Ειδήσεις

Η εικόνα ενός ελέφαντα … στις Παιδικές Βιβλιοθήκες


VIVLIOTHIKES-2Ξεκίνησε η δεύτερη εβδομάδα, της 5η Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας,  στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος!!!

Το θέμα της Δευτέρα ήταν… «η εικόνα ενός ελέφαντα»!!!

Στην παιδική βιβλιοθήκη «Αγγελική Βαρελλά», τα παιδιά ήρθαν όλα κρατώντας στο χέρι την εικόνα ενός ελέφαντα. Κάποια που δεν βρήκαν εικόνα (δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα να βρεις μια τέτοια εικόνα στα περιοδικά που κυκλοφορούν), έφτιαξαν ή ζωγράφισαν δικούς τους ελέφαντες!!!

Διαβάσαμε τα βιβλία «Στο Δάσος» της Σοφίας Ζαραμπούκα από τις εκδόσεις Κέδρος, μια πολύ ωραία ιστορία με πολλά πολλά μηνύματα και «Ο Πομελό μεγαλώνει», της Ramona Badescu, από τις εκδόσεις Κόκκινο, που αναφέρεται σ’ ένα μικρό ελέφαντα που ήθελε να μεγαλώσει γρήγορα…

Στη συνέχεια μιλήσαμε για άλλους γνωστούς ελέφαντες, όπως ο Έλμερ, ο παρδαλός ελέφαντας και ο Ντάμπο, το μικρό ιπτάμενο ελεφαντάκι της Disney.

Τέλος τους είπαμε για τα κόμικς, τους δείξαμε εικόνες από κόμικς του Goscinny (Αστερίξα & Οβελίξ και Λούκι Λουκ), που περιείχαν σκηνές με ελέφαντες και σε ειδικά διαμορφωμένα χαρτιά, έγραψαν ότι παρατήρησαν σε αυτά και με τις εικόνες των ελεφάντων που είχαν μαζί τους, χωρίστηκαν σε ομάδες και έφτιαξαν τα δικά τους, εντυπωσιακά κόμικς!!!

Στην παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Φανουρίου» αποστολή των μικρών εξερευνητών, ήταν να βρουν την εικόνα ενός ελέφαντα, ενός ζώου πολύ αγαπητού και γνωστού από τα βιβλία που δανείζονται τα παιδιά.

Ο ελέφαντας ξεπερνά όλα τα θηρία στο μυαλό, είχε πει ο φιλόσοφος Αριστοτέλης
Εμείς τον γνωρίσαμε σαν καλλιτέχνη που τραγουδά, παίζει, γελάει, θυμώνει, χορεύει και θρηνεί τους αγαπημένους του σαν άνθρωπος….

Ποιος μπορεί να κάνει έναν ελέφαντα να χορέψει? Στο βιβλίο του Άγγελου Αγγέλου που διαβάσαμε το κατάφερε όχι ένας δυνατός και εύσωμος, αλλά αυτός που μετέτρεψε την “αδυναμία” του σε δύναμη ένας….ψύλλος. Ακολούθησε εργαστήρι κεντήματος και όπως στην αρχαία Ελλάδα τα κεντήματα τα έκαναν αυστηρά τα ταλαντούχα αγόρια, έτσι και ‘μείς δείξαμε τη γνήσια καταγωγή μας.

Την Τρίτη οι δράσεις συνεχίζονται στις παιδικές βιβλιοθήκες «Παυσιλύπου» και συνοικιών «Λάκας Μαντζάρα» και «Αγίου Νικολάου» με θέμα «Κάτι μέσα από το οποίο βλέπουμε»!!!

Οι δράσεις των Παιδικών Βιβλιοθηκών γίνονται 11 – 12:30  το πρωί.

Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων ανά βιβλιοθήκη υπάρχει στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας στο παρακάτω link: http://www.dimoskarditsas.gov.gr/?page_id=7611 και στη σελίδα των Παιδικών Βιβλιοθηκών στο Facebook στα παρακάτω link: https://www.facebook.com/Παιδικές-Βιβλιοθήκες-Καρδίτσας & https://www.facebook.com/PaidikesBibliothekesDemouKarditsas

Στις δράσεις μπορούν να συμμετέχουν παιδιά που τέλειωσαν την Α΄ Δημοτικού και πάνω. Παιδιά μικρότερα μπορούν να συμμετέχουν επίσης, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΕΝΗΛΙΚΑ καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης.

Έλα κι εσύ μαζί μας, να εξερευνήσεις τον υπέροχο κόσμο των βιβλίων και των βιβλιοθηκών!!!

Προηγούμενο άρθρο Γιορτή παράδοσης και πολιτισμού στο Μελισσοχώρι
Επόμενο άρθρο Κλείνει η αυλαία των Καραϊσκακείων αύριο Τρίτη