Εγκρίθηκε η μελέτη κατασκευής του διοικητηρίου


Με απόφαση της Ν.Ε. Έργων Υποδομής, προϋπολογισμού 16 εκ. €.

Με απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Έργων Υποδομής, εγκρίθηκε σήμερα η μελέτη κατασκευής του διοικητηρίου της Ν.Α. Καρδίτσας.

Πιο συγκεκριμένα κατά την συνεδρίαση της  η Νομαρχιακή Επιτροπή Έργων Υποδομής & Ποιότητας Ζωής υπό την  Προεδρία του αντινομάρχη κ. Νίκου και την παρουσία του Νομάρχη κ. Φ. Αλεξάκου μεταξύ άλλων αποφάσισε  την έγκριση της οριστικής μελέτης των στατικών, της οριστικής μελέτης των ηλεκτρομηχανολογικών, της μελέτης  εφαρμογής των αρχιτεκτονικών, της  μελέτης  εφαρμογής των στατικών και της μελέτης εφαρμογής των ηλεκτρομηχανολογικών καθώς και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου «Διοικητήριο Καρδίτσας» προϋπολογισμού 16 εκ €.

Μετά την έγκριση της μελέτης από την αρμόδια Ν.Ε ο Νομάρχης κ. Φ. Αλεξάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση.

Η έλλειψη Διοικητηρίου και η διασπορά των υπηρεσιών σε μισθωμένα και τις περισσότερες φορές τελείως ακατάλληλα κτίρια (15 διαφορετικά κτίρια εμβαδού 7.500 τ.μ. με μηνιαίο μίσθωμα σήμερα πλέον των 30.000,00€ το μήνα δηλ. 360.000,00€ το χρόνο) περιορίζουν όχι μόνο την ταχεία και αποτελεσματική εξυπηρέτηση του πολίτη, αλλά και την επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ υπηρεσιών και υπαλλήλων.

Αν και είναι προφανής η ανάγκη στέγασης των υπηρεσιών σε ένα κτίριο αξίζει να αναφερθεί ότι:

  • Ο κατακερματισμός των υπηρεσιών σε συνδυασμό με την διασπορά των υπηρεσιών σε διάφορα κτίρια καθιστά αντικειμενικά αδύνατη τη λειτουργία ενιαίας γραμματείας, του ενιαίου πρωτοκόλλου της ενιαίας διοίκησης της ενιαίας οικονομικής υπηρεσίας όπως απαιτείται για την λειτουργία ενός ΝΠΔΔ όπως είναι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

  • Η στέγαση όλων των υπηρεσιών σε ένα σύγχρονο κτίριο θα δώσει την δυνατότητα αξιοποίησης όλου του ανθρώπινου δυναμικού αυξάνοντας έτσι σημαντικά την παραγωγικότητα.

  • Η άμεση συνεργασία των υπηρεσιών χωρίς άσκοπες και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες θα βελτιώσουν την αποδοτικότητα των υπαλλήλων.

  • Δίνεται η δυνατότητα στην πολιτική ηγεσία να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις υπηρεσίες επιτυγχάνοντας καλύτερο συντονισμό αλλά και ελέγχου υλοποίησης των αποφάσεων.

  • Εκείνο όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του πολίτη. Άμεση και γρήγορη όταν μάλιστα πρόκειται να συνεργαστούν δυο ή περισσότερες υπηρεσίες όπως συμβαίνει πολλές φορές για να εξυπηρετηθεί ο πολίτης.

Για το λόγο αυτό από την ημέρα που αναλάβομε την διοίκηση του νομού καθημερινά μας απασχολούσε η κατασκευή του Διοικητηρίου. Σήμερα αισθάνομαι ιδιαίτερα χαρούμενος που ένα πρόβλημα που απασχολεί όλους μας εδώ και τριάντα χρόνια μπήκε στην τελική ευθεία αφού έχουμε ολοκληρωμένη μελέτη και πόρους για την κατασκευή του.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντινομάρχης κ Β. Νίκου τόνισε ότι «Σήμερα μετά από πολλές προσπάθειες πολλών χρόνων βρισκόμαστε σε πολύ καλό σημείο για την κατασκευή του Διοικητηρίου αφού:

1. Υπάρχει το αναγκαίο οικόπεδο έκτασης 11.579,61 μ2 που έχει χαρακτηρισθεί χώρος ανέγερσης Διοικητηρίου.

2. Υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη εφαρμογής των αρχιτεκτονικών, εφαρμογής των στατικών και μελέτη εφαρμογής των ηλεκτρομηχανολογικών καθώς και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου «Διοικητήριο Καρδίτσας» προϋπολογισμού 16.000.000,00€ που συντάχθηκαν από τα συνεργαζόμενα γραφεία μελετών:

  • Μελετητική-Γραφείο μελετών Α. Ν. Τομπάζη ΕΠΕ,
  • Ι. Μυλωνάς-Σ. Τζιβανάκης και ΣΙΑ ΟΕ,
  • ΛΔΚ-Σύμβουλοι Τεχνικών και Αναπτυξιακών έργων ΕΠΕ, με κοινό εκπρόσωπο τον κ. Αλέξανδρο Τομπάζη.

3. Η έκδοση της οικοδομικής άδειας βρίσκεται στο τελικό στάδιο αφού έχουν ελεγχθεί τα αρχιτεκτονικά (έχουν εγκριθεί και από αρχιτεκτονική επιτροπή) έγινε ο έλεγχος των στατικών και αναμένεται μόνο ο έλεγχος των ηλεκτρομηχανολογικών.

4. Η Περιβαλλοντική αδειδότηση εγκρίθηκε με την αριθμ. 3953/47323/17-06-2008 απόφαση του Τμήματος Περιβαλλοντικού & Χωροταξικού Σχεδιασμού της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

5. Υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση κατασκευής του έργου που θα γίνει ως εξής:

από ΕΑΠΝΑ-2               10.896.398,00€

από ΚΑΠ                       5.103.602,00€

Σύνολο                       16.000.000,00€

Σημειώνεται εδώ ότι οι πιστώσεις από το ΕΑΠΝΑ-2 είναι ήδη γραμμένες στο πρόγραμμα ενώ οι πιστώσεις από ΚΑΠ αφορούν τα έσοδα από τις μεταβιβάσεις των αυτοκινήτων που μέχρι τώρα ανέρχονται στα 2.500.000,00€ και βρίσκονται σε ειδικό κωδικό και από τις πιστώσεις των ΚΑΠ για δημόσιες επενδύσεις.

Συνεπώς είμαστε πλέον έτοιμοι. Τις επόμενες ημέρες θα ζητηθεί η άδεια δημοπράτησης από τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας και στην συνέχεια θα γίνει η δημοπράτηση του έργου.

Περιγραφή του κτιρίου

Το Διοικητήριο Καρδίτσας αφορά την ανέγερση ενός κτιρίου με αυξημένες λειτουργικές, αισθητικές, τεχνικές απαιτήσεις και σύνθετη λειτουργία και με βάση τα στοιχεία και σχέδια τα οποία υποβλήθηκαν στην υπηρεσία κατά το στάδιο της οριστικής μελέτης, παρουσιάζει τα παρακάτω ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά:

1. Γήπεδο-Περιβάλλον Χώρος

Το γήπεδο έχει έκταση 11.579,61 μ2 και είναι περίπου ορθογώνιου σχήματος. Η νότια πλευρά του συνορεύει με τον χώρο του στρατοπέδου, ενώ οι υπόλοιπες πλευρές με δρόμους.

Η κύρια πρόσβαση στο οικόπεδο γίνεται από την οδό Κουμουνδούρου, όπου δημιουργείται ένας υπαίθριος χώρος στάθμευσης 60 θέσεων.

Η πρόσβαση προς τον υπόγειο χώρο στάθμευσης του κτιρίου γίνεται μέσω ράμπας που διαμορφώνεται στην οδό Ολυμπίας.

Το κτίριο σχήματος Γ τοποθετείται στη βορειοδυτική γωνία του οικοπέδου και σε απόσταση 11μ. από το δυτικό όριο του οικοπέδου.

Δίνεται έμφαση στη σύνδεση του κτιρίου με το δημόσιο ανοικτό χώρο που δημιουργείται, τις πρασιές καθώς και στην εύκολη πρόσβαση του κτιρίου και από τους τρεις οδικούς άξονες.

2. Βασικά στοιχεία σύνθεσης του Διοικητηρίου

Η σύνθεση του κτιριακού συγκροτήματος έγινε με σκοπό την προβολή και ανάδειξη του κτιρίου από τον βασικό δρόμο προσπέλασης της οδού Κουμουνδούρου. Στόχος του κτιρίου είναι η δημιουργία ενός συνόλου ογκοπλαστικά διαφοροποιημένου αλλά συνθετικά και μορφολογικά συνδυασμένο σε λειτουργικές ενότητες.

Το κτιριακό συγκρότημα αποτελείται από:

τη δυτική πτέρυγα κτίριο Α (ισόγειο, 1ος, 2 και 3ος όροφοι)

τη βόρεια πτέρυγα κτίριο Β (3ος όροφος)

τους κοινόχρηστους χώρους (αναψυκτήριο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων) ισογείου

υπογείου όπου μέρος τους βρίσκεται κάτω από τον όγκο της βόρειας πτέρυγας αλλά

διαφοροποιούνται ως προς τη χάραξη.

Το κτίριο Α ενοποιείται με το κτίριο Β στον 3° όροφο. Ενώ στο ισόγειο υπάρχει σύνδεση του κτιρίου Α με τους κοινόχρηστους χώρους.

Η αίθουσα Νομαρχιακού Συμβουλίου που μπορεί να λειτουργήσει και σαν αίθουσα πολλαπλών χρήσεων είναι χαρακτηριστικό στοιχείο της σύνθεσης. Ξεκινάει από τη στάθμη του υπογείου όπου έχει έξοδο σε μία υποβιβασμένη αυλή με φύτευση και αβαθή λίμνη και φτάνει στο επίπεδο του ισογείου. Στο δώμα της διαμορφώνονται επίπεδα με κερκίδες που μπορούν να λειτουργήσουν σαν υπαίθριο θέατρο.

3. Συνοπτική περιγραφή του κτιρίου

Κτίριο Α

Το κτίριο Α αποτελείται από ισόγειο τμήμα και τρεις ορόφους ανωδομής.

Στο ισόγειο, α’ όροφο και β’ όροφο η πτέρυγα διασπάται, σε δύο όγκους και δημιουργείται μία στοά όπου στο ισόγειο της βρίσκεται και η κύρια είσοδος. Στον α’ και β’ όροφο οι δύο όγκοι επικοινωνούν με γέφυρα.

Η κατακόρυφη επικοινωνία των επιπέδων γίνεται από σκάλες καθώς και από δύο πυρήνες που περιλαμβάνουν κλιμακοστάσιο και ανελκυστήρες. Παράλληλα υπάρχουν δύο εξωτερικά κλιμακοστάσια.

Κτίριο Β

Το κτίριο Β στεγάζει την πτέρυγα του Νομάρχη και τοποθετείται πάνω σε δύο μπετονένιους πυλώνες οι οποίοι περιλαμβάνουν κλιμακοστάσια για την κατακόρυφη επικοινωνία και λειτουργούν και σαν υποστυλώματα για την πτέρυγα αυτή που τοποθετείται στο ύψος του 3ου ορόφου όπου και ενώνεται με το Α’ κτίριο.

Υπόγειο

Δημιουργείται ένα επίπεδο υπογείου όπου υπάρχουν και θέσεις στάθμευσης. Το υπόγειο εκτείνεται και εκτός προγράμματος ισογείου κτιρίου Α καθώς και κάτω από τους κοινόχρηστους χώρους.

Στο υπόγειο τοποθετούνται χώροι αρχείων Η/Μ και αποθήκες. Επίσης η αίθουσα Νομαρχιακού Συμβουλίου ξεκινάει από τη στάθμη υπογείου.

Κοινόχρηστοι Χώροι

Το αναψυκτήριο και το Foyer της αίθουσας Νομαρχιακού Συμβουλίου τοποθετούνται στο ισόγειο ενώ η αίθουσα Νομαρχιακού Συμβουλίου έχει είσοδο-έξοδο τόσο στο επίπεδο του ισογείου όσο και του υπογείου.

4.  Τεχνική περιγραφή όψεων

Η σύνθεση του κτιριακού συγκροτήματος είναι συνδυασμός της απλής λιτής δομής της πτέρυγας των γραφείων με τον πλαστικό επεξεργασμένο όγκο των κοινόχρηστων χώρων και ειδικότερα της αίθουσας του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Το γενικό κτιριακό σύνολο επιμερίζεται σε ενότητες λειτουργικά ανεξάρτητες, ογκοπλαστικά διαφοροποιημένες αλλά συνθετικά και μορφολογικά συνδυασμένες που αναιρούν την εντύπωση ενός μονολιθικού κτιριακού συγκροτήματος.

Οι επιμέρους όψεις του κτιρίου χαρακτηρίζονται από λιτότητα και σαφήνεια στη γενική τους διάρθρωση. Έχουν οργανωθεί ώστε να δηλώνουν σαφώς το χαρακτήρα και το είδος του κτιρίου και να εκφράζουν στο χώρο την κτιριολογική δομή του. Ακολουθούν το λειτουργικό, κατασκευαστικό κάνναβο.

Πρόκειται για συνδυασμό εξωτερικών επιφανειών επενδεδυμένων με πανέλλα αλουμινίου και με απλές επίπεδες επιχρισμένες επιφάνειες. Τα ανοίγματα οργανώνονται σε ζώνες δηλώνοντας την επανάληψη των γραφειακών χώρων.

Κτίριο Α

Χαρακτηριστική η λιτή σαφής όψη του κτιρίου Α. Οι επιμήκεις πλευρές του (ανατολική, δυτική) επενδύονται με πανέλλα αλουμινίου, χρώματος χάλκινου. Τα παράθυρα οργανώνονται σε τέσσερις ζώνες σε όλο το μήκος του κτιρίου, ο χωρισμός τους ακολουθεί το βοηθητικό κατασκευαστικό κάνναβο ανά 0,90μ.

Μεταξύ των καννάβων Χ8, Χ9 διαμορφώνεται στοά στο ισόγειο, στον α’ και β’ όροφο ενώ στον γ’ όροφο ενοποιούνται τα δύο ανεξάρτητα τμήματα.

Εσοχές και ανοικτά αίθρια διακόπτουν την γραμμικότητα του κτιρίου.

Τα ανατολικά υαλοπαράθυρα σκιάζονται από οριζόντια σκίαστρα από διάτρητη λαμαρίνα χρώματος γκρι ενώ στη δυτική όψη τοποθετούνται κατακόρυφα σκίαστρα ανά 2,7μ. που επενδύονται με πανέλα αλουμινίου στο ίδιο χρώμα με το κτίριο. Μία μονόριχτη κεκλιμένη στέγη με ανοίγματα για φωτισμό-αερισμό προς τη δύση καλύπτει όλο το δώμα του κτιρίου Α.

Κτίριο Β

Η νότια και η βόρεια όψη του κτιρίου (3ος όροφος) έχουν τον ίδιο τρόπο οργάνωσης με το κτίριο Α. Χαρακτηρίζονται από τις ζώνες των παραθύρων σε όλο το μήκος του πλευρών του και είναι επενδεδυμένες με πανέλα αλουμινίου χρώματος χάλκινου.

Με το ίδιο υλικό επενδύονται και οι δύο μπετονένιοι πυλώνες στους οποίους στηρίζεται το Β κτίριο.

Οριζόντια σκιάστρα τοποθετούνται στη νότια όψη.

Κοινόχρηστοι χώροι

Οι όψεις στη στάθμη του ισογείου διαφοροποιούνται ανάλογα με τη χρήση και λειτουργία του χώρου. Στη νότια όψη ο όγκος του αναψυκτηρίου και του foyer βγαίνει από το περίγραμμα και διαφοροποιείται ως προς τη χάραξη του και ως προς τα υλικά του. Οι επιφάνειες είναι επίπεδες επιχρισμένες βαμμένες σε γκρι χρώμα.

Μια μεταλλική κατασκευή όπου φέρει σκίαστρα τοποθετείται παράλληλα με τους κοινόχρηστους χώρους και πάνω από το ξύλινο deck που οριοθετεί την κύρια πρόσβαση και σκιάζει τμήματα του περιβάλλοντα χώρου όπου δημιουργούνται υπαίθριοι χώροι αναψυχής και ορίζει και τη «σκηνή» του υπαίθριου θεάτρου.

Η υπερκατασκευή αυτή λειτουργεί και σαν ορόσημο δίνοντας μια νέα διάσταση και ενδιαφέρον στον περιβάλλοντα χώρο.

5. Βιοκλιματικός σχεδιασμός

Η σύνθεση του κτιρίου εμπεριέχει εξ’ αρχής στοιχεία βιοκλιματικού σχεδιασμού ώστε να είναι εφικτή η εξοικονόμηση ενέργειας χωρίς ανάγκη προσφυγής σε πολύπλοκες τεχνολογικές λύσεις. Τα βασικά «εργαλεία» αυτού του σχεδιασμού είναι:

  • Κτιριακές πτέρυγες μικρού πλάτους ώστε να είναι εφικτός ο φυσικός φωτισμός και ο διαμπερής φυσικός εξαερισμός.
  • Χρήση του εσωτερικού χώρου μεγάλου ύψους, ανάμεσα στις πτέρυγες, σαν βασικό εργαλείο δημιουργίας μικροκλίματος με ανοίγματα φυσικού φωτισμού και αερισμού.
  • Γραφειακοί χώροι χωρίς ψευδοροφή ώστε η μάζα σκυροδέματος της πλάκας να μπορεί να ψύχεται με τον νυκτερινό εξαερισμό του κτιρίου.
  • Χρήση ανεμιστήρων οροφής προς όφελος της θερμικής άνεσης του χρήστη.
  • Συνδυασμός τεχνητού φωτισμού επιπέδου εργασίας («fask lighting») με γενικό φωτισμό χαμηλής έντασης.
  • Σκίαση των ανοιγμάτων με εξωτερικές κατασκευές όπου χρειάζεται προκειμένου να αποφεύγονται τα θερμικά κέρδη από την άμεση πρόσπτωση της ηλιακής ακτινοβολίας.
  • Βελτιστοποίηση του φυσικού φωτισμού μέσα από ειδικά μελετημένα ανοίγματα.
  • Στοιχεία φύτευσης και νερού στον ακάλυπτο που εκτός από το αισθητικό αποτέλεσμα συμβάλλει στη μείωση της εξωτερικής θερμοκρασίας μέσω της εξάτμισης.
  • Αυξημένη θερμομόνωση του κελύφους από την εξωτερική πλευρά.
  • Προηγμένο σύστημα κεντρικής διαχείρισης του κτιρίου (ΒΜ3) που να ελέγχει συνδυασμένα τα συστήματα κλιματισμού, φωτισμού, ανεμιστήρων, ανοιγμάτων εξαερισμού κ.λπ.

6.    Δομικά υλικά

Το βασικό κτίριο (κτίριο Α) και οι κοινόχρηστοι χώροι κατασκευάζονται από οπλισμένο σκυρόδεμα με φατνωματικές εμφανείς πλάκες, ενώ το κτίριο Β είναι μεταλλικό και στηρίζεται στους δύο μπετονένιους πυλώνες με τα κλιμακοστάσια.

Στους γραφειακούς χώρους προβλέπεται ψευδοπάτωμα μεικτού ύψους 0,15εκ. που φιλοξενεί Η/Μ εγκαταστάσεις. Ψευδοροφή προβλέπεται μόνο στους διαδρόμους και στους βοηθητικούς χώρους.

Σε περίπτωση κλειστών γραφείων τα χωρίσματα προς το διάδρομο είναι υαλόφρακτα.

Τα κουφώματα είναι αλουμινίου με διπλούς υαλοπίνακες και ειδικές ηχομονωτικές προδιαγραφές. Τα παράθυρα στη στέγη του κλειστού αίθριου μεγάλου ύψους είναι ηλεκτροκίνητα ανοιγόμενα.

Η στέγη του αιθρίου χώρου φέρεται από εγκάρσιες μεταλλικές δοκούς και συνδυάζεται με τα μεταλλικά υποστυλώματα.

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση Δημάρχου Καρδίτσας με τον Υφυπουργό Αθλητισμού
Επόμενο άρθρο Η πτώση της τουριστικής κίνησης