Δεν περισσεύει κανείς στο Υπουργείο Πολιτισμού – Οι Αρχαιολόγοι της Καρδίτσας αλλά και όλης της Θεσσαλίας συμμετείχαν στη χθεσινή πανελλαδική απεργία


 Ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι στο Υπουργείο Πολιτισμού δεν περισσεύει κανείς, έστειλαν οι Αρχαιολόγοι της Καρδίτσας με τη χθεσινή συμμετοχή τους στην πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ,  πραγματοποιώντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της πόλης. Αντίστοιχες συγκεντρώσεις έγιναν από τους Αρχαιολόγους σε όλες τις πόλεις της Θεσσαλίας και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Τοπικού Παραρτήματος Θεσσαλίας του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων κ. Χρήστο Καραγιαννόπουλο, τοπικά, της συγκέντρωσης στην κεντρική πλατεία προηγήθηκε συγκέντρωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας. Σε δηλώσεις του σχετικά με το πλήγμα που δέχεται ο κλάδος του, ανέφερε: «Μετά την ψήφιση του μνημονίου και την υπαγωγή της χώρας μας σε κατάσταση επιτήρησης από την ΤΡΟΪΚΑ ο δημόσιος τομέας δέχεται μια έντονη επίθεση: υποχρηματοδότηση της παιδείας, της υγείας, του πολιτισμού και κάθε δημόσιου αγαθού, επίθεση στο Σύνταγμα και κάθε προστατευτική διάταξη που εξασφαλίζει τη λειτουργία του κράτους σε όφελος του κοινωνικού συνόλου και της διαφύλαξης των κοινωνικών αγαθών. Την στιγμή που οι Έλληνες αρχαιολόγοι και όλοι οι εργαζόμενοι στο ΥΠ.ΠΟ.Τ. προσπαθούν να επιτελέσουν το έργο τους με απώλεια εισοδημάτων που ξεπερνάει το 30%, με επιπλέον αφαίμαξη του μισθού τους λόγω των δαπανών μετακινήσεων για αυτοψίες και παρακολούθηση ανασκαφών (αφού η πίστωση για οδοιπορικά είναι περιορισμένη και δεν γίνονται υπερβάσεις, ενώ τα αρχαία δεν μπορούν να περιμένουν να ανακάμψουμε ως χώρα για να τα προστατέψουμε), με συνεχή αύξηση των υποχρεώσεων (διοίκησης και επίβλεψης) από την ανάληψη έργων ΕΣΠΑ,  ήρθαν και θα εξακολουθήσουν να έρχονται «εφεδρείες» και απολύσεις. Από το 2003 και μετά, οπότε δημιουργήθηκε νέος Οργανισμός από τον τότε Υπουργό Πολιτισμού και νυν Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών η Αρχαιολογική Υπηρεσία στη Θεσσαλία είχε την παρακάτω δραστηριότητα:

  • Δεκάδες χιλιάδες πολίτες εξυπηρετήθηκαν από τις Υπηρεσίες Πολιτισμού.
  • Δεκάδες αρχαιολογικοί χώροι αναδείχθηκαν μέσα από την ανάληψη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (Β΄ και Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, Ε.Π. Πολιτισμός).
  • Ποσό10.000.000 ευρώθα διατεθεί την τριετία 2011-2013 από το ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για την αποκατάσταση και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και μνημείων μέσω των Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΤ: ΙΓ ΕΠΚΑ, ΙΕ ΕΠΚΑ, ΛΔ ΕΠΚΑ,7η ΕΒΑ, 19η ΕΒΑ, Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας, Εφορεία Παλαιανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας Ν. Ελλάδος, Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Θεσσαλικών Σπουδών.
  • Δεκάδες εκπαιδευτικά προγράμματα εκπονήθηκαν για την καλύτερη προσέγγιση των μικρών μαθητών της Θεσσαλίας στον πολιτισμό: αρχαίο, βυζαντινό και σύγχρονο.
  • Δύο παλαιά Αρχαιολογικά Μουσεία επισκευάστηκαν, ανακαινίστηκαν και λειτούργησαν με νέες εκθέσεις στο Βόλο και Αλμυρό, ένα νέο Μουσείο δημιουργήθηκε στην Καρδίτσα για να στεγάσει τις αρχαιότητες της νοτιοδυτικής Θεσσαλίας και τώρα ολοκληρώνεται η έκθεση στο νέο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας.
  • Εκατοντάδες αρχαιότητες εκπροσώπησαν και έκαναν γνωστή την περιοχή μας σε εκθέσεις εσωτερικού και εξωτερικού.
  • Δεκάδες χώροι κηρύχτηκαν ως αρχαιολογικοί για την καλύτερη προστασία τους.
  • Η περιοχή μας αποτελεί τουριστικό προορισμό για τους αρχαιολογικούς χώρους που αναδείχτηκαν από τις Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΤ.

Όλη αυτή η δραστηριότητα, που τονώνει την τοπική αγορά και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας  καταπολεμώντας την ανεργία στη Θεσσαλία, κρίνεται αντιπαραγωγική !!!!!!! Το προσωπικό, που  απασχολείται στις Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΤ «πρέπει να μειωθεί» σύμφωνα με την εντολή της ΤΡΟΪΚΑ !!!!

Εμείς στα σχέδια τους απαντάμε ΟΧΙ. Να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος οποιασδήποτε ειδικότητας. Όλοι είναι πολύτιμοι για την διαφύλαξη και προστασία των μνημείων και γενικά της πολιτιστικής μας κληρονομιάς!»

Προηγούμενο άρθρο Γ. Αγγέλου: «Είμαστε σε πόλεμο, Πρέπει να μπούμε στη μάχη και να πολεμήσουμε όλοι μαζί»
Επόμενο άρθρο Πάνω από 120 εκθέτες στην 11η Εμποροβιοτεχνική Έκθεση Καρδίτσας - Ανοίγει τις πύλες της την Παρασκευή 7 Οκτώβρη