην αργία της Κυριακής.
  • Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με κυρίαρχα το δικαίωμα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και το δικαίωμα απεργίας.
  • Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών πολιτικών που οδήγησαν στο στραγγαλισμό των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων.
  • Αποκατάσταση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, της καθολικότητας της ΕΓΣΣΕ, της επεκτασιμότητας και της συνολικής μετενέργειας.
  • Καμία παρέμβαση στο ισχύον πλαίσιο για την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, την αυτονομία των συνδικάτων, την άσκηση του απεργιακού δικαιώματος των εργαζομένων και την απαγόρευση της εργοδοτικής ανταπεργίας.
  • Μόνιμη και αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας με ρητή απαγόρευση πλειστηριασμού της. Επανασίσταση των φορέων Εργατικής Εστίας και Κατοικίας που σήμερα είναι αναγκαία κάθε άλλο παρά ποτέ για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
  • Δίκαιο φορολογικό σύστημα. Ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων από τα άδικα και υπέρμετρα βάρη της φορολογικής επιδρομής. Μείωση των τιμολογίων των κοινωφελών υπηρεσιών και του ΦΠΑ στα καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και πάταξη της αισχροκέρδειας.
  • Πρόσβαση όλων σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με επαρκή χρηματοδότηση του συστήματος υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλειας.
  • Ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών του ΣΕΠΕ και του ΕΦΚΑ για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της αδήλωτης και ψευδώς δηλωμένης εργασίας, την προστασία των εργαζομένων σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας αλλά και της εισφοροδιαφυγής.
  • Δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, αποτελεσματική αντιμετώπιση των ζητημάτων μετανάστευσης, ασύλου και ιθαγένειας με σεβασμό στα δικαιώματα του ανθρώπου.

Γι΄ όλα αυτά την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου συμμετέχουμε δυναμικά στην 24 ωρη Γενική Απεργία και στο συλλαλητήριο των συνδικάτων του Ιδιωτικού και Δημοσίου τομέα που προτείνω να γίνει στην Κεντρική πλατεία στις 10:30 το πρωί μπροστά από την Άλφα Μπάγκ.

Να επισκεφτούμε όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους δουλειάς, να πείσουμε τους εργαζόμενους να απεργήσουν και να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο για να παλέψουμε όλοι μαζί για την ανατροπή όλων αυτών των πολιτικών που εξαθλιώνουν και καταστρέφουν την ζωή μας και αναγκάζουν τα παιδιά μας να πάρουν το δρόμο το ξενιτιάς για την αναζήτηση καλύτερης τύχης.

 

 

Του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας Γιώργου Καπράνα

Προηγούμενο άρθρο Νέο Ενωτικό Επιμελητήριο: Επίσκεψη στον Mητροπολίτη μας
Επόμενο άρθρο Εκδήλωση τιμής από τους Απανταχού Καρδιτσιώτες