Δεν προτίθεται να καταβάλει οικονομική ενίσχυση στους παραγωγούς σκληρού σιταριού


  Ο Βουλευτής Καρδίτσας και τ. Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, με ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητούσε να επανεξεταστεί η καταβολή της κρατικής οικονομικής ενίσχυσης στους παραγωγούς σκληρού σιταριού του Νομού Καρδίτσας δεδομένου ότι ο Ν. Καρδίτσας αρχικά είχε συμπεριληφθεί στη λίστα των επιλέξιμων νομών αλλά τελικά βρέθηκε εκτός της λίστας των νομών που θα λάβουν αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ.

Η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης σημειώνει τα εξής:

«Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Σ. Ταλιαδούρος, σας πληροφορούμε τα εξής :

Οι μη καλυπτόμενες από τον ΕΛ.Γ.Α. ζημιές που προξενήθηκαν από την ξηρασία έτους 2007 σε καλλιέργειες σιτηρών-ψυχανθών όλης της χώρας, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Ενισχύσεων έτους 2007, το οποίο εγκρίθηκε από την Ε.Ε. στις 13-10-2008.

Ως εκ τούτου, οι ζημιές που προξενήθηκαν από την ξηρασία έτους 2007 σε καλλιέργειες σιτηρών (σκληρό και μαλακό σιτάρι) του Νομού Καρδίτσας, εντάχθηκαν στο παραπάνω πρόγραμμα, καθώς το επίπεδο ζημιών (απώλεια παραγωγής έτους ζημιάς) ξεπέρασε το κατώτατο όριο ζημιάς που ορίζεται στο 30% της κανονικής παραγωγής (μέση παραγωγή της πριν από το έτος ζημιάς τριετίας) και ο Νομός Καρδίτσας κρίθηκε επιλέξιμος ενίσχυσης.

Σημειώνεται ότι, οι Κρατικές Ενισχύσεις (αρμοδιότητας ΠΣΕΑ) χορηγούνται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις των Κοινοτικών Κατευθυντήριων Γραμμών για τις Κρατικές Ενισχύσεις στον τομέα της Γεωργίας και Δασοκομίας 2007 – 2013 (2006/C 319/ΕΚ) και του Κανονισμού Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, αριθμ. ΚΥΑ 281245/8.04.2008 (ΦΕΚ 628/B’).

Οι Κρατικές Ενισχύσεις, ως γνωστό, χορηγούνται για την αντιστάθμιση των ζημιών στη γεωργική παραγωγή. Για τον υπολογισμό του ύψους της ενίσχυσης, πρέπει να προσδιορισθεί η αξία της απωλεσθείσας παραγωγής, η οποία δίνεται από τον ακόλουθο τύπο: ΑΑΠ=(ΜΑΠΑχ ΜΤΠΑ)-(ΑΕΖχΜΤΕΖ).

Ειδικότερα, η αξία της απωλεσθείσας παραγωγής, σύμφωνα με το εδάφιο δ του άρθρου 25 του προαναφερθέντος Κανονισμού, ορίζεται ως η διαφορά μεταξύ της μέσης απόδοσης της περιόδου αναφοράς επί την αντίστοιχη μέση τιμή της περιόδου, μείον την πραγματική απόδοση του έτους ζημιάς επί τη μέση τιμή για το έτος αυτό .

Σημειώνεται ότι, οι μέσες τιμές και οι μέσες αποδόσεις προκύπτουν από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Χώρας. Κατά την εφαρμογή του προαναφερόμενου τύπου στην καλλιέργεια των σιτηρών (σκληρό και μαλακό), διαπιστώθηκε ότι σε πολλούς από τους επιλέξιμους νομούς, συμπεριλαμβανομένου και του Νομού Καρδίτσας, η τιμή εμπορίας που διαμορφώθηκε το έτος ζημιάς ήταν τόσο υψηλή, που επικάλυψε τη μείωση του εισοδήματος που προέκυψε από την απώλεια της παραγωγής, με συνέπεια να μην υπολογίζεται ποσό ενίσχυσης.

Ως εκ τούτου, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας επεξεργασίας των συγκεντρωθέντων στοιχείων, για τον υπολογισμό της αξίας της απωλεσθείσας παραγωγής των διαφόρων προϊόντων του προγράμματος έτους 2007 (εφαρμογή του προαναφερθέντος τύπου), διαπιστώθηκε ότι στον προαναφερόμενο Νομό οι καλλιέργειες σιτηρών, ναι μεν παρουσίασαν μείωση αποδόσεων μεγαλύτερη του 30%, σε σχέση με το μ. ο. της πριν από τη ζημιά τριετίας, όμως η τιμή εμπορίας που διαμορφώθηκε το έτος ζημιάς ήταν τόσο υψηλή που ισοσκέλισε τη μείωση του εισοδήματος που αναμενόταν ότι θα προέκυπτε από τη μείωση της παραγωγής. Ειδικότερα, για το έτος 2007 η μέση τιμή Χώρας για το σκληρό σιτάρι διαμορφώθηκε στα 0,21 €/κιλό (σε σχέση με 0,12 και 0,13 €/κιλό τα προηγούμενα χρόνια), ενώ για το μαλακό σιτάρι στα 0,22 €/κιλό (σε σχέση με 0,12 και 0,13 €/κιλό τα προηγούμενα χρόνια).

Σημειώνεται ότι, οι ενισχύσεις των προγραμμάτων ΠΣΕΑ χορηγούνται για αντιστάθμιση των ζημιών στη γεωργική παραγωγή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ωστόσο, δεν προέκυψε οικονομική ζημιά για να αντισταθμισθεί και αυτό οδήγησε στην εξαίρεση της καλλιέργειας των σιτηρών (σκληρό σιτάρι) από το πρόγραμμα του 2007.

Στις υπόλοιπες περιοχές που υπολογίζεται ενίσχυση, αυτή είναι πολύ μικρή λόγω της υψηλής τιμής των σιτηρών του έτους 2007.»

Προηγούμενο άρθρο Θα απολογηθούν στους Θεσσαλούς
Επόμενο άρθρο Επιστολή Σαλαγιάννη για ευρεία σύσκεψη στελεχών του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλίας