Σε απόγνωση οι παραγωγοί Μυρίνης και Προδρόμου


«Εμφύλιος» για το νερό.

Παράσταση διαμαρτυρίας το πρωί στη Νομαρχία Καρδίτσας και εν συνεχεία στο Γ.Γ. Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Δυστυχώς, ο «πόλεμος του νερού» που ξεσπά κάθε καλοκαίρι στη Θεσσαλία μας δίνει μια μικρή γεύση του τι μπορεί να προκαλέσει η έλλειψη αυτού… το οποίο λανθασμένα παίρνουμε σαν δεδομένο: το νερό. Οι δυσοίωνες προβλέψεις των επιστημόνων για επερχόμενη περίοδο ξηρασίας, η οποία, σύμφωνα με πολλούς από αυτούς έχει ήδη αρχίσει, φέρνει στο προσκήνιο το μεγάλο ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων της χώρας, της εξοικονόμησής τους αλλά και της ποιότητας των αποθεμάτων που υπάρχουν. Τα αποτελέσματα της ανομβρίας των προηγούμενων μηνών πληρώνουν πολλές περιοχές της χώρας, που βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού εξαιτίας της έλλειψης του πιο πολύτιμου αγαθού. Είτε αφορά στην ύδρευση είτε στην άρδευση, τα προβλήματα είναι έντονα και δημιουργούν διαμάχες μεταξύ πόλεων αλλά και δυσάρεστες συνέπειες στην καθημερινότητα των κατοίκων. Τα σημάδια της ανομβρίας στην περιοχή μας φαίνονται από το γεγονός ότι οι δύο λίμνες μας, Πλαστήρα και Σμοκόβου, τείνουν με εξαφάνιση.

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Νομαρχία

Στη Νομαρχία Καρδίτσας κατέφθασε το πρωί ομάδα παραγωγών από τα δημοτικά διαμερίσματα Μυρίνης και Προδρόμου, φανερά απεγνωσμένη με την επικρατούσα κατάσταση. Διαμαρτυρήθηκαν στο Νομάρχη Καρδίτσας κ. Αλεξάκο για το γεγονός ότι ενώ βρίσκονται εντός δικτύου Ταυρωπού, έχουν την ατυχία να είναι στα καταληκτικά σημεία του δικτύου με αποτέλεσμα το νερό να μη φτάνει για τις δικές τους καλλιέργειες και να παραμένουν τα χωράφια τους για 15 ακόμη και 20 ημέρες απότιστα. Εκπρόσωπος των αγροτών της Μυρίνης έκανε την παρακάτω δήλωση, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Μαζευτήκαμε σήμερα μερικοί παραγωγοί από Μυρίνη και Πρόδρομο, χωριά που έχουν πρόβλημα και βρίσκονται εντός του δικτύου Ταυρωπού, γιατί πλέον η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Υπάρχουν χωράφια που είναι απότιστα πάνω από 15-20 ημέρες και ήδη η ζημιά είναι πολύ μεγάλη. Θέλουμε να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας στο Νομάρχη Καρδίτσας. Τον θέλουμε στο πλευρό μας και θέλουμε να μεταφέρει το αίτημά μας όπου είναι δυνατόν. Θέλουμε βοήθεια και συμπαράσταση. Ειδικά για τα χωράφια που αρδεύονται από το ΤΟΕΒ δεν υπάρχει εναλλακτική λύση άρδευσης. Για τα εκτός δικτύου μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει γεωτρήσεις ή ότι άλλο είναι διαθέσιμο. Τα χωράφια τα οποία βρίσκονται μέσα στο ΤΟΕΒ οι παραγωγοί είναι αναγκασμένοι να αρδεύονται αποκλειστικά και μόνο από το δίκτυο, το ΤΟΕΒ και οι φορείς είναι υποχρεωμένοι να δώσουν το νερό που απαιτείται γιατί προηγούνται οι παραγωγοί αυτοί. Από’ κει και πέρα θα πρέπει να εκτιμήσουμε τις ζημιές που έχει υποστεί ο κάθε παραγωγός τουλάχιστον σ’ αυτά τα δύο χωριά και θα ζητήσουμε τις απαραίτητες αποζημιώσεις. Ο κ. Νομάρχης μας είπε ότι δίνονται καθημερινά πάνω από 400.000 κυβικά μέτρα. Η εκτίμησή μας είναι ότι η ποσότητα πρέπει να είναι λιγότερη, από τη στιγμή που δεν φτάνει στα καταληκτικά σημεία που έχουμε την ατυχία να βρισκόμαστε εμείς».

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Με τη συνοδεία του Αντινομάρχη Καρδίτσας κ. Σβάρνα και του Δημάρχου Κάμπου κ. Παπαλού, οι παραγωγοί της Μυρίνης και του Προδρόμου γύρω στις 3 το μεσημέρι επισκέφθηκαν τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Γκούπα, προκειμένου να του θέσουν επί τάπητος το αίτημά τους για αύξηση της παροχέτευσης (στα 600.000 κ.μ.) ώστε να φτάνει στα καταληκτικά σημεία, στα οποία και ανήκουν.

Ο κ. Γκούπας απάντησε αρνητικά στο αίτημά τους, διευκρινίζοντας ότι δεν μπορεί να δοθεί ποσότητα πάνω από τις 450.000 κ.μ. -ποσότητα που δίδεται μέχρι σήμερα και που ο ίδιος τη θεωρεί ικανοποιητική-, λόγω του ότι η στάθμη της λίμνης βρίσκεται σε οριακά επίπεδα, ενώ έθεσε θέμα χρηστής διαχείρισης.

Προηγούμενο άρθρο Πλούσιο το «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2008» του Δήμου Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Δίκτυο δομικών υλικών στην Καρδίτσα