Η ομαλή λειτουργία του Δ.Σ. είναι ευθύνη του Προέδρου


[Χρήστος Τέγος πρώην Δήμαρχος Καρδίτσας].

  • «Ατυχήσαμε στο ότι του Σώματος προεδρεύει ένας άπειρος αλλά κυρίως άβουλος δημοτικός σύμβουλος που στα χέρια του κ. Βερίλλη γίνεται πολλές φορές επικίνδυνος», τόνισε ο κ. Τέγος.
  • Προτάσεις για την εύρυθμη λειτουργία του Δ.Σ.

Τα απαράδεκτα γεγονότα που έλαβαν χώρα το βράδυ της Παρασκευής στην τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας, σχολίασε  προσπαθώντας παράλληλα να ερμηνεύσει τις πηγές των, η παράταξη «Νέα Καρδίτσα». Ο επικεφαλής της παράταξης κ. Χρήστος Τέγος επέρριψε αποκλειστικά την ευθύνη στον Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Τάτσιο και στον Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Βερίλλη, ως φυσικός και ηθικός αυτουργός αντίστοιχα, τονίζοντας αναλυτικά τα παρακάτω:

«Την Παρασκευή το βράδυ, στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, γίναμε μάρτυρες απαράδεκτων – και όχι μόνον για συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου – γεγονότων. Και τονίζω μάρτυρες και όχι συμπρωταγωνιστές, όπως κάποιοι, που θέλουν να τα βάζουν όλα στο ίδιο τσουβάλι καλύπτοντας τις δικές τους ευθύνες, μας χαρακτηρίζουν. Τα γεγονότα λίγο πολύ είναι γνωστά από το ρεπορτάζ του τοπικού τύπου. Γιατί όμως φτάσαμε εκεί; Κατά την άποψή μας αποκλειστικά και μόνον με την ευθύνη του φυσικού αυτουργού και προέδρου του Δ.Σ. κ. Τάτσιου, αλλά και του ηθικού αυτουργού Κ. Βερίλλη. Και εξηγούμαι:

1. Ο πρώτος, άβουλο εκλεκτικό όργανο του δεύτερου, αρνείται για δεύτερη φορά να θέσει στην ημερήσια διάταξη που κυκλοφόρησε την περασμένη Τρίτη τα θέματα της αύξησης των τροφείων και την λειτουργία των κοινωνικών δομών που ζητήσαμε από 13-8-08 με αίτησή μας, προφανώς με υπόδειξη του κ. Βερίλλη.
2. Ο  κ. Βερίλλης το πρωί της Παρασκευής, λίγες  ώρες  πριν  την συνεδρίαση του Δ.Σ. με μία ακόμα συνέντευξη τύπου, αναφερόμενος στα θέματα αυτά δηλώνει ότι αποφάσισε (!!) την κατάργηση της απόφασης του νομικού προσώπου των παιδικών σταθμών για αύξηση των τροφείων, δηλαδή με λογικές “αποφασίζουμε και διατάσσουμε” κατήργησε μια απόφαση ενός οργάνου διοίκησης, χωρίς βέβαια να έχει καμιά αρμοδιότητα και νομική δυνατότητα.

3. Το απόγευμα της Παρασκευής, με την έναρξη της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος, παραβιάζοντας, τύπους και ουσία, τον κανονισμό του Δημ. Συμβουλίου, προσπάθησε να δώσει τον λόγο στον κ. Βερίλλη προκειμένου να ανακοινώσει την απόφασή του αυτή, που ουσιαστικά καταργούσε τις αρμοδιότητες του Δημ. Συμβουλίου, μόνον και μόνον για να φανεί (με γνήσιο λαϊκισμό) σαν ο “καλός” που καταργεί τις “κακές” αποφάσεις των όποιων νομικών προσώπων του Δήμου, άσχετα αν όπως στην συνέχεια ομολόγησε ο Πρόεδρος των παιδικών σταθμών και δημοτικός σύμβουλος της παράταξής του κ. Γούλας, ο ίδιος ήταν που συμφώνησε πριν τρεις μήνες περίπου για την αύξηση των τροφείων.

Σας ανέφερα τις βασικές αιτίες που επέφεραν την ένσταση στην συνεδρίαση του Δ.Σ., πλην όμως σε σας είναι γνωστό ότι η άσχημη αυτή κατάσταση δεν προέκυψε χθες, έχει βαθύτερες αιτίες που ξεκινούν από την αρχή της θητείας της σημερινής δημοτικής αρχής.

Σας αναφέρω ενδεικτικά κάποιες από αυτές:

  • συνεδριάσεις με πληθώρα θεμάτων – κάποιες φορές 80 και 90 θέματα – που οδηγούν είτε σε συζήτηση τις μεταμεσονύχτιες ώρες, είτε στην αναβολή των περισσότερων θεμάτων για επόμενη συνεδρίαση, είτε σε συνεχιζόμενες άλλη μέρα συνεδριάσεις, με αποτέλεσμα τα θέματα να συζητούνται όταν έχουν γίνει ανεπίκαιρα, όταν έχουν περάσει προθεσμίες, να περνάνε χωρίς ουσιαστική συζήτηση αφού αποχωρεί ή λείπει για αντικειμενικούς λόγους μεγάλος αριθμός δημοτικών συμβούλων.
  • πολλά θέματα να εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη όχι μόνον χωρίς να προϋπάρχει εισήγηση, αλλά να μην μπαίνει εισήγηση στον φάκελο του κάθε θέματος έστω και την παραμονή της συνεδρίασης, με αποτέλεσμα να καλούμαστε να τοποθετούμαστε και αποφασίζουμε για θέματα που ουσιαστικά δεν γνωρίζουμε ή που δεν προλαβαίνουμε να ερευνήσουμε και να προετοιμαστούμε κατάλληλα.
  • υπάρχει αιφνιδιασμός με θέματα που δεν γράφονται καν στην ημερήσια διάταξη ή έρχονται έκτακτα, συνήθως γιατί εξαντλούνται οι χρονικές προθεσμίες, με σκοπιμότητα ή γιατί δεν υπάρχει ο στοιχειώδης προγραμματισμός για έγκαιρη συζήτησή τους.
  • μια σειρά αποφάσεις παίρνονται λόγω και των παραπάνω προβλημάτων με λανθασμένο τρόπο. Έτσι είτε απορρίπτονται από τις αρμόδιες για τον έλεγχο υπηρεσίες, είτε επανέρχονται για διορθώσεις ξανά και ξανά στο Δ.Σ. Υπάρχουν θέματα που ήρθαν για συζήτηση 3 και 4 φορές μέχρι να παρθούν σωστά οι αποφάσεις.
  • υπάρχουν τέλος θέματα για τα οποία άλλα αποφασίσαμε και άλλα γράφτηκαν στα πρακτικά.

Όλα τα παραπάνω και επιπλέον βέβαια ο αντιδεοντολογικός και αντιδημοκρατικός χειρισμός των θεμάτων κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ., δυστυχώς αρκετές φορές μας οδήγησαν στο να διαφωνήσουμε, να διαμαρτυρηθούμε, ενδεχομένως κάποιες φορές με περισσότερη από την πρέπουσα για το σώμα ένταση. Αν θέλετε να απολογηθούμε για αυτό, το κάνουμε, πλην όμως δεν θα δεχθούμε την μομφή του “μονός καυγάς δεν γίνεται” με την λογική ότι δεν θα δεχθούμε ποτέ για την αντιπολίτευση τον ρόλο του απλού παρατηρητή, του γραφικού μόνιμου διαφωνούντα, του ραγιά, του “σφάξε με Αγά μ’ ν’ αγιάσω”, ρόλο που σε τελική ανάλυση δεν επιφυλάξαμε ποτέ για την τότε αντιπολίτευση τα 8 χρόνια που είχαμε την διοίκηση του δήμου και την ευθύνη για την εύρυθμη συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου. Θεωρούμε ότι η ομαλή και ευπρεπής λειτουργία του Δημ. Συμβουλίου είναι ευθύνη του Προέδρου του σώματος, πλην όμως ατυχήσαμε στο ότι του Σώματος προεδρεύει ένας άπειρος αλλά κυρίως άβουλος δημοτικός σύμβουλος που στα χέρια του κ. Βερίλλη γίνεται πολλές φορές επικίνδυνος. Σε κάθε περίπτωση όμως, συναισθανόμενοι τις ευθύνες απέναντι στους δημότες μας, κάνουμε έκκληση στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, να αρθεί πάνω από τις περιστάσεις, να αναλάβει τις ευθύνες του, να κατέβει από το άρμα ενός φοβικού και αδίστακτου προκειμένου να πετύχει τους σκοπούς του ατόμου όπως ο κ. Βερίλλης, έστω και αν χάσει την αντιδημαρχία για τα δύο επόμενα χρόνια. Επαναλαμβάνουμε την πρόταση που κάναμε και πριν την με πρωτοβουλία της πλειοψηφίας διακοπή της συνεδρίασης της περασμένης Παρασκευής, δηλαδή την άμεση διάσκεψη του Προέδρου του Σώματος με τους επικεφαλής των παρατάξεων του Δημ. Συμβουλίου για την λήψη μέτρων δεσμευτικών για την εύρυθμη λειτουργία και εφαρμογή του κανονισμού του Δημ. Συμβουλίου. Με την επιφύλαξη της πλήρους αιτιολόγησης κατά την διάρκεια της διάσκεψης αυτής προτείνουμε μεταξύ άλλων την αναγραφή πλήρως επεξεργασμένων και αιτιολογημένων θεμάτων στην ημερήσια διάταξη, έγκριση πρακτικών από το Σώμα πριν την δημοσίευσή τους, ανάρτηση όλων των αποφάσεων του Δημ. Συμβουλίου και της Δημαρχιακής Επιτροπής στο site, έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα στον κάθε ενδιαφερόμενο ενημέρωσης και προσφυγής όταν έχει νόμιμο συμφέρον, την συμμετοχή εκπροσώπων της αντιπολίτευσης στις προβλεπόμενες επιτροπές. Σε κάθε περίπτωση όμως στο επόμενο Δημ. Συμβούλιο πρέπει να έρθουν προς συζήτηση μεταξύ άλλων οπωσδήποτε τα δύο θέματα που δεν συζητήθηκαν, δηλ. η αύξηση των τροφείων των παιδικών σταθμών και τα προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή των πρόσφατων κυβερνητικών αποφάσεων για τις δομές πρόνοιας».  

Προηγούμενο άρθρο ΛΙΜΝΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ
Επόμενο άρθρο Παρεμβάσεις 29,25 εκ. € για ανάπτυξη Αργιθέας & Αγράφων