Δημοπρατείται το έργο ανάπλασης που ενέταξε ο Δήμος στο ΕΣΠΑ


  Εγκρίθηκαν από τη Δημαρχιακή Επιτροπή οι όροι διακήρυξης του έργου  προϋπολογισμού 2.745.000 € που περιλαμβάνει  παρεμβάσεις και αναπλάσεις σε δρόμους της πόλης και την ανακατασκευή των κοινόχρηστων χώρων που έχουν πρόσωπο στους δρόμους αυτούς.

Ανοιχτό διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου: « ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ» που εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας- Στ. Ελλάδας – Ηπείρου 2007-2013 με προϋπολογισμό 2.744.628,10 € θα πραγματοποιήσει άμεσα ο Δήμος Καρδίτσας, καθώς εγκρίθηκαν οι όροι διακήρυξης από τη Δημαρχιακή Επιτροπή.

Τι περιλαμβάνει

Το έργο περιλαμβάνει  κατασκευαστικές παρεμβάσεις και αναπλάσεις επί των οδών 18ης Αυγούστου, Τρικάλων, Α. Παπανδρέου, καθώς και την ανακατασκευή των κοινόχρηστων χώρων που έχουν πρόσωπο στους δρόμους αυτούς.

Συνοπτικά, περιλαμβάνει την ανακατασκευή των πεζοδρομίων ή την κατασκευή τους όπου δεν υπάρχουν, τον επανασχεδιασμό των επικίνδυνων κόμβων, την επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων, την ενίσχυση της φύτευσης κατά μήκος των διαδρομών, την τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού (κάδων, ποδηλατοστασίων κλπ), την δημιουργία οργανωμένων σημείων στάθμευσης ποδηλάτων για τους δημότες και επισκέπτες της πόλης, την υπογείωση του δημοτικού φωτισμού και αξιοποίηση φωτοβολταϊκών στοιχείων, ενώ για όλα τα παραπάνω  χρησιμοποιούνται βιοκλιματικά υλικά.

Ο στρατηγικός στόχος του έργου είναι η εφαρμογή μιας καινοτόμου πολιτικής για τα ελληνικά δεδομένα, πολιτικής που θα εγγράφεται στην γενική ευρωπαϊκή στρατηγική για βιώσιμες μετακινήσεις και που θα αναδείξει την Καρδίτσα σε μια πόλη όμορφη, ανθρώπινη και φιλόξενη για κατοίκους και επισκέπτες.

Ενσωματώθηκαν μέθοδοι  αναβάθμισης του λειτουργικού και αισθητικού περιβάλλοντος με χάραξη στρατηγικής για τις μετακινήσεις στην πόλη, με δημιουργία πράσινων διαδρομών και επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων που θα συμβάλουν στη γενικότερη αισθητική αναβάθμιση του οδικού χώρου της πόλης.

Συγκεκριμένα:

  • αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των εισόδων της πόλης,
  • εγκατάσταση στις γειτονιές συνθηκών ήπιας κυκλοφορίας,
  • σύνδεση των πόλων έλξης (π.χ. σχολεία, αθλητικοί χώροι κ.λπ.) με το δίκτυο ποδηλατοδρόμων, το οποίο θα πρέπει να επεκταθεί,
  • αποκατάσταση συνθηκών ασφάλειας για την κίνηση του πεζού σε κρίσιμα σημεία του δικτύου.

Το έργο που δημοπρατείται στηρίχθηκε σε μελέτη που εκπονήθηκε από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Καρδίτσας σε συνεργασία με τη Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του Ε.Μ.Π. ενώ η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου είναι 12 μήνες.

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δομήνικος Βερίλλης δήλωσε σχετικά:

«Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την δρομολόγηση της υλοποίησης ενός σημαντικού έργου ανάπλασης με πόρους του ΕΣΠΑ που δίνει τη δυνατότητα στο Δήμο να προχωρήσει σε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση που θα αναβαθμίζει αισθητικά και λειτουργικά ένα σημαντικό τμήμα της πόλης.

Να υπογραμμίσω δε ότι  στους  πρώτους μήνες ενεργοποίησης του ΕΣΠΑ ο Δήμος Καρδίτσας έχει καταφέρει να εντάξει ήδη έργα συνολικού προϋπολογισμού 4.000.000 €.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν σ’ αυτή την επιτυχία και να εκφράσω τη βαθιά μου ικανοποίηση για το γεγονός ότι η μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλαμε και θα συνεχίσουμε να καταβάλουμε μέχρι και την τελευταία ημέρα της θητείας μας ως Δημοτική Αρχή για να «χτίσουμε» το μέλλον της πόλης και του Δήμου μας σε υποδομές που θα αναβαθμίσουν την ποιότητά ζωής των πολιτών αποδίδει και τα αποτελέσματα είναι ορατά.»

Προηγούμενο άρθρο Το περιφερειακό θέατρο Καρδίτσας στα ΤΕΙ
Επόμενο άρθρο Δήλωση Δημάρχου Καρδίτσας για τη χρηματοδότηση του Κλειστού Γυμναστηρίου