διευκρινήσεις για την διαχείριση των νερών της Λ. Σμοκόβου


Σε απάντηση διαμαρτυριών μερίδας αγροτών της περιοχής Γραμματικού & Ν. Ικονίου για τη μη άρδευση των περιοχών τους, διευκρινίζουμε τα ακόλουθα:

  1. H N.A Καρδίτσας αναλαμβάνει τις ευθύνες του συντονισμού της διαδικασίας άρδευσης μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων σε επίπεδο Νομού σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τους Δήμους, τους ΤΟΕΒ χωρίς να έχει την ευθύνη λειτουργίας των φραγμάτων και των αντλιοστασίων.
  2. Η άτυπη Επιτροπή Διαχείρισης που συστάθηκε με πρωτοβουλία μας, με σκοπό την διαχείριση των νερών της λίμνης Σμοκόβου, με την συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων (Δήμοι Ταμασίου, Σοφάδων, Θεσσαλιώτιδος,  Ενιππέα, ΤΟΕΒ κλπ) αποφάσισε για την συγκεκριμένη περιοχή, την μεγαλύτερη δυνατή παροχή 2,5-3 κυβικά/δευτερόλεπτο, η οποία ενεργοποιήθηκε την 25η Ιουνίου.
  3. Επισημαίνεται ότι η παροχή αυτή φέτος ενεργοποιείται, με την προσθήκη επεκτάσεων του δικτύου και προς την ανατολική πλευρά
  4. Η άρδευση των περιοχών Γραμματικού & Ν.Ικονίου, απαιτεί καλύτερη συνεργασία των εμπλεκομένων Δήμων Ταμασίου, Θεσσαλιώτιδας και Ενιππέα οι οποίοι έχουν την αρμοδιότητα λειτουργίας των φραγμάτων και των αντλιοστασίων. Είναι αναγκαίο να υπάρξει ορθολογισμός στην κατανάλωση του νερού, σε συνδυασμό με την λελογισμένη διαχείριση των φραγμάτων και συντονισμένη λειτουργία των αντλιοστασίων.
  5. Για την εύρυθμη λειτουργία του προσωρινού (χωμάτινου) δικτύου, απαιτείται ακριβής τήρηση των συμφωνηθέντων αποφάσεων της εν λόγω Επιτροπής, με σαφή τήρηση ορθολογικών ποσοτήτων, που θα διατίθενται προς την ανατολική πλευρά .
  6. Η Νομαρχία, στο μέτρο του δυνατού -εδώ και αρκετούς μήνες- με συνεχή, συνετή και συνεπή προσπάθεια, μπροστά στα ποικίλα προβλήματα,  που υπάρχουν στο σύνολο του έργου, με απανωτές εκκλήσεις και παραστάσεις (έγγραφες & προφορικές) προς το ΥΠΕΧΩΔΕ και τους πολιτικούς παράγοντες του Νομού, επιδιώκει την σύντομη ολοκλήρωση της πολύπαθης εργολαβίας.
  7. Ανάλογες πιεστικές επισημάνσεις έχουν γίνει και προς την Γ.Γ.Π.Θεσσαλίας και το ΥΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου το σημαντικό ποσό των απροβλέπτων του έργου, κατευθυνθεί με σκοπό την επέκταση του αγωγού στην άνυνδρη περιοχή «Μούρδερη & Ξηρόρεμα»

Κατόπιν τούτων, γίνεται αντιληπτό σε όλους, ο διακριτός ρόλος των αρμοδιοτήτων που έχει η Νομαρχία, η οποία κατέβαλλε και καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια συντονισμού των ενδιαφερομένων.

Για άλλη μια φορά τονίζεται ότι οι Δήμοι Ταμασίου, Θεσσαλιώτιδος και Εννιπέα  πρέπει να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια συνεργασίας και συνεννόησης-στην οποία και εμείς ως Νομαρχιακή Αρχή, όπως πάντα, συνδράμουμε- με όλους τους συνδημότες-αρδευτές της περιοχής των εν λόγω Δήμων, προκειμένου να επιδιωχθούν λύσεις ορθολογικής διαχείρισης με πνεύμα αλληλοκατανόησης και σεβασμού των δικαιωμάτων των αγροτών του συνόλου της περιοχής.

Προηγούμενο άρθρο Ξεκινούν αύριο οι εκπτώσεις με μεγάλες προσδοκίες
Επόμενο άρθρο Σε καλό δρόμο το νέο Δικαστικό Μέγαρο Καρδίτσας