Η «μικρή Μαρία» αποτελεί καθημερινότητα και όχι «αποκάλυψη»


Ο «κουρνιαχτός» της ιστορίας της μικρής Μαρίας κατακάθισε. Αναμενόμενο. Άλλωστε τα «θαύματα» στην χώρα μας κρατούν τρεις μέρες. Άντε το πολύ τέσσερις, αν το «θαύμα» είναι… μεγάλο. Μέχρι να εντοπιστεί η επόμενη «μικρή Μαρία». Που θα ξαναφέρει στο προσκήνιο τα ζητήματα των τσιγγάνων και θα φανερώσει εκ νέου τις αδυναμίες της πολιτείας. Φυσικά οι κάτοικοι των Σοφάδων δεν χρειάζονται την ιστορία της μικρής Μαρίας για να γνωρίσουν τα προβλήματα. Τα ζουν και τα βιώνουν στην καθημερινότητά τους.

Το δήθεν «αιφνίδιο» ενδιαφέρον όλων, με αφορμή την πρόσφατη αποκάλυψη, είναι καθαρά υποκριτικό. Αρκετοί βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν εμπόριο συναισθημάτων και φθηνής συγκίνησης, «ακουμπώντας» στην κατάσταση ανομίας που υπάρχει σε πολλούς τσιγγάνικους καταυλισμούς. Το έχουμε ξαναδεί τα έργο. Ποιος δεν υποψιάζονταν (αρκετοί γνώριζαν κιόλας) για τα πλαστά πιστοποιητικά, τις ψευδείς βεβαιώσεις, την εμπορία βρεφών, το απαρχαιωμένο νομικό πλαίσιο που επιτρέπει στα κάθε λογής κυκλώματα να θησαυρίζουν?

Η κοινωνία συνηθίζει να ασχολείται με τους τσιγγάνους στην περίπτωση που είναι δράστες ενός εγκλήματος ή στην περίπτωση που οι γονείς διαμαρτύρονται γιατί τα παιδιά τους φοιτούν στην ίδια τάξη με τα τσιγγανάκια. Μόλις η ενημερωτική αρρυθμία σταματήσει, οι τσιγγάνοι συνεχίζουν τη ζωή τους και οι υπόλοιπη κοινωνία τη δική της, ζώντας παράλληλους βίους.

Οι «ευαίσθητοι» περί τα ανθρώπινα δικαιώματα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι επανειλημμένως η Αστυνομία έχει κάνει εφόδους στους καταυλισμούς και έχουν βρει παράνομες ηλεκτροδοτήσεις, ποσότητες ναρκωτικών καθώς και κατοχή όπλων. Η κοινωνία έχει την τάση να τα γενικεύει. Η τοπική κοινωνία του Δήμου μας δεν κλείνει τα μάτια σ’ αυτά τα προβλήματα. Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες από φορείς, όπως η Κίνηση Πολιτών, για την ανάδειξη και επίλυση του τσιγγάνικου προβλήματος με σκοπό αφενός την αρμονικότερη συνύπαρξη των πολιτών και αφετέρου την πάταξη των παραβατικών φαινομένων, όπου και αποτελεί υποχρέωση όλων. Στο Δήμο Σοφάδων που ζούμε, γινόμαστε καθημερινοί αποδέκτες όλων αυτών των φαινομένων παραβατικότητας. Παρόλα αυτά, κάποιοι επιμένουν να «παρακολουθούν από μακριά», από απόσταση…ασφαλείας. Άγγιξαν, λεκτικά και μόνο το πρόβλημα προ τριετίας για λόγους ψηφοθηρικούς, και από τότε…τίποτα. Μηδέν ενέργειες. Απλοί παρατηρητές, για να μην πούμε πως στρέφουν το κεφάλι τους αλλού. Έτσι όμως δεν λύθηκε ποτέ κανένα πρόβλημα.

Η υπόθεση των Φαρσάλων η οποία προκάλεσε ακραίες αντιδράσεις, για μας δεν ήταν τίποτα το πρωτόγνωρο. Χωρίς να ψάχνουμε αποδιοπομπαίους τράγους, είναι οι γνωστοί-άγνωστοι, που είναι μέρος της ζωής μας, της καθημερινότητας μας. Προφανώς και όλοι οι τσιγγάνοι δεν είναι εγκληματίες, κακοποιοί και απαγωγείς. Το ίδιο προφανές είναι όμως ότι στους κόλπους τους δρουν οργανωμένα και μη, παράνομα κυκλώματα. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Το διακύβευμα είναι η εύρεση της χρυσής τομής. Το σίγουρο είναι ότι σ’ αυτόν τον τομέα έχουμε μακρύ δρόμο να διανύσουμε…

Θάνος Σκάρλος

Δημοτικός Σύμβουλος Σοφάδων

Προηγούμενο άρθρο Πρώτη ενδιάμεση εκπτωτική περίοδο Νοεμβρίου
Επόμενο άρθρο Επαγγελματικά δικαιώματα στους λογοθεραπευτές ζητά ο Σπ. Ταλιαδούρος