Πρωτοσέλιδο

Ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ οι αγρότες


Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προχωράει ακάθεκτα στην εφαρμογή της αντιαγροτικής – φιλομονοπωλιακής πολιτικής. Από μέρα σε μέρα καταλαβαίνουμε ότι γινόμαστε πιο φτωχοί, όλο και πιο δύσκολα τα βγάζουμε πέρα, όλο και περισσότεροι αγρότες δυσκολευόμαστε να πληρώσουμε τους μεγάλους φόρους και τα πολλά χαράτσια, με αποτέλεσμα τα χρέη μας σε εφορίες, τράπεζες και σε τρίτους (προμηθευτές κλπ) να μεγαλώνουν και μαζί να μεγαλώνει ο κίνδυνος κατασχέσεων από τραπεζικούς λογαριασμούς, σπιτιών και χωραφιών.

Στόχο έχουν, μέσα από αυτή την πολιτική Ε.Ε. και ελληνικών κυβερνήσεων, την συγκέντρωση της γης και της παραγωγής.

Η αντιαγροτική πολιτική Ε.Ε. και κυβερνήσεων εκφράζεται στην μείωση του εισοδήματός μας από την ελεύθερη δράση των βιομηχάνων, μεγαλεμπόρων και πολυεθνικών που μας πουλούν πανάκριβα τα μέσα και εφόδια (σπόρους, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, μηχανήματα κλπ), ενώ από την άλλη παίρνουν πάμφθηνα τα προϊόντα μας και πολλές φορές (σχεδόν πάντα) με ανοιχτές τιμές, αφού φρόντισαν τα προηγούμενα χρόνια να διαλύσουν ό,τι «εργαλεία» είχαν δημιουργηθεί  (αποθηκευτικοί χώροι, οργανισμοί, οργανώσεις κλπ).

Από την άλλη μεριά, έχουν πετσοκόψει τις ενισχύσεις την τριετία που πέρασε: 2015 -2017, μειώνοντάς τις πάνω από 50 %.

Μας αύξησαν τις εισφορές στον ΟΓΑ (ΕΦΚΑ), μας επέβαλαν φόρους από το πρώτο ευρώ, που φτάνουν 22 % στο καθαρό εισόδημα, αύξησαν τις εισφορές στον ΕΛΓΑ και πολλά άλλα που θα μπουν σε εφαρμογή τα επόμενα χρόνια.

Η κυβέρνηση στοχευμένα προπαγανδίζει και παίζει ψηφοθηρικά παιχνίδια με τις ενισχύσεις, πάντα με τον ίδιο στόχο – το ξεκλήρισμα.

Η προπαγάνδα για τα ψίχουλα που διαφημίζει και τάζει η κυβέρνηση, για τα διάφορα προγράμματα, καλύπτει τα χοντρά λεφτά που δίνει απλόχερα στο μεγάλο κεφάλαιο και στις καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις, γιατί η πολιτική της Ε.Ε. και της κυβέρνησης έχει το δόγμα «όποιος έχει λεφτά, θα πάρει λεφτά».

Η μέχρι τώρα εμπειρία μας οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι το νέο ξεκίνημα και η δήθεν δίκαιη ανάπτυξη, που επικαλείται η κυβέρνηση, δεν αφορά τη μικρομεσαία αγροτιά, αλλά τους μεγαλοαγρότες, τους καπιταλιστές αγρότες και βασικά τους επιχειρηματίες και βιομήχανους που τους τροφοδοτεί με τζάμπα πρώτη ύλη για επεξεργασία, τυποποίηση και εμπορία, για να τους εξασφαλίσει μεγάλα κέρδη.

Δεν έχουμε άλλο δρόμο, από τον δρόμο του αγώνα μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα, που είναι οι φυσικούς μας συμμάχους. Μόνο με την οργάνωση και τον αγώνα μπορούμε σήμερα να αντισταθούμε, να διεκδικήσουμε ανάσες και να συγκεντρώσουμε δυνάμεις για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Οι σκληροί αγώνες που κάναμε τα προηγούμενα χρόνια είχαν αποτελέσματα, μικρά μεν, (πχ το αφορολόγητο), είναι όμως απάντηση στην προπαγάνδα του «δεν γίνεται τίποτα», στην μοιρολατρία και την απογοήτευση.

Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να δυναμώσει παραπέρα η οργάνωση του αγροτικού κινήματος με συγκρότηση νέων Αγροτικών Συλλόγων σε χωριά και ομάδες χωριών, την ουσιαστική λειτουργία τους με συνεδριάσεις, ενημέρωση των αγροτοκτηνοτρόφων μέσα από συσκέψεις, την οργάνωση αγωνιστικών διεκδικήσεων, για την ανατροπή μέτρων και πολιτικών που μας αφανίζουν.

Το πλαίσιο των αιτημάτων των μικρομεσαίων αγροτών, όπως καθορίστηκε στις συσκέψεις της  Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, καθώς και της ΕΟΑΣΚ με τους Αγροτικούς Συλλόγους, που διεκδικούμε και σε αυτή την κινητοποίηση περιλαμβάνει:

  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.
  • Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.
  • Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2014-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
  • ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.
  • Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων. Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος του αφορολόγητου (12.000 ευρώ + 3.000 ευρώ για κάθε παιδί).
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές – Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους
  • Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.
  • Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε αγρότες, καθώς και οι δικαιούχοι εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών κ.α. Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομήχανους, καθώς και την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.
  • Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.
  •  Να μην επιστραφούν οι  αποζημιώσεις, (“πακέτο Χατζηγάκη”), που κέρδισαν με τους σκληρούς αγώνες τους οι αγρότες το 2008 – 2009  όπως ζήτησε η ΕΕ και ψήφισε σχετικό νόμο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
  • Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ. Όχι στην επιβολή πρόσθετου «περιβαλλοντικού» τέλους στο νερό άρδευσης και ύδρευσης.
  • Κατάργηση του φόρου στο κρασί. Να αποσυρθούν τα σχέδια για αύξηση φορολογίας στο τσίπουρο.

ΤΟ ΔΣ της ΕΟΑΣΚ

 

Προηγούμενο άρθρο Ο Τεχνόδρομος δεν υιοθετείται, αναβάλλεται
Επόμενο άρθρο Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κηρύξει την έναρξη του 5ου συνεδρίου της ΕΝΠΕ