Δίκτυο δομικών υλικών στην Καρδίτσα


Φ.Αλεξάκος: Πρέπει να αξιοποιήσουμε τα προγράμματα δικτύωσης των παραγωγικών μονάδων του Νομού μας.

Μετά την δημιουργία του δικτύου τροφίμων & ποτών, ένας ακόμη δυναμικός κλάδος του Νομού, φαίνεται να προχωράει στην δημιουργία δικτύου (Cluster). Για το σκοπό αυτό στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε συζήτηση στην οποία παρέστησαν ο Νομάρχης κ.Φ.Αλεξάκος, ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου κ.Νικ.Καλιακούδας, τα μέλη του Δ.Σ του Επιμελητηρίου Καρδίτσας κ.κ Α.Μηλίτσας & Κ.Ζυγογιάννης, τα επιχειρησιακά στελέχη της ΑΝ.ΚΑ κ.κ Β.Μπέλης (Δ/ντής) & Παν.Τορτοπίδης (Υπεύθυνος Προγράμματος), και επιχειρηματίες του εν λόγω κλάδου, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα συγκρότησης ενός τέτοιου Δικτύου.

Πρόκειται για ένα ακόμη δίκτυο, που προκύπτει μέσα από την διαδικασία του Αναπτυξιακού Συνεδρίου (Φεβρουάριος 2008) και αναφέρεται στις επιχειρήσεις δομικών υλικών που δραστηριοποιούνται στο Νομό μας. Κατά την συζήτηση παρουσιάσθηκαν οι δυνατότητες και οι προοπτικές της δημιουργίας ενός τέτοιου δικτύου (Cluster) ειδικά σε αυτό τον κλάδο που παρουσιάζει μια ιδιαίτερη δυναμική στη περιοχή μας και αξιοποιεί ένα σημαντικό κομμάτι του κατασκευαστικού τομέα του Νομού μας.

Ο Νομάρχης κ.Φ.Αλεξάκος, τόνισε την σημασία των δικτυώσεων και συνεργειών των τοπικών επιχειρήσεων, οι οποίες πρέπει να αξιοποιήσουν τα προγράμματα αυτά, έτσι ώστε η δραστηριότητα που αναπτύσσουν να βοηθήσει συνολικά το Νομό, προς όφελος της τοπικής απασχόλησης.

«Είμαστε αποφασισμένοι με την συνεργασία των παραγωγικών φορέων του Νομού να αξιοποιήσουμε τα προγράμματα που αναφέρονται στις δικτυώσεις και στις συνεργασίες μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων του Νομού. Ο σκοπός της προσπάθειας αυτής είναι να αυξηθούν τα εισοδήματα και η απασχόληση στο Νομό. Οι επιχειρήσεις μας και στον κλάδο των δομικών υλικών είναι πάρα πολύ μικρές και πρέπει να μπουν σε λογικές συνέργειας με σκοπό να αξιοποιήσουν δράσεις που από μόνες τους είτε δεν μπορούν, είτε δεν τις τολμούν λόγω υψηλού κόστους»  κατέληξε ο κ. Νομάρχης.

Ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου κ. Νικ.Καλιακούδας, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη που παρουσιάζουν τα μοντέλα των δικτυώσεων, τα οποία αποδεδειγμένα αναδεικνύουν τις επιχειρήσεις και τα προϊόντα τους, προωθούν την εξωστρέφειά τους και συμβάλλουν στην βελτίωση της επιχειρηματικότητας. Οι κ.κ Β.Μπέλης & Π.Τορτοπίδης αναφέρθηκαν αναλυτικά στα τεχνικά ζητήματα του Προγράμματος και ανέπτυξαν επιπρόσθετα τις δυνατότητες συνολικά του Leader+.

Το εν λόγω δίκτυο θα συμμετέχει ως υποπρόγραμμα του Leader+ με ανώτατο επιλέξιμο Προϋπολογισμό ύψους 300.000€. Στο ποσό αυτό αντιστοιχεί ποσοστό επιδότησης 75% και ιδία συμμετοχή των επιχειρήσεων που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα 25%.

Οι δράσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν είναι:

1. Εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας για τη δημιουργία cluster .

2. Τη σύσταση του Φορέα – νομικού προσώπου (συμβολαιογραφικά έξοδα κλπ).

3. Την εκπόνηση σχεδίου δράσης.

4. Κτιριακές εγκαταστάσεις, ηλεκτρομηχανολογικός και λοιπός εξοπλισμός για την εγκατάσταση και λειτουργία του νέου νομικού προσώπου (γραφεία, αποθήκες, χώροι συνεδριάσεων – συναντήσεων κλπ.).

5. Κτιριακές εγκαταστάσεις και εξοπλισμός για εκθετήρια προβολής – προώθησης των προϊόντων των συνεργαζομένων επιχειρήσεων.

6. Δημιουργία κοινών εργαστηρίων ποιοτικού ελέγχου των προϊόντων.

7. Την κατάρτιση των εμπλεκομένων επιχειρήσεων και του προσωπικού τους.

8. Εκπόνηση μελέτης έρευνας της αγοράς, μελέτης μάρκετινγκ για προώθηση των προϊόντων του cluster.

9. Το κόστος δημιουργίας ιστοσελίδων και δικτυακών τόπων (websites) σε νέους ή υφιστάμενους δικτυακούς τόπους.

10. Το κόστος ενεργειών προβολής και προώθησης των επιχειρήσεων / προϊόντων του cluster.

11. Τη διοργάνωση διαγωνισμών και τη βράβευση καλών πρακτικών και πρωτότυπων εφαρμογών.

Είναι ευνόητο ότι το δίκτυο θα πρέπει να επιλέξει ανάλογες ενέργειες που εκτιμά ότι ταιριάζουν περισσότερο με το αντικείμενο του κλάδου, με στόχο να επιτευχθεί το καλλίτερο δυνατό αποτέλεσμα για το σύνολο του δικτύου αλλά και των επιχειρήσεων μεμονωμένα.

Όσες επιχειρήσεις εξέφρασαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στο Δίκτυο, με την προσθήκη και αντίστοιχων, που δεν ήταν δυνατόν να συμμετάσχουν στην πρώτη συνάντηση, θα πλαισιώσουν το δίκτυο δομικών υλικών. Επιδίωξη της Ν.Α Καρδίτσας και του Επιμελητηρίου είναι το Δίκτυο (Cluster) να συγκεντρώσει  ικανό αριθμό επιχειρήσεων παραγωγής δομικών υλικών, έτσι ώστε να υπάρξει συνολική προσπάθεια απογείωσης του κλάδου.

Προηγούμενο άρθρο Σε απόγνωση οι παραγωγοί Μυρίνης και Προδρόμου
Επόμενο άρθρο Μεγάλο ενδιαφέρον των Λαρισαίων για το Φεστιβάλ της Λ. Πλαστήρα