Γ. Αναγνωστόπουλος: Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα βασικός πυλώνας του νέου κοινωνικού κράτους


Η κυβέρνηση ανακοίνωσε και επίσημα την εφαρμογή του θεσμού του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος στη χώρα μας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 13 δήμους– μεταξύ αυτών βρίσκεται και ο δήμος Καρδίτσας – το οποίο κατά γενική ομολογία αλλάζει τα δεδομένα στο κοινωνικό κράτος που γνωρίσαμε μέχρι σήμερα.

Η κυβέρνηση έχοντας κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της έχει πλέον τη δυνατότητα να εφαρμόζει το θεσμό μέσα από τα πλεονάσματα που δημιουργήθηκαν εξ αιτίας των ορθών πολιτικών που ακολούθησε. Με σύμμαχο τις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού μπορεί πλέον να «κοιτάξει στα μάτια» τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Τους συμπολίτες μας που το κράτος πρόνοιας που είχαμε δημιουργήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια, άφηνε στο περιθώριο. Τους συμπολίτες μας που παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε τραγική οικονομική κατάσταση δεν υπήρχε μέχρι στιγμής μηχανισμός που να τους διασφαλίζει τα στοιχειώδη για την καθημερινή τους διαβίωση.

Ο θεσμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος αποτελεί ένα σημαντικό πλέγμα προστασίας για τα πιο αδύναμα τμήματα της κοινωνίας μας. Πρόκειται για μέτρο που θα συμβάλει καθοριστικά στην κοινωνική συνοχή και θα δώσει το δικαίωμα σε χιλιάδες συμπολίτες μας να νοιώσουν ότι δεν έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους.

Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος θα αφορά περίπου 700.000 ανθρώπους. Πρόκειται για εκείνο το κομμάτι των συμπολιτών μας που δεν έχουν σχεδόν κανένα ή έχουν ελάχιστους κοινωνικούς πόρους. Είναι ανάγκη το μέτρο να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο και η αρχική πιλοτική εφαρμογή του να αντικατασταθεί από τη μόνιμη εφαρμογή του σε όλη την επικράτεια. Θεωρούμε ότι είμαστε κοντά στο να πετύχουμε και αυτό το στόχο. Η σημερινή κυβέρνηση με συγκεκριμένο σχέδιο βγάζει τη χώρα μας από την κρίση και συγχρόνως αποκαθιστά αδικίες δεκαετιών.

Ειδικά για την περιοχή μας θα ήθελα να επισημάνω πως αποτελεί θετικό γεγονός ότι περιελήφθη στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, γεγονός που σημαίνει ότι εντός των επόμενων εβδομάδων πολλοί συμπολίτες μας θα επωφεληθούν του μέτρου και θα αποκτήσουν ένα στοιχειώδες εισόδημα διαβίωσης. Είμαστε βέβαιοι ότι ούτε και αυτό το πρόγραμμα θα δώσει λύσεις σε όλα τα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν συμπολίτες μας. Όμως μια σειρά από παρεμβάσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση ( ευνοϊκές ρυθμίσεις κόκκινων δανείων, αποπληρωμή δάνειων σε βάθος χρόνου, ρυθμίσεις οφειλών κ.α.) μας κάνουν πιο αισιόδοξους και μας οπλίζουν με περισσότερη δύναμη ώστε να συνεχίσουμε να μαχόμαστε για το καλό του τόπου μας.

 

Γεώργιος Αναγνωστόπουλος

Βουλευτής Καρδίτσας Ν.Δ.

Προηγούμενο άρθρο Γιορτή για τα μανιτάρια από το Σύλλογο Μανιταρόφυλων Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Κατέθεσαν ασφαλιστές και τραπεζικοί για τη φωτιά στο Mall