Δρομολογείται η επέκταση του Σχεδίου Πόλης στις νέες περιοχές


  Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας της 16.07.2009 εγκρίθηκε ο φάκελος των μελετών κτηματογράφησης, πολεοδόμησης και πράξης εφαρμογής νέων περιοχών προβλεπομένων από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Καρδίτσας.

Για τη συγκεκριμένη παρέμβαση, η οποία θα αποβεί σε όφελος της πόλης, ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δομήνικος Βερίλλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«To Γ.Π.Σ. αναθεωρήθηκε το 2005 και επεκτάθηκε στις περιοχές Αγίου Νικολάου, Καμινάδων, Φαναρίου . Απομένει πλέον η εκπόνηση των μελετών κτηματογράφησης και πολεοδόμησης αλλά και η πράξη εφαρμογής στις παραπάνω περιοχές ώστε να ολοκληρωθεί και ουσιαστικά η επέκταση του Σχεδίου Πόλης κατά σχεδόν 800 στρέμματα.

Συγκεκριμένα, οι μελέτες που θα προκηρυχθούν στο επόμενο διάστημα, θα αφορούν 302 στρέμματα στην περιοχή Αγίου Νικολάου, 215 στρέμματα στην περιοχή Καμινάδων και 280 στρέμματα στην περιοχή Φαναρίου.

Για την υλοποίηση των μελετών, θα διεκδικήσουμε την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ 2007-2013, όμως σε κάθε περίπτωση είναι προτεραιότητά μας η ολοκλήρωση της επέκτασης του Σχεδίου Πόλης, η οποία θα συμβάλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην οργανωμένη οικιστική ανάπτυξη της Καρδίτσας, στη δημιουργία νέων κοινόχρηστων χώρων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Τα οφέλη θα είναι σημαντικότατα, τόσο για το σύνολο του Δήμου όσο και για συμπολίτες μας που κατέχουν εκτάσεις και έως σήμερα δε μπορούν να τις αξιοποιήσουν πλήρως. Συγκεκριμένα:

  • Δημιουργούνται νέες τράπεζες γης, οι οποίες θα είναι στη διάθεση του Δήμου προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες εκτάσεων σε διάφορα σημεία της πόλης.
  • Αξιοποιούνται οι ιδιοκτησίες των συμπολιτών μας στις παραπάνω περιοχές που θα μπορούν πλέον να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους, βάσει πάντοτε των κανόνων και των όρων δόμησης που θα οριστούν.
  • Αποσυμφορείται οικιστικά το κέντρο της πόλης, καθώς θα δοθεί η δυνατότητα σε πολλούς συμπολίτες μας να χτίσουν σε περιοχές που σήμερα δεν έχουν μεγάλη πυκνότητα δόμησης.
  • Βελτιώνονται τα κυκλοφοριακά δεδομένα, μιας και θα διανοιγεί σημαντικός αριθμός δρόμων που θα δώσουν διέξοδο, ενώ θα συνδέονται με τα υφιστάμενα αλλά και τα μελλοντικά τμήματα του περιφερειακού της πόλης.
  • Η πολεοδόμηση των περιοχών θα συμβάλλει στην οριστική αντιμετώπιση της άναρχης εκτός σχεδίου δόμησης, θα δημιουργήσει νέους κοινόχρηστους χώρους και θα βελτιώσει την αισθητική εικόνα της πόλης.

Με την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δρομολογείται μια πολύ σημαντική παρέμβαση σε ότι αφορά την οικιστική και πολεοδομική οργάνωση της Καρδίτσας. Θα γίνει κάθε προσπάθεια ώστε οι μελέτες να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ 2007-2013 για να μην αναλάβει ο Δήμος το σημαντικό κόστος τους, όμως οι μελέτες θα γίνουν και σύντομα το Σχέδιο Πόλης θα επεκταθεί κατά 800 στρέμματα στις παραπάνω περιοχές. Επόμενό μας βήμα θα είναι η δημιουργία ενός ενιαίου πλέον Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου για το σύνολο του διευρυμένου Δήμου. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, το οποίο θα δημιουργήσει ένα οργανωμένο σχέδιο ανάπτυξης για την πόλη και τα πέντε τοπικά μας διαμερίσματα, ώστε η συνένωση να είναι ουσιαστική και όχι μόνο διοικητική».

Προηγούμενο άρθρο Η γελοιογραφία της ημέρας
Επόμενο άρθρο Επίσπευση των αγροτικών έργων στο πρόγραμμα Αλεξ. Μπαλτατζής