Η ΟικόΣφαιρα για την 20η Μάρτη Παγκόσμια ημέρα αποχής από το κρέας


Η ΟικόΣφαιρα στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας αποχής από το κρέας πληροφορεί το κοινό:

Η 20 Μάρτη καθιερώθηκε ως ημέρα αποχής από το κρέας το 1985 από την Αμερικανική Οργάνωση FARM (Farm Animal Reform Movement)

Η διεθνής αυτή καμπάνια μέσω της ημέρας αυτής στοχεύει στην ενημέρωση του κοινού από τις συνέπειες της διατροφής που βασίζεται στα ζωικά προϊόντα και εστιάζεται:

-στην κακοποίηση των ζώων στα σφαγεία,

-στα περιβαλλοντικά προβλήματα από τις μεγάλες φάρμες,

– στα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την κατανάλωση ζωικών προϊόντων.

Ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αντώνης Καφάτος λέει κατηγορηματικά  ότι «Η σχεδόν καθημερινή κατανάλωση κρέατος και άλλων ζωικών προϊόντων, όπως γίνεται σήμερα, είναι ο κυριότερος λόγος της επιδημικής αύξησης των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας».

Μια μεγάλη μελέτη, των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ (η Diet and Health Study), η οποία διήρκεσε μία δεκαετία και δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2010 στο επιστημονικό περιοδικό «The Archives of Internal Medicine», έδειξε ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που καταναλώνουν πολύ κόκκινο κρέας ή επεξεργασμένο (αλλαντικά), έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν συντομότερα, ιδιαίτερα από έναν από τους δύο χειρότερους δολοφόνους (καρδιοπάθειες και καρκίνο), σε σχέση με τους ανθρώπους που καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες αυτών των τροφών.

.Η κατανάλωση κρέατος είναι μια συνήθεια που προκαλεί σοβαρά προβλήματα στον  οργανισμό και το πνεύμα. Δεν είναι τυχαίο που οι υπεραιωνόβιοι έχουν σαν κοινό το ότι δεν τρώνε κρέας, όπως και αυτοί που δεν τρώνε κρέας δεν παθαίνουν καρκίνους. Το κρέας επηρεάζει τον χαρακτήρα του ανθρώπου τον κάνει πιο θυμώδη, επιθετικό, καταθλιπτικό, απερίσκεπτο απότομο, ακραίο, υπερβολικό ανάλογα με τον χαρακτήρα. Ενώ εκείνος που δεν τρώει είναι ήπιος στην συμπεριφορά του και πράος στις ορμές του και στις διαθέσεις του, οι περισσότεροι χορτοφάγοι δεν έχουν διανοητικές διαταραχές.

Σε ότι αφορά τα ίδια τα ζώα: στα σφαγεία όλα τα ζώα πεθαίνουν τρομοκρατημένα ενώ πολλά από αυτά πριν ξεψυχήσουν υποφέρουν. Κατά την άφιξη τους στα σφαγεία τα ζώα είναι φοβισμένα και ανήσυχα. Τα επίπεδα άγχους είναι ιδιαίτερα αυξημένα, γεγονός που οφείλεται και στις συχνά άθλιες συνθήκες μεταφοράς τους. Είναι γνωστό ότι πολλά  γουρούνια που είναι από τα πιο έξυπνα και ιδιαίτερα ευαίσθητα ζώα, πεθαίνουν από το φόβο τους πριν φτάσουν στα σφαγεία. Το μαρτύριο όμως συνεχίζεται, καθώς οι άνθρωποι των σφαγείων, συχνά δρουν χωρίς οίκτο και ενδιαφέρον για το φόβο τους σαν να μην έχουν αυτά συναισθήματα. Τα ζώα βασανίζονται φρικτά πριν φτάσουν στο πιάτο μας.

Και κάτι ιδιαίτερα σημαντικό: Ο φόβος και η τρομοκράτηση των ζώων κατά την ώρα της σφαγής τους προκαλεί εκείνη τη στιγμή την παραγωγή από τον οργανισμό τους μια δηλητηριώδη ουσία η οποία πλημμυρίζει το αίμα τους και η οποία φυσικά καταναλώνεται από τους ανθρώπους προκαλώντας επί πλέον προβλήματα στην υγεία του.

Τέλος η κτηνοτροφία, όπως  και η εντατική χημική γεωργία αποτελεί μια ρυπογόνο και μολυσματική για το περιβάλλον δράση που οι αρνητικές επιπτώσεις της επιβαρύνουν και την ίδια την υγεία του ανθρώπου.

. Η ΟικόΣφαιρα, είναι ανοιχτή για κάθε πολίτη της Καρδίτσας και καλεί κάθε ενδιαφερόμενο να γίνει μέλος ή φίλος. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα μας : www.oikosfaira.gr

Προηγούμενο άρθρο Προτάσεις του «Διόνυσου» για την ανάπτυξη του αμπελοοινικού τομέα
Επόμενο άρθρο Μη προβολή ταινίας στην Κιν/κη Λέσχη λόγω Φεστιβάλ Θεάτρου