Ετίμησαν το επίσκοπό τους


Με την ευκαιρία συμπληρώσεως 10 χρόνων Αρχιερατείας του.

          Με σεμνό τρόπο οι Κληρικοί και Μοναχοί της Ιεράς μας Μητροπόλεως ετίμησαν το πρωί της περασμένης Πέμπτης στον Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου Καρδίτσης τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Κύριλλο με την ευκαιρία συμπληρώσεως 10 χρόνων Αρχιερατείας του (στις 9 Οκτωβρίου του 1998 η σεπτή Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος τον εξέλεξε ως Μητροπολίτη Κυθήρων και Αντικυθήρων, στις 18 του ιδίου μηνός εχειροτονήθη και στις 29 ενεθρονίσθη).

Ο Ιεροκήρυξ της Ιεράς μας Μητροπόλεως π. Κυριακός Τσολάκης αναφέρθηκε στην (πεντηκονταετή πλέον) παρουσία και δράση του Σεβασμιωτάτου Κυρίλλου στην τοπική μας Εκκλησία, την κοινωνία και την εκπαίδευση. Εξήρε τις αρετές του Σεβασμιωτάτου, τον άοκνο αγώνα και την προσφορά του σε όλους τους τομείς του εκκλησιαστικού έργου (θεία λατρεία, εξομολόγηση, θείο κήρυγμα, ποιμαντική διακονία, κοινωνική προσφορά, φιλανθρωπία) και υπογράμμισε ως σημαντικότερο γεγονός ότι «όλοι τον αγάπησαν».

Ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Κατρινέϊ, εφημέριος του εν Κυθήροις Ιερού Προσκηνύματος Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης, επί Αρχιερατείας κ. Κυρίλλου (και νυν Προϊστάμενος του Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Καρδίτσης), αναφέρθηκε με θερμά λόγια στην επταετή διακονία του σεπτού Ποιμενάρχου μας ως Μητροπολίτου Κυθήρων. Εξήρε την απλότητα του ήθους του και την ανυπόκριτη πατρική αγάπη, με την οποίαν περιέβαλλε τους πιστούς της Μητροπόλεώς του, στοιχεία που τον έκαναν αγαπητό και αλησμόνητο σε όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους των Κυθήρων.

Ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς μας Μητροπόλεως π. Δημήτριος Θεοδωρόπουλος, τέλος, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αν μου ζητούσαμε να συνοψίσω το έργον του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Κυρίλλου στα τρία και πλέον χρόνια της ποιμαντορίας του εδώ στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, θα σας έλεγα αβίαστα ότι ως σπουδαιότερη προσφορά του θεωρώ την ίδια του την παρουσία». Πρόσθεσε ακόμη ότι ο «πατήρ Κύριλλος» -όπως ο κόσμος αναπαύεται να τον αποκαλεί ακόμη- δεν έγινε τώρα πατέρας μας, ήταν από παλιά. Είχε ενθρονισθεί μέσα στις καρδιές μας, προτού ακόμη ενθρονισθεί στον επισκοπικό του θρόνο.

Ακολούθως οι Αρχιερατικοί Επίτροποι της Ιεράς Μητροπόλεως εις ανάμνησιν του γεγονότος προσέφεραν στον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας ένα ωμοφόριο και ένα πετραχήλι, ενώ όλοι μαζί έψαλαν την φήμη του.

Ο Σεβασμιώτατος φανερά συγκινημένος (ας σημειωθεί ότι αποτελούσε και μία έκπληξη η όλη τελετή) ευχαρίστησε τους ομιλήσαντες και όλους τους Κληρικούς και Μοναχούς, από τους οποίους και εζήτησε να σταθούν εις το ύψος της ιεράς αποστολής των και να εργασθούν με αυταπάρνηση για το καλό της Εκκλησίας μας. Αυτό άλλωστε θα αποτελούσε το πιο ευσπρόσδεκτο δώρο και την καλυτέρα ένδειξη τιμής και σεβασμού προς το πρόσωπό του.

Στα πλαίσια της εν λόγω Συνάξεως οι Ιερείς και οι Μοναχοί της μητροπολιτικής μας περιφερείας ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο της ΤΕΔΚ κ. Γ. Κωτσό σχετικά με την υλοποίηση προγραμμάτων που αφορούν στην ανάδειξη των θρησκευτικών μας μνημείων. Τον κ. Κωτσό, που εζήτησε την συμπαράσταση της τοπικής μας Εκκλησίας στο εν λόγω έργο, συνεχάρη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Κύριλλος.

Τέλος, αφού συζητήθηκαν διάφορα θέματα διοικητικής και ποιμαντικής φύσεως, εξελέγει υπό των Εφημερίων «Συμβούλιον 5 Γερόντων Κληρικῶν παρά τω Μητροπολίτη» επί τριετεί θητεία, το οποίον θα γνωμοδοτεί επί διαφόρων διοικητικών θεμάτων, με βάση σχετική Συνοδική Εγκύκλιο.

Προηγούμενο άρθρο Καθαίρεση Χατζοπλάκη
Επόμενο άρθρο Συζήτησαν για τα προβλήματα τους