Εντατικοί έλεγχοι στα κυλικεία των σχολείων του Νομού


Στα πλαίσια ανάπτυξης μιας εθνικής διατροφικής πολιτικής η οποία έχει ως στόχο την προστασία και προαγωγή της υγείας των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, την υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών από πλευράς του μαθητικού πληθυσμού και τη δημιουργία ενός σχολικού περιβάλλοντος που θα συμβάλλει στις ορθές διατροφικές επιλογές των μαθητών, η Νομαρχία Καρδίτσας εντείνει τους ελέγχους της στα κυλικεία των σχολείων του Νομού με μικτά κλιμάκια, αποτελούμενα από υπηρεσιακούς παράγοντες των Τμημάτων Εμπορίου και Υγείας, συνοδευόμενα από τους αρμοδίους Αντινομάρχες Καρδίτσας κ.κ. Αθηνά Πέτσα και Γιάννη Σβάρνα. Σύμφωνα με τους δύο αντινομάρχες, «η παιδική και εφηβική ηλικία αποτελεί ιδανική περίοδο για παρέμβαση σε θέματα σχετικά με τη διατροφή, καθώς οι διατροφικές συνήθειες, οι οποίες διαμορφώνονται στο διάστημα αυτό, είναι πολύ δύσκολο να τροποποιηθούν στην ενήλικη ζωή. Τα παιδιά δεν μπορούν ενστικτωδώς να επιλέξουν μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Η οικογένεια, το σχολείο, τα φιλικό περιβάλλον και η ευρύτερη κοινωνία επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών των παιδιών και των εφήβων. Το σχολείο θεωρείται διεθνώς ως ιδανικός χώρος και μέσο για την προαγωγή της υγιεινής διατροφής και την εκπαίδευση των μαθητών σε θέματα διατροφής. Το σχολικό κυλικείο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σχολικού περιβάλλοντος και γι’αυτό η διασφάλιση της παροχής υγιεινών τροφών επιτρέπει την ενίσχυση θετικών μηνυμάτων που πρέπει να δίνονται και στην τάξη», κατέληξαν. 

Τι πρέπει να πουλάνε τα κυλικεία στα Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και Νυχτερινά Σχολεία

Το υπουργείο Υγείας με απόφασή του ορίζει τον κατάλογο των προϊόντων που πρέπει να πωλούνται στα κυλικεία των σχολείων, τα οποία πρέπει να πληρούν όλους τους κανόνες υγιεινής, οι δε μικροσκοπικοί και οργανοληπτικοί χαρακτήρες τους να είναι κανονικοί.

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ.
Σάντουιτς – τόστ τυποποιημένα Με ψωμί ολικής αλέσεως ή λευκό. Συνιστάται ολικής αλέσεως. Με τυρί ή και γαλοπούλα. Από τα λαχανικά επιτρέπεται η προσθήκη ντομάτας. Χωρίς μαγιονέζα. Δεν συνιστάται η προσθήκη βουτύρου ή μαργαρίνης. Αν προστεθεί μαργαρίνη τότε η περιεκτικότητα της σε trans λιπαρά δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων.

Απλά αρτοσκευάσματα. Όλα τα απλά αρτοσκευάσματα (άρθρο 113 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, Γενικό Χημείο του Κράτους, 1998): όπως οι φρυγανιές, τα αρτίδια, τα φρατζολάκια, τα σησαμένια κουλούρια, τα παξιμάδια, τα κριτσίνια (αν περιέχονται λιπαρές ουσίες τα trans λιπαρά δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 2% των ολικών λιπιδίων), σε ατομική συσκευασία (έως 50 g.).

Διάφορα αρτοσκευάσματα (άρθρο 114 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, Γενικό Χημείο του Κράτους, 1998). Από την κατηγορία αυτή επιτρέπονται μόνο τα παρακάτω:
Α. Σταφιδόψωμο, σε ατομική συσκευασία, (έως 60 g.)

Β. Μουστοκούλουρα, σε ατομική συσκευασία, (έως 60 g.)

Γ. Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση, σε ατομική συσκευασία (έως 60 g.) με τις

παρακάτω προδιαγραφές:

1. Η περιεκτικότητά τους σε trans λιπαρά να μην υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων.
2. Ανά 100 γραμμάρια προϊόντος:

(α) η ζάχαρη να μην υπερβαίνει τα 10 g.,

(β) τα ολικά λιπαρά να μην υπερβαίνουν τα 10 g.,

(γ) τα κορεσμένα λιπαρά να μην υπερβαίνουν τα 5 g. Και

(δ) το νάτριο να μην υπερβαίνει τα 0,5 g.
Δ. Τυρόπιτα – σπανακόπιτα, (βάρους έως 200 g.) Με τυρί φέτα ή κασέρι
4. Γιαούρτι « παντός τύπου», χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες. Συνιστάται γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά.

Φρέσκα φρούτα (μήλο, αχλάδι), καλά πλυμένα και σε ατομική συσκευασία.
Ξηρά φρούτα (σύκα, δαμάσκηνα, βερίκοκα χωρίς κουκούτσι), σε ατομική συσκευασία (έως 50g).

Γάλα χαμηλό σε λιπαρά, γάλα πλήρες και γάλα με κακάο χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες, σε ατομική συσκευασία (έως 250 ml για το γάλα με κακάο, έως 330 ml για το σκέτο γάλα). Συνιστάται γάλα χαμηλό σε λιπαρά Ρυζόγαλο απλό, κρέμα απλή ( χωρίς προσθήκη άλλων συστατικών και έως 150ml). Φυσικοί χυμοί φρούτων (100% χυμός), χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, σε ατομική συσκευασία (έως 330 ml). Εμφιαλωμένο νερό του 0,5 λίτρου. Καφές και αφεψήματα μόνο για το προσωπικό.

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ ΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΩΝ.
Σάντουιτς – τόστ τυποποιημένα. Με ψωμί ολικής αλέσεως ή λευκό. Συνιστάται ολικής αλέσεως. Με τυρί ή και γαλοπούλα. Από τα λαχανικά επιτρέπεται η προσθήκη ντομάτας. Χωρίς μαγιονέζα. Δεν συνιστάται η προσθήκη βουτύρου ή μαργαρίνης. Αν προστεθεί μαργαρίνη τότε η περιεκτικότητά της σε trans λιπαρά δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων.
2. Απλά αρτοσκευάσματα Όλα τα απλά αρτοσκευάσματα (άρθρο 113 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, Γενικό Χημείο του Κράτους, 1998) όπως :οι φρυγανιές, τα αρτίδια, τα φρατζολάκια, τα σησαμένια κουλούρια, τα παξιμάδια, τα κριτσίνια, (αν περιέχονται λιπαρές ουσίες τα trans λιπαρά δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 2% των ολικών λιπιδίων), σε ατομική συσκευασία (έως 50 g.).
Διάφορα αρτοσκευάσματα (άρθρο 114 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, Γενικό Χημείο του Κράτους, 1998). Από την κατηγορία αυτή επιτρέπονται μόνο τα παρακάτω. Α. Σταφιδόψωμο, σε ατομική συσκευασία (έως 60 g.).

B. Μουστοκούλουρα, σε ατομική συσκευασία (έως 60 g.).

Γ. Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση, σε ατομική συσκευασία (έως 60 g.) με τις

παρακάτω προδιαγραφές:
1. Η περιεκτικότητά τους σε trans λιπαρά να μην υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων.
2. Ανά 100 γραμμάρια προϊόντος:

(α) η ζάχαρη να μην υπερβαίνει τα 10 g.,

(β) τα ολικά λιπαρά να μην υπερβαίνουν τα 10 g.,

(γ) τα κορεσμένα λιπαρά να μην υπερβαίνουν τα 5 g. και

(δ) το νάτριο να μην υπερβαίνει τα 0,5 g.
Δ. Τυρόπιτα – σπανακόπιτα, (βάρους έως 200 g.). Με τυρί φέτα ή κασέρι
4. Γιαούρτι « παντός τύπου», χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες. Συνιστάται γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά.

5. Φρέσκα φρούτα καλά πλυμένα και σε ατομική συσκευασία

6 Ξηρά φρούτα (σύκα, δαμάσκηνα, βερίκοκα και σταφίδες ) σε ατομική συσκευασία (έως 50 g.).

Γάλα χαμηλό σε λιπαρά, γάλα πλήρες και γάλα με κακάο χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες, σε ατομική συσκευασία (έως 250 ml για το γάλα με κακάο, έως 500 ml για το σκέτο γάλα). Συνιστάται γάλα χαμηλό σε λιπαρά Ρυζόγαλο απλό, κρέμα απλή (χωρίς την προσθήκη άλλων συστατικών και έως 150ml).

Φυσικοί χυμοί φρούτων (100% χυμός), χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, σε ατομική συσκευασία (έως 330 ml).

Ξηροί καρποί, ανάλατοι, σε ατομική συσκευασία (έως 50 g.).

Μέλι, σε ατομική συσκευασία.

Χαλβάς και παστέλι ( παντός τύπου ), σε ατομική συσκευασία (έως 50 g.)

Σοκολάτα υγείας και γάλακτος, χωρίς γέμιση, σε μικρή συσκευασία (έως 30 g.).

Εμφιαλωμένο νερό, του 0,5 λίτρου.

Καφές και αφεψήματα μόνο για το προσωπικό.

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ ΤΩΝ ΝΥΧΤΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ.
1. Σάντουιτς – τόστ τυποποιημένα. Με ψωμί ολικής αλέσεως ή λευκό. Συνιστάται ολικής αλέσεως. Με τυρί ή και γαλοπούλα. Από τα λαχανικά επιτρέπεται η προσθήκη ντομάτας. Χωρίς μαγιονέζα. Δεν συνιστάται η προσθήκη βουτύρου ή μαργαρίνης. Αν προστεθεί μαργαρίνη τότε η περιεκτικότητά της σε trans λιπαρά δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων.

2. Απλά αρτοσκευάσματα Όλα τα απλά αρτοσκευάσματα (άρθρο 113 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, Γενικό Χημείο του Κράτους, 1998) όπως: οι φρυγανιές, τα αρτίδια, τα φρατζολάκια, τα σησαμένια κουλούρια, τα παξιμάδια, τα κριτσίνια, (αν περιέχονται λιπαρές ουσίες τα trans λιπαρά δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 2% των ολικών λιπιδίων), σε ατομική συσκευασία (έως 50g).

3. Διάφορα αρτοσκευάσματα (άρθρο 114 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, Γενικό Χημείο του Κράτους, 1998). Από την κατηγορία αυτή επιτρέπονται μόνο τα παρακάτω:

Α. Σταφιδόψωμο, σε ατομική συσκευασία (έως 60g).

Β. Μουστοκούλουρα, σε ατομική συσκευασία ( έως 60g).

Γ. Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση, σε ατομική συσκευασία (έως 60 g.) με τις παρακάτω προδιαγραφές: 1. Η περιεκτικότητά τους σε trans λιπαρά να μην υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων.

2. Ανά 100 γραμμάρια προϊόντος: (α) η ζάχαρη να μην υπερβαίνει τα 10 g., (β) τα ολικά λιπαρά να μην υπερβαίνουν τα 10 g., (γ) τα κορεσμένα λιπαρά να μην υπερβαίνουν τα 5 g. και (δ) το νάτριο να μην υπερβαίνει τα 0,5 g.

Δ. Τυρόπιτα – σπανακόπιτα, (βάρους έως 200g). Με τυρί φέτα ή κασέρι
4. Γιαούρτι «παντός τύπου», χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες. Συνιστάται γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά.

5. Φρέσκα φρούτα καλά πλυμένα και σε ατομική συσκευασία
6. Ξηρά φρούτα (σύκα, δαμάσκηνα, βερίκοκα και σταφίδες ) σε ατομική συσκευασία (έως 50g).

7. Γάλα χαμηλό σε λιπαρά, γάλα πλήρες και γάλα με κακάο χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες, σε ατομική συσκευασία (έως 250 ml για το γάλα με κακάο, έως 500 ml για το σκέτο γάλα). Συνιστάται γάλα χαμηλό σε λιπαρά

8. Ρυζόγαλο απλό, κρέμα απλή (χωρίς την προσθήκη άλλων συστατικών και έως 150ml).
9. Φυσικοί χυμοί φρούτων (100% χυμός), χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, σε ατομική συσκευασία (έως 330ml).

10. Ξηροί καρποί, ανάλατοι, σε ατομική συσκευασία ( έως 50g ).

11. Μέλι, σε ατομική συσκευασία.

12. Χαλβάς και παστέλι ( παντός τύπου ), σε ατομική συσκευασία (έως 50g).

13. Σοκολάτα υγείας και γάλακτος, χωρίς γέμιση, σε μικρή συσκευασία (έως 30g).
14. Εμφιαλωμένο νερό, του 0,5 λίτρου.

15. Καφές και αφεψήματα μόνο για το προσωπικό.
Ε. Τα προαναφερόμενα είδη, μπορούν να διατίθενται όλα ή τμηματικά, κατά την κρίση των υπευθύνων οργάνων για την καλή λειτουργία των σχολικών κυλικείων.
ΣΤ. Απαγορεύεται αυστηρά η διάθεση άλλων μη προβλεπόμενων από την παρούσα προϊόντων.
Ζ. Περιοδικοί έλεγχοι θα γίνονται σε όλα ανεξαιρέτως τα κυλικεία και σε όλους τους χώρους εστίασης δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων, σύμφωνα πάντα με την ισχύουσα υγειονομική νομοθεσία.

Προηγούμενο άρθρο Εγκαινιάζεται το βιοκλιματικό ΚΑΠΗ του Δ. Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Νέο μήνυμα Καραμανλή προς όλες τις κατευθύνσεις