Η Καρδίτσα με δική της πύλη στη γνώση & τον πολιτισμό


Δημιουργείται δημόσια κεντρική βιβλιοθήκη στην Καρδίτσα προϋπολογισμού 1.450.000 ευρώ.

Παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σπύρου Ταλιαδούρου υπεγράφη από τον Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Δομήνικο Βερίλη το συμβόλαιο παραχώρησης από το Δήμο Καρδίτσας στο ΥΠΕΠΘ του οικοπέδου στο οποίο θα ανεγερθεί η νέα Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καρδίτσας.  Παρόντες στη διαδικασία ήταν οι κ.κ. Χαράλαμπος Πριόνας, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Βιβλιοθηκών και Γενικών Αρχείων του Υπουργείου Παιδείας και Βασίλειος Βασιλόπουλος, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Σχεδίων του Υπουργείου Παιδείας.

Ο κ. Ταλιαδούρος

Ο κ. Ταλιαδούρος μετά την υπογραφή του συμβολαίου επεσήμανε τα εξής: «Η Βιβλιοθήκη αυτή υπάγεται στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στη ΣΑΜ και ΣΑΕ 044. Η προμελέτη της έχει ήδη ολοκληρωθεί και η εκπόνηση της μελέτης ανέγερσης, προϋπολογισμού 300.000 € θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2008. Ο προϋπολογισμός της ανέγερσης του κτιρίου της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Καρδίτσας ανέρχεται σε 1.450.000€. Το μέγεθος της Βιβλιοθήκης θα είναι 1.800 τ.μ συνολικής δομημένης επιφάνειας. Θα πληροί όλες τις προδιαγραφές λειτουργίας και ασφάλειας μιας σύγχρονης βιβλιοθήκης. Στη Βιβλιοθήκη θα δημιουργηθεί και ένα αμφιθέατρο, εμβαδού περίπου 400 τ.μ. που θα χρησιμοποιείται ως αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, για τη φιλοξενία πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Το κεντρικό κτίριο της Βιβλιοθήκης θα πλαισιώνεται επίσης από πέντε δορυφορικά περίπτερα «στέκια». Τα περίπτερα αυτά που θα δημιουργηθούν στον εξωτερικό υπαίθριο χώρο, θα φιλοξενούν εκθέσεις, διαλέξεις και πνευματικού περιεχομένου εκδηλώσεις του Δήμου. Σκοπός της δημιουργίας της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καρδίτσας είναι να καταστεί αυτή το εκπαιδευτικό – πολιτιστικό κέντρο όχι μόνο της πόλης μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Θα αναπτύσσει δραστηριότητες πνευματικού, κοινωνικού, ψυχαγωγικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου. Θα εξασφαλίζει ως τοπικό κέντρο πληροφόρησης πρόσβαση σε κάθε είδους γνώση και πληροφορία και θα παρέχει τις υπηρεσίες της ισότιμα προς όλους τους επισκέπτες – χρήστες της. Θα συνεισφέρει σημαντικά στην τυπική εκπαιδευτική διαδικασία, με την στήριξη που θα παρέχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των σχολείων και των ιδρυμάτων της πόλης της Καρδίτσας και της ευρύτερης περιοχής. Συγκεκριμένα οι μαθητές κάθε βαθμίδας, οι φοιτητές των ΤΕΙ αλλά και της Κτηνιατρικής Σχολής Καρδίτσας καθώς και όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτου ηλικίας θα μπορούν να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες της. Παράλληλα η Βιβλιοθήκη θα αποτελεί το κέντρο διάσωσης και διάδοσης του πολιτισμού και των παραδόσεων μας μέσω διαλέξεων, εκδηλώσεων και άλλων πολιτιστικών γεγονότων. Κλείνοντας, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι οι Βιβλιοθήκες στη χώρα μας αποτελούν μία από τις βασικές υποδομές του εκπαιδευτικού συστήματος και για το λόγο αυτό είναι άμεσα προσβάσιμες και ανοιχτές σε όλους τους πολίτες. Οι κάτοικοι της Καρδίτσας θα πρέπει να αισθάνονται ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια που θα αποκτήσουν την δική τους πύλη στη γνώση και τον πολιτισμό. Είμαι βέβαιος ότι η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καρδίτσας θα αποτελέσει τον «πνευματικό φάρο» της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας».

Ο κ. Βερίλλης

«Η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική για το Δήμο Καρδίτσας, αλλά και για ολόκληρο το Νομό, καθώς παραχωρώντας κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη έκταση 6 στρεμμάτων, αρχίζει ουσιαστικά η υλοποίηση ενός πολύ σημαντικού έργου, η ανέγερση ενός σύγχρονου και λειτουργικού κτιρίου που θα τη στεγάσει, ώστε να αποτελέσει έναν πυρήνα πολιτισμού, αλλά και μια ακόμη ακαδημαϊκή υποδομή, συνδεόμενη και με την Κτηνιατρική Σχολή και τα Τμήματα του ΤΕΙ. Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, χρειάστηκαν επίπονες και συστηματικές προσπάθειες τόσο από το Υπουργείο Παιδείας, όσο και από το Δήμο Καρδίτσας. Η συνεργασία μας με το Υπουργείο και ιδιαίτερα με τον κ. Υφυπουργό, είναι άριστη και συνεχής και τα αποτελέσματα είναι απτά: η δρομολόγηση της ανέγερσης των κτιρίων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, των Γενικών Αρχείων του Κράτους, της Φοιτητικής Εστίας, η επέκταση και αναβάθμιση του ΤΕΙ, ο εκσυγχρονισμός των σχολικών μονάδων αναβαθμίζουν συνολικά τις υποδομές και την εικόνα της πόλης.  Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι πρωτοβουλία για την ανέγερση κτιρίου για τη στέγαση της Δημόσιας Βιβλιοθήκης είχαν οι αδελφοί Βασίλης και Αθανάσιος Μπρακατσούλας γνωστοποιώντας την πρόθεσή τους να συμβάλουν με δωρεά προς την κατεύθυνση αυτή. Κλείνοντας θέλω να εκφράσω την χαρά και την ικανοποίησή μου για τη δρομολόγηση αυτού του τόσου σημαντικού έργου και να διαβεβαιώσω  ότι ο Δήμος Καρδίτσας θα συμβάλει με κάθε τρόπο στην γρήγορη ολοκλήρωσή του».

Προηγούμενο άρθρο Συνδετήρια οδός της οδού Καρδίτσα - Λάρισα προς ΒΙ.ΠΕ. Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Άρχισαν τα «όργανα» για τα 2 νέα τμήματα ΤΕΙ