Ειδήσεις

Ημέρα Γυναίκας : Στο επίκεντρο τα δικαιώματα στη μητρότητα, την εργασία


Τα δικαιώματα των γυναικών στη μητρότητα, την εργασία, την Κοινωνική Ασφάλιση και τον ελεύθερο χρόνο θέτει στον πυρήνα των πρωτοβουλιών του για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας ο Σύλλογος Γυναικών ν. Καρδίτσας.

 «ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ»Αυτό είναι το σύνθημα κάτω από το οποίο ο Σύλλογοςπροετοιμάζει τις  παρεμβάσεις για την 8η Μάρτη.

Κορύφωση της σχετικής δραστηριότητας θα αποτελέσει η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 8 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο Παυσίλυπο.

Ο άξονας μητρότητα – εργασία – ελεύθερος χρόνος επιλέχθηκε γιατί γύρω από αυτόν ξεδιπλώνεται συνολικά το νήμα της αντιλαϊκής πολιτικής και των ιδιαίτερων επιπτώσεών της στις γυναίκες και τα δικαιώματά τους. Οι πρωτοβουλίες για την 8η Μάρτη αποτελούν συνέχεια της δράσης του Συλλόγου ενάντια στην επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση, αλλά και προετοιμασία για τη 48ωρη απεργία όταν κατατεθεί ο νόμος – λαιμητόμος στη Βουλή. Στην κατεύθυνση αυτή, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες και άνεργες μητέρες, οι δυσκολίες που συναντούν οι νέες γυναίκες στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν οικογένεια, το κόστος της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, οι επαγγελματικοί κίνδυνοι και τα μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού στη δουλειά, τα ιδιαίτερα ζητήματα που απασχολούν τις μετανάστριες και τις οικογένειές τους, τις μητέρες με παιδιά ΑμεΑ,  θα γίνουν αντικείμενο συζήτησης στους χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης όπου θα απευθυνθεί ο Σύλλογος.Ξεχωριστή σημασία δίνεται στη συζήτηση γύρω από το δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο, στην ανάγκη για δημιουργική αξιοποίησή του, αλλά και στη διάθεσή του για τη συμμετοχή των γυναικών στην κοινωνική δράση. Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκεται να φωτιστεί το πρότυπο της μητέρας αγωνίστριας, τη σημασία που έχει το παράδειγμα της αγωνιστικής στάσης ζωής και για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών.

Ο Σύλλογος Γυναικών ιεραρχεί, επίσης, εκδηλώσεις στα σχολεία-σχολές Κατάρτισης-ΑΕΙ-ΤΕΙ. Η πείρα από τις συζητήσεις που οργανώθηκαν τις περασμένες χρονιές, δείχνει το ενδιαφέρον των μαθητών-σπουδαστών-φοιτητών, να συζητήσουν γύρω από τα ιστορικά γεγονότα που καθιέρωσαν την 8η Μάρτη ως Παγκόσμια Μέρα της  Γυναίκας, να θέσουν τις απορίες τους για το αν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ανισοτιμίας οι γυναίκες σήμερα, να πουν τη γνώμη τους για το πώς εκφράζεται το φαινόμενο με βάση την πείρα που έχουν από τις μητέρες ή τις μεγαλύτερες αδερφές τους.

Παράλληλα, λαμβάνουν υπόψη στο σχεδιασμό τους τις σύνθετες εξελίξεις τόσο στο πλαίσιο της χώρας όσο και διεθνώς. Την περίοδο που διανύουμε, τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν ακόμα περισσότερο στην περιοχή, μεγαλώνουν οι κίνδυνοι μιας πιο γενικευμένης πολεμικής σύγκρουσης, ως αποτέλεσμα των ανταγωνισμών μεταξύ των ιμπεριαλιστών, ενώ συνεχίζονται και πληθαίνουν τα καραβάνια των προσφύγων που περνούν ή και εγκλωβίζονται στη χώρα μας. Στο στόχαστρο οι δυνάμεις του συλόγου θέτουν την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και την κυβέρνηση, που σφαγιάζουν λαούς για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων των λυκοσυμμαχιών και την ίδια στιγμή διαφημίζουν προκλητικά το ενδιαφέρον τους για τους πρόσφυγες, αλλά και την προσπάθεια να καλλιεργηθεί ο φόβος και ο ρατσισμός ιδιαίτερα στις γυναίκες, με αφορμή το προσφυγικό ρεύμα, ιδιαίτερα από τις δυνάμεις της Χρυσής Αυγής.

 

ΠΟΛΥΜΟΡΦΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ 8 ΜΑΡΤΗ

 

1.ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ:Σε χώρους δουλειάς με πλειοψηφία γυναίκες εργαζόμενες (δημόσιες υπηρεσίες, μαγαζιά-ξενοδοχεία της πόλης) με δίφυλλο ΟΓΕ και μονόφυλλο (κάλεσμα του συλλόγου).

 

2.ΟΜΙΛΙΕΣ- ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ

  • ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ(ΣΧΟΛΕΙΑ Α/ΘΜΙΑΣ& Β/ΘΜΙΑΣ -ΤΕΙ-Κτηνιατρική)
  • ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ:(ΕΠΑΛ-ΙΕΚ)

 

3.ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:

  • ΣΕΚΛΙΖΑ: ΟΜΙΛΙΑ-ΠΡΟΒΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
  • 7/3Παρέμβαση του συλλόγου σε εκδήλωση του δήμου με θέμα «ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ»

8/3

ΚΑΡΔΙΤΣΑ:

  • ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ 7 μμ: ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ 8 ΜΑΡΤΗ

Ομιλία με θέμα:«ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ-ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ».

– «ΕΓΩ Η ΜΑΝΑ» Αφηγηματικό κείμενο –ποιήματα-μουσικό μέρος.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνέχεια συνεργασίας του ΚΠΕ Μουζακίου με φορείς
Επόμενο άρθρο Σύλλογοι Γυναικών Ν. Καρδίτσας - Καλλιθήρου : Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες