Ημερίδα του Κ.Π.Ε. Μουζακίου για τη φτώχεια και την αντιμετώπισή της


Πολλά και ενδιαφέροντα ήταν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε το Κ.Π.Ε. Μουζακίου και που συμμετείχαν φορείς και υπηρεσίες της Π.Ε. Καρδίτσας την Τετάρτη 12 Μαρτίου στην αίθουσα της ΠΕΔ.

Στην αρχή ο Υπεύθυνος του Κ.Π.Ε. Μουζακίου Ντάνης Α. χαιρέτισε τους παρευρισκόμενους και περιέγραψε τους στόχους της συνάντησης. Η αντιμετώπιση της φτώχειας είναι προτεραιότητα στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης και αυτό έχει τεθεί εδώ και 20 χρόνια από διεθνή συνέδρια και συνδιασκέψεις. Ένα πρόβλημα που θεωρούσαμε ότι αφορά κυρίως τις υπανάπτυκτες χώρες εμφανίστηκε έντονα και στη χώρα μας. Σε τοπικό επίπεδο, υπάρχουν φορείς που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Μέσα από τις σημερινές παρουσιάσεις και συζήτηση μπορεί να καταγραφεί η κατάσταση και να γίνει ένα βήμα προς τα μπρος.

Εκ μέρους της Β/θμιας Εκπ/σης ο εκπρόσωπος κ. Ρέντας Ι. αναφέρθηκε στη διαχρονικότητα του ζητήματος της φτώχειας με το οποίο ασχολήθηκαν κορυφαίοι διανοητές. Σήμερα υπάρχει μια άσχημη κατάσταση στην Ευρώπη και Ελλάδα αφού το 1/3 των Ελλήνων έχουν εισόδημα κάτω από 500 ευρώ και πολλά παιδιά ζουν με οικογένειες κάτω από τα όρια της φτώχειας. Φθάσαμε στα συσσίτια ανθρώπων που πριν από λίγο είχαν αξιοπρεπή διαβίωση. Η σημερινή ημερίδα είναι ένα λιθαράκι.

Στη συνέχεια εκ μέρους της Παιδαγωγικής Ομάδας του Κ.Π.Ε. Μουζακίου η κ. Λίτσα Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στον όρο επισιτιστική ασφάλεια που αφορά τη δυνατότητα όλων των ανθρώπων να έχουν σε κάθε χρονική στιγμή φυσική, κοινωνική και οικονομική πρόσβαση σε επαρκή, ασφαλή και θρεπτική τροφή που ικανοποιεί τις διατροφικές τους ανάγκες και προτιμήσεις για μια δραστήρια και υγιεινή ζωή. Σημαντικά για την αντιμετώπιση της πείνας είναι η εκπόνηση εθνικού σχεδίου για την επισιτιστική ασφάλεια, η συνεργασία, η άμεση αλλά και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της πείνας, συντονισμός και επενδύσεις στη γεωργία. Η φτώχεια δημιούργησε πολλά προβλήματα στο περιβάλλον όπως η αιθαλομίχλη, η αύξηση της λαθροϋλοτόμησης, των αδέσποτων, αλλά και στην κοινωνία όπως η μείωση των γεννήσεων.

Ο πρωτοπρεσβύτερος Δ. Θεοδωρόπουλος μίλησε για την προσφορά της εκκλησίας που κάνει τον τροφό ενώ το βασικό της έργο είναι η υπέρβαση του θανάτου. Η προσφορά της μέσα από το ενοριακό και φιλόπτωχο ταμείο, τα σπίτια αγάπης, το κοινωνικό παντοπωλείο, το γηροκομείο είναι η έκφραση της ποιμαντικής της δράσης. Η αλληλεγγύη πολλές φορές εννοείται με ένα τρόπο που παραπέμπει στον αλτρουϊσμό της Δύσης, ενώ κατά την Εκκλησία είναι η ανυπόκριτη χριστιανική αγάπη. Γίνονται προσευχές για όλους τους ανθρώπους που αγωνίζονται χωρίς ιδιοτέλεια για την αντιμετώπιση της φτώχειας. Αυτοί πρέπει να μην αποθαρρύνονται και να τα παρατάνε.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Καρδαράς Κων. παρουσίασε το θεσμό του Κοινωνικού Ιατρείου που λειτουργεί τρεις φορές την εβδομάδα στο ΚΑΠΗ του Δήμου εδώ και ένα χρόνο περίπου. Καλύπτει ανθρώπους που έληξε η ασφάλειά τους και υπάρχουν έλεγχοι και ταυτότητες γι΄ αυτούς που δικαιούνται τις υπηρεσίες του Κοινωνικού Ιατρείου. Δεν μπορεί να καλύψει την ανθρωπιστική κρίση που υπάρχει. Χρειάζεται όμως μέσα από δημοσιότητα να πληροφορηθούν οι άνθρωποι την ύπαρξή του. Στην αρχή της λειτουργίας του υπήρχε και μια διάθεση από την εφορεία να φορολογήσει τις υπηρεσίες της αλληλεγγύης. Το ιατρείο βοηθούν εθελοντές, Δήμος, Ιατρικός και Φαρμακευτικός Σύλλογος. Υπάρχει θέμα με τα ακριβά φάρμακα που αφορούν σοβαρές ασθένειες. Η αντιμετώπιση της φτώχειας πρέπει να έχει τρεις αρχές. Όχι κουκούλωμα της κρίσης, οι πολίτες όχι μόνοι τους, και όχι στα πυροτεχνήματα.

Η κ. Σούφλα Ουρ. αντιδήμαρχος του Δήμου Καρδίτσας παρουσίασε το έργο του Δήμου. Καταρχήν είναι απαράδεκτο που τα παιδιά είναι τεκμήριο. Υπάρχουν εθελοντές που έρχονται και δίνουν φάρμακα. Φέτος μοιράστηκαν σε 1580 άπορους τρόφιμα. Με τη βοήθεια της ΔΕΗ επανασυνδέθηκαν νοικοκυριά που δεν είχαν να πληρώσουν. Στεγάστηκαν κάποιες οικογένειες που δεν είχαν σπίτι. Οι πολύτεκνοι που τα μέλη του συλλόγου τους είναι 17.000 αντιμετωπίζουν προβλήματα. Το 50% έχει εισόδημα κάτω από 12.000 και το 30% ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Υπάρχουν 180 θύματα κακοποίησης και 1.500 νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο. Τέλος, πρότεινε διάφορα μέτρα ανάμεσα στα οποία και αγροτικά ιατρεία και για άλλες περιοχές από αυτές που υπάρχουν για την αντιμετώπιση της φτώχειας.

Ο κ. Πετρόπουλος Κων. διατροφολόγος-διαιτολόγος αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της κακής διατροφής και υποσιτισμού που παρουσιάζεται στα παιδιά. Η φτώχεια οδηγεί σε πολλές περιπτώσεις σε κατανάλωση τροφίμων με υψηλά λιπαρά και υδατάνθρακες με αποτέλεσμα να ευνοείται η παιδική παχυσαρκία. Αυτό δημιουργεί και κάποιες συνήθειες και οδηγεί τους μετέπειτα ενήλικες σε ασθένειες, καρδιοπάθειες κτλ. Σε έρευνα που έγινε σε μαθητές 13-18 ετών οι λιποβαρείς ήταν λίγοι ενώ το 25% ήταν παχύσαρκοι. Αυτό επηρέαζε λιγότερο τα κορίτσια. Σε έρευνα στον νομό Καρδίτσας ανάμεσα στα άλλα φάνηκε ότι τα παιδιά οικογενειών με μεσαίο και υψηλό εισόδημα καταναλώνουν περισσότερο, φρούτα, γαλακτοκομικά και λαχανικά ενώ τα παιδιά οικογενειών με χαμηλό εισόδημα περισσότερο λιπαρά κρέατα, γλυκά και αναψυκτικά.

Ο κ. Γκαραγκάνης Τ. πρόεδρος του συλλόγου δασκάλων Καρδίτσας είπε ότι η οικονομική κρίση δεν είναι μια αυτόματη διαδικασία. Σαν συνέπειες έχει την παραγωγή κοινωνικών συγκρούσεων. Οι κυβερνήσεις βλέπουν την εκπαίδευση σαν μια ακριβή διαδικασία. Πριν την κρίση ακόμη υπάρχουν στοιχεία που έλεγαν ότι 20.000 μαθητές δεν τελείωναν την υποχρεωτική εκπαίδευση. Μια πρώτη προσέγγιση για τα αποτελέσματα της κρίσης στου μαθητές δείχνει ότι γύρω στα 450 παιδιά υποσιτίζονται, τα περισσότερα ζουν σε χειρότερες συνθήκες και δεν μπορούν να αγοράσουν σχολικά εφόδια. Ιδιαίτερα προβλήματα εμφανίζονται σε παιδιά μεταναστών και οι Ρομά και γενικά παιδιά με γονείς χαμηλών εισοδημάτων. Ούτε ένας μαθητής δεν πρέπει να μένει χωρίς φαγητό. Η ελεημοσύνη και φιλανθρωπία είναι καλή, αλλά δεν αρκεί. Πρέπει να ακολουθήσουμε άλλο δρόμο.

Ο κ. Μαυρόπουλος Β. Υποδιοικητής Α.Τ. Περιφέρειας Καρδίτσας παρουσίασε τα τελευταία στοιχεία παραβατικότητας ανηλίκων που σχετίζονται με την κρίση, με την διευκρίνιση ότι δεν υπάρχουν αρκετά κοινωνιολογικά στοιχεία στην αστυνομία από τις καταγραφές που γίνονται. Οι ανήλικοι είναι μια ευάλωτη ομάδα και χρειάζονται ειδική φροντίδα. Η πλειοψηφία των παραπτωμάτων στην ηλικία των 13-18 που έχουν και ποινικές ευθύνες αφορούν την παράβαση κανόνων οδικής κυκλοφορίας ενώ σε μικρότερο ποσοστό είναι οι κλοπές, τα ναρκωτικά και η επαιτεία. Τα αγόρια εμφανίζουν μεγαλύτερη παραβατικότητα. Η παραβατικότητα των αλλοδαπών σ΄ αυτές τις ηλικίες είναι πολύ μικρή. Επίσης υπάρχουν νέες μορφές παραβατικότητας όπως οι συμμορίες στα μεγάλα αστικά κέντρα, η σχολική βία, το ηλεκτρονικό έγκλημα και ο χουλιγκανισμός.

Τέλος, παρουσία στην Ημερίδα είχε και το Περιφερειακό Τμήμα Καρδίτσας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Η εκπαιδεύτρια νοσηλεύτρια κ. Θεοδοσίου Κωνσταντίνα έκανε μία σύντομη ιστορική αναδρομή στον ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού καθώς επίσης αναφέρθηκε στους ιδιαίτερους σκοπούς και την αποστολή που επιτελεί ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το Νοσηλευτικό Τμήμα έχει αναπτύξει μία πολυσχιδή δραστηριότητα πραγματοποιώντας Μαθήματα Πρώτων Βοηθειών, Προγράμματα Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και Αγωγής Υγείας, εκπαίδευση εθελοντών, προληπτικό έλεγχο του πληθυσμού με την Κινητή Μονάδα, εθελοντική αιμοδοσία καθώς και συμμετοχή και υποστήριξη τόσο σε εκδηλώσεις γενικότερου ενδιαφέροντος όσο και σε γεγονότα εκτάκτων αναγκών.

Στη συνέχεια η υπεύθυνη της Κοινωνικής Υπηρεσίας κ. Τάμπα Έντα αναφέρθηκε στο έργο που επιτελεί το συγκεκριμένο τμήμα. Η Κοινωνική Υπηρεσία του Ε.Ε.Σ. Καρδίτσας παρέχουν σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες πληθυσμού συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική στήριξη καθώς και υλική βοήθεια σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Στην Ημερίδα παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος του περιφερειακού Τμήματος Ε.Ε.Σ. Καρδίτσας κ. Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος.

Ακολούθησε συζήτηση και προβληματισμός με την ελπίδα να υπάρξουν προτάσεις για συμπόρευση φορέων και πολιτών για μια αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της φτώχειας και των αιτιών που την παράγουν.

Προηγούμενο άρθρο Εκλογές στο σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ)
Επόμενο άρθρο Στα Γρεβενά η Επιτροπή πολιτικής συνοχής της ΚΕΔΕ για τους ορεινούς δήμους