Ειδήσεις

Επιτέλους ας μιλήσουμε για τις ευρωεκλογές και για την Ευρώπη που θέλουμε – Του Ιωσήφ Χρούμπ


Το τελευταίο διάστημα η πολιτική αντιπαράθεση «χτύπησε κόκκινο». Οι μονομάχοι του μικρού δικομματισμού διασταύρωσαν για άλλη μια φορά τα ξίφη τους και πολλές φορές υπερέβησαν τα εσκαμμένα. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουν να συζητήσουν για τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας και τις λύσεις που είναι διατεθειμένοι να προτείνουν μέσα από τις πολιτικές που καλούνται να χαράξουν σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους μας. Έβαλαν δυστυχώς στο πολιτικό παιχνίδι τους ΑμΕΑ και τις πλέον ευπαθείς τάξεις αλλά και τις ίδιες τις οικογένειές τους, ξεπερνώντας κάθε έννοια πολιτικής κριτικής, αγγίζοντας τα όρια της πολιτικής ανηθικότητας. Όμως, κανέναν δεν αφορά η «καφενειακού» τύπου αντιπαράθεση. Δεν αγγίζει τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και εξυπηρετεί μόνο ένα στενό κομματικό και φανατικό ακροατήριο.

Εμείς ως Κίνημα Αλλαγής και Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PES), οφείλουμε να θυμίζουμε ότι οι επόμενες εκλογές αφορούν πρωτίστως τις ευρωπαϊκές πολιτικές που χαράσσονται και ασκούνται με άμεση θετική ή αρνητική συνέπεια για τη χώρα μας αλλά και τις τοπικές κοινωνίες που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε. Είναι γνωστό ότι 75% των αποφάσεων που λαμβάνονται στο ευρωκοινοβούλιο, αφορούν την ζωή των πολιτών του κάθε κράτους-μέλους. Για το λόγο αυτό προτάσσουμε το πρόγραμμά μας, τις ιδέες μας αλλά και τις συγκεκριμένες λύσεις που προτείνουμε για μια διαφορετική Ευρώπη και μια προοδευτική Ελλάδα.

Η Ευρώπη που εμείς θέλουμε και επιδιώκουμε είναι μια Ευρώπη απέναντι στις οικονομικές ανισότητες, στην καθιέρωση της φορολογικής δικαιοσύνης, στην στόχευση μια δίκαιης αγροτικής μεταρρύθμισης με καθολική στήριξη της αγροτικής οικονομίας και των παραγωγικών δυνάμεων, αλλά και την ανθρωπιστική διαχείριση των μεταναστευτικών πολιτικών.

Εκτιμούμε ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια σοσιαλδημοκρατική ηγεσία, που θα αλλάξει τις πολιτικές της απέναντι στο μεγάλο πλούτο και τα νεοφιλελεύθερα μοντέλα των εταίρων και δανειστών μας και θα επικεντρωθεί στις ποιοτικές και σταθερές θέσεις απασχόλησης και στη πλήρη κοινωνική ασφάλιση, αποτελώντας το βασικό ανάχωμα επέλασης απέναντι στους ακραίους εθνικισμούς, που απειλούν την ενιαία και κοινωνική Ευρώπη, όπως την οραματίζεται ο ευρωπαίος πολίτης.

Προτείνουμε και θα εφαρμόσουμε στη πράξη την ενότητα της Ευρώπης, σεβόμενοι την ποικιλομορφία της. Ως Κίνημα Αλλαγής, προτάσσουμε το πρόγραμμα «Ελλάδα» και ως Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PES) έχουμε δεσμευτεί για ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο για την Ευρώπη με ένα οικονομικό μοντέλο που να καλύπτει τις ανισότητες και το κόστος ζωής του ευρωπαίου πολίτη.

 

Του Ιωσήφ Χρούμπ, πρώην Δ/ντή Κ.Υ. Παλαμά,  Υποψ. Ευρωβουλευτή Κινήματος Αλλαγής

Προηγούμενο άρθρο 27ο Συμπόσιο στο Αγρόκτημα Βασιλάκου
Επόμενο άρθρο Συνεχίζεται το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Αναπηρίας και Μη