Εκδήλωση για τις ξύλινες κυψέλες και τη μελισσοκομία στο ΤΕΙ Ξύλου


Την Τρίτη 26-05-2015, με πρωτοβουλία του Δρ. Σωτήρη Καραστεργίου, οργανώθηκε στο Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (στην Καρδίτσα) εκδήλωση σχετική με τις ξύλινες κυψέλες και τη μελισσοκομία.

 

Η εκδήλωση αυτή έτυχε της πολύ θερμής υποδοχής και ανταπόκρισης από τους φοιτητές του εν λόγω Τμήματος, και περίπου 120 παιδιά παρακολούθησαν για 3 ώρες την ενδιαφέρουσα εκδήλωση (happening) που έγινε. Έθεσαν δε, πολυάριθμες ερωτήσεις και προβληματισμούς στους 2 κύριους εισηγητές της εκδήλωσης.

 

Αρχικά, ο κ. Σωτ. Καραστεργίου καλωσόρισε τους φοιτητές και τα μέλη ΕΠ-ΕΡΔΙΠ του Τμήματος, και έδωσε το λόγο στον πρώτο ομιλητή, τον Δρ. Γεώργιο Μαντάνη, Καθηγητή του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου και διδάσκοντα του μαθήματος «Τεχνολογία ξύλινων κατασκευών ΙΙ. Εξωτερικές κατασκευές».

 

Ο κ. Γ. Μαντάνης στην εισήγησή του αναφέρθηκε γενικότερα για την ιστορική αναδρομή της κυψέλης ανά τους αιώνες, τη σημασία των ξύλινων κυψελών και έδωσε ορισμένα τεχνολογικά χαρακτηριστικά αυτών. Συνοπτικά αναφέρθηκε και στην κατάσταση της ελληνικής αγοράς. Η εισήγηση του κ. Γ. Μαντάνη φαίνεται εδώ:

http://users.teilar.gr/~mantanis/wooden-beehives-01.pdf

 

Την κύρια εισήγηση στην όλη εκδήλωση είχε ωστόσο ο Δασολόγος κ. Κων/νος Σκουλαράκος, μελισσοκόμος ο ίδιος και αγνός λάτρης του όλου αντικειμένου. Ο κ. Σκουλαράκος πρόσφερε στο Τμήμα 2 δείγματα ωραίων ξύλινων κυψελών, και στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία του κάλυψε τα θέματα: μέλισσα και άνθρωπος, η σημασία της μελισσοκομίας για τον άνθρωπο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και μυστικά της, εμπειρίες από τη δική του μελισσοκομική δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια· παρουσίασε επίσης ορισμένα τεχν/κά & κατ/κά χαρακτηριστικά για τις ξύλινες κυψέλες και τη σημασία τους. Η εισήγηση του κ. Κων. Σκουλαράκου φαίνεται εδώ:

http://users.teilar.gr/~mantanis/wooden-beehives-02.pdf – Το Τμήμα ΣΤΞΕ και ο κ. Σωτ. Καραστεργίου εκφράζουν τα ευχαριστήριά τους δημόσια στον κ. Σκουλαράκο.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Διπλή βράβευση για την ΙΡΑ Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Προσκυνηματική εκδρομή στα Βούναινα