Επιπλέον πτώση του τζίρου τους βλέπουν οι αρτοποιοί της Καρδίτσας


Ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς, από οπουδήποτε ακόμη κι από βενζινάδικα, περίπτερα και άλλα σημεία λιανικής θα μπορεί να πωλείται σε έναν μήνα το ψωμί.  Την πραγματικότητα αυτή φέρνει ο νόμος περί απελευθέρωσης επαγγελμάτων και οι αρτοποιοί εκφράζουν την ανησυχία τους, καθώς, αν δεν εκδοθεί προεδρικό διάταγμα που θα θέτει προϋποθέσεις, τότε, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας Μ. Μούσιος, ελλοχεύουν κίνδυνοι υγείας αλλά και αφανισμού του «φούρνου της γειτονιάς». Οι αρτοποιοί ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης κι Ανταγωνιστικότητας να θέσει όρους και προϋποθέσεις πριν από την εκπνοή της προθεσμίας που δίνει ο νόμος. Κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου η ΟΑΕ παρουσίασε έρευνα κοινής γνώμης της εταιρείας MARC AE για την αγορά του ψωμιού. Το 27,2% των νοικοκυριών δηλώνει ότι αγοράζει λιγότερες φορές ψωμί. Τα αίτια είναι η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών (δίαιτα, υγεία) και η μείωση των μελών της οικογένειας και όχι τόσο η ύφεση. Εννιά στους δέκα καταναλωτές εμπιστεύονται τους φούρνους της γειτονιάς παρά τα σούπερ μάρκετ. Εξάλλου, ο κ. Μούσιος υποστήριξε ότι οι τιμές του ψωμιού δεν αυξήθηκαν. Ετσι το λεγόμενο «χωριάτικο» μισού κιλού (350 γρ.) πωλείται από 0,60 έως 0,85 ευρώ.

Ο κ. Πετρινιώτης

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρτοποιών Ν. Καρδίτσας κ. Δημήτρης Πετρινιώτης σε σχετική δήλωσή του επεσήμανε:

«Δεν νομίζω ότι θα αφανιστεί ο κλάδος, ούτε και ο λεγόμενος φούρνος της γειτονιάς. Απλά θα υπάρξει φοβερή πτώση. Εκτός από την υπάρχουσα πτώση που έχουμε λόγω της οικονομικής κρίσης, θα έχουμε νέα μείωση μετά από όλες αυτές τις εξελίξεις. Γιατί όσο να ΄ ναι αποτελεί ευκολία το να το βρίσκει κάποιος το ψωμί ακόμα και στο περίπτερο. Είτε είναι καλό, είτε όχι. Το ψωμί, πάντως, που διατίθεται στο φούρνο της γειτονιάς δεν θα το βρει πουθενά αλλού. Γιατί αυτό που φτιάχνουμε εμείς γίνεται με μεράκι, με προσωπική εργασία και είναι ασφαλώς πολύ καλύτερο από οτιδήποτε άλλο.

Και τα όσο ακούγονται για την απελευθέρωση του επαγγέλματος του αρτοποιού, νομίζω πως δεν έχουν καμία βάση και αυτό διότι το επάγγελμά μας είναι απελευθερωμένο από το 1992. Μπορεί να ανοίξει φούρνο οποιοσδήποτε και οπουδήποτε.

Σε ό, τι αφορά στην κρίση, επαναλαμβάνω πως μας έχει επηρεάσει σημαντικά. Αρκεί να σας πω ότι από μια πρόχειρη διαπίστωση η πτώση του τζίρου μας φθάνει το 25%. Και νομίζω ότι θα μεγαλώσει και άλλο. Να φανταστείτε ότι υπάρχουν πελάτες που αδυνατούν να πληρώσουν και έχουμε βερεσέ ακόμα και στο ψωμί. Ή ψωνίζουν μόνον το ψωμί και κάποιο κουλούρι. Όλα τα υπόλοιπα αρτοσκευάσματα δεν έχουν καθόλου ζήτηση».

Προηγούμενο άρθρο Πάνω από 2.500 οι επισκέπτες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Τσιώνας Β.: Δημιουργία «ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ» στην Καρδίτσα; Να η ευκαιρία