ΛΙΜΝΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ


Το πανέμορφο στολίδι των Αγράφων.

  1. Καρδίτσα – Μητρόπολη – Μοσχάτο – Λ. Πλαστήρα (ανατολικός παραλίμνιος):

Μετά τη Μητρόπολη, την αναρρυθμιστική λίμνη, τον υδροηλεκτρικό σταθμό Ν. Πλαστήρα και το Μοσχάτο, φτάνουμε στην Ι.Μ. Κορώνας και το Τσαρδάκι. Η διαδρομή έως εδώ (18 χλμ. Από Καρδίτσα), είναι πανέμορφη, με πανοραμική απέραντη θέα στο Θεσσαλικό κάμπο.

Σε απόσταση 3 χλμ. Από το Τσαρδάκι συναντάμε την Πλαζ Λαμπερού και 3 χλμ. Μετά, τον οικισμό Άγιο Αθανάσιο Λαμπερού. Πέντε χλμ. Νοτιότερα βρίσκεται η Καστανιά, παλαιό θέρετρο. Κατά μήκος της διαδρομής υπάρχουν αρκετές υποδομές εστίασης και διαμονής.

2. Καρδίτσα – Καλλίθηρο – Καστανιά (Δασικό Χωριό – Ευρυτανία) – Φράγμα

Σε απόσταση 23 χλμ. Από την Καρδίτσα, συναντάμε την Καστανιά, χωριό με τουριστική υποδομή και Μουσείο Χλωρίδας και Πανίδας Αγράφων. Δέκα χλμ. Νοτιότερα της Καστανιάς, κοντά στο Καροπλέσι, βρίσκεται το Δασικό Χωριό. Ο δρόμος από εκεί (χωματόδρομος) κατευθύνεται προς τα Άγραφα Ευρυτανίας και το Καρπενήσι.

Η διαδρομή περιμετρικά της λίμνης συνεχίζει προς τη Μούχα, οικισμό της Καστανιάς και το Φράγμα, Ταυρωπού.

Περνώντας το Φράγμα κατευθυνόμαστε προς τη δυτική πλευρά της λίμνης, με την πλούσια τουριστική υποδομή και την μοναδική ομορφιά της.

3. Καρδίτσα – Μορφοβούνι – Λίμνη Ν. Πλαστήρα – Φράγμα (δυτικός παραλίμνιος)

Μετά τη Μητρόπολη και το διάσελο στο Μορφοβούνι ακολουθούμε τη διαδρομή προς τα ιστορικά χωριά Μορφοβούνι και Μεσενικόλα ή τη διαδρομή προς το οροπέδιο της λίμνης και τον κόμβο για Κερασιά και Μουζάκι. Φθάνουμε στο Κρυονέρι και μετά από 3 χλμ. στα Καλύβια Πεζούλας, τουριστικό κέντρο με σύγχρονες υποδομές. Από δω μπορούμε να επισκεφθούμε την Πεζούλα, τη Φυλακτή και την ιστορική Νεράιδα ή την Πλαζ Πεζούλας ή να συνεχίσουμε προς το Νεοχώρι με την πλούσια υποδομή και τη μοναδική θεά.

Από το Νεοχώρι, μετά από 5 χλμ. πανοραμικής διαδρομής, φτάνουμε στον Μπελοκομύτη και στη συνέχεια κατευθυνόμαστε προς την Καρδίτσα και την Ι.Μ. Πελεκητής ή προς τον Καριτσιώτη για να συνεχίσουμε προς το φράγμα.

Από τη «σμίξη» στον Καριτσιώτη μπορούμε να επισκεφθούμε  τον Καρβασαρά, την Ανατολική Αργιθέα (με δυσκολίες) ή τα Βραγγιανά Ευρυτανίας (χωματόδρομος).

(Αναλυτική παρουσίαση των διαδρομών στο ένθετο με το χάρτη).

Ελκυστικός τουριστικός προορισμός για όλες τις εποχές

Ο νομός Καρδίτσας βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας. Έχει έκταση 2.636 τ.χ. και πληθυσμό 129.541 κατοίκους (2001). Πρωτεύουσα του νομού είναι η Καρδίτσα με 45.000 κατοίκους. Η Καρδίτσα απέχει 300 χλμ. από την Αθήνα και 210 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Είναι σύγχρονη πόλη με πλούσια αγορά και έντονη πολιτιστική δραστηριότητα όλο το χρόνο. Άλλα σημαντικά εμπορικά, διοικητικά και πολιτισμικά κέντρα του Νομού είναι οι μικρές πόλεις του Παλαμά, των Σοφάδων και του Μουζακίου.

Το πανέμορφο ορεινό τοπίο του νομού Καρδίτσας, τμήμα της οροσειράς της Πίνδου και των θεσσαλικών Αγράφων, αποτελεί σήμερα ελκυστικό τουριστικό προορισμό για κάθε εποχή του χρόνου.

Οι χιλιάδες των ανθρώπων που έζησαν στην περιοχή των Αγράφων στα βάθη των αιώνων, έχτισαν θρησκευτικά και άλλα μνημεία, έπλασαν ιστορίες και μύθους, δημιούργησαν τραγούδια και χορούς, οργάνωσαν πανηγύρια, θρησκευτικές και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις για χαρές και λύπες.

Δημιούργησαν έναν πλούσιο λαϊκό πολιτισμό που σήμερα αποτελεί κληρονομιά ανεκτίμητης αξίας.

Υποδομές

Το οδικό δίκτυο του ορεινού όγκου του νομού βελτιώνεται διαρκώς, κάνοντας την πρόσβαση στους επισκέπτες ευκολότερη απ’ ότι στο πρόσφατο παρελθόν. Οι σύγχρονες υποδομές διαμονής, εστίασης, αναψυχής και εξυπηρέτησης που δημιουργήθηκαν καλύπτουν τις ανάγκες, τις απαιτήσεις και τις οικονομικές δυνατότητες κάθε επισκέπτη και κάνουν τη διαμονή του άνετη, απολαυστική και αξέχαστη.

Λίμνη Ν. Πλαστήρα

Η περιοχή της λίμνης Ν. Πλαστήρα κατέχει την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των επισκεπτών του νομού καθώς διαθέτει υποδομή εφάμιλλη περιοχών με τουριστική παράδοση πολλών δεκαετιών. Οι επιχειρήσεις της περιοχής παρέχουν υπηρεσίες υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών και προσφέρουν στις χιλιάδες των επισκεπτών μια ανεπανάληπτη εμπειρία «απόδρασης» από την καθημερινότητα.

Αργιθέα -Σμόκοβος

Όλο και περισσότεροι επισκέπτες ανακαλύπτουν τις «κρυμμένες» ομορφιές της τουριστικά αναπτυσσόμενης ορεινής Αργιθέας που βρίσκεται κοντά στη λίμνη Ν. Πλαστήρα και τον οδικό άξονα Καρδίτσας -Άρτα.

Χιλιάδες επισκέπτες του Νομού απολαμβάνουν την ομορφιά της νέας λίμνης Σμοκόβου και τις υπηρεσίες των ιαματικών λουτρών Σμοκόβου και Καϊτσας που βρίσκονται στη διαδρομή τους από την Καρδίτσα προς τη Φθιώτιδα και την Ευρυτανία, αλλά και αντίστροφα.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας σας προσκαλεί να γνωρίσετε από κοντά τις ομορφιές και τη φιλοξενία του τόπου μας. Σας εύχεται καλή περιήγηση, απολαυστική και χαρούμενη διαμονή.

Πανέμορφη και ελκυστική όλο το χρόνο

Η περιήγηση περιμετρικά της λίμνης Ν. Πλαστήρα καλύπτει απόσταση 55 χλμ. περίπου. Προσφέρει εμπειρία απολαυστική και τέρψη μοναδική. Το απαράμιλλο φυσικό κάλλος και η ποικιλομορφία του τόπου προσφέρονται για αναψυχή και πνευματική ξεκούραση. Δίπλα στα νερά των ποταμών και τις αμέτρητες θέσεις θέασης οι στιγμές είναι μοναδικές.

– Να γνωρίσει την αυθεντική φιλοξενία των κατοίκων στα όμορφα χωριά της περιοχής.

– Ν’ απολαύσει το απαράμιλλο φυσικό κάλλος και την ευωδιά της φύσης.

– Να ασχοληθεί με το ψάρεμα, την ορειβασία, την τοξοβολία, την ποδηλασία τα υδάτινα σπορ κ.α.

Περιμετρικά του οροπεδίου και της λίμνης ο κάθε επισκέπτης έχει τη δυνατότητα:

– Να επιλέξει για τη φιλοξενία και τη διαμονή του ξενοδοχεία και ξενώνες κάθε κατηγορίας.

– Να πάρει μέρος στις εκδηλώσεις και τα πανηγύρια της περιοχής.

– Να επισκεφθεί τα μοναστήρια και άλλα αξιοθέατα.

– Να γευτεί τα πλούσια εδέσματα και τους γευστικούς τοπικούς οίνους.

Λίμνη Ν. Πλαστήρα

Η λίμνη Ν. Πλαστήρα βρίσκεται 25 χλμ. περίπου δυτικά της Καρδίτσας, σε υψόμετρο 800 μέτρων. Δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και φέρει το όνομα του εμπνευστή του έργου Νικολάου Πλαστήρα. Πριν τη δημιουργία της λίμνης, η περιοχή της Νεβρόπολης ήταν ένα εύφορο οροπέδιο.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, χιλιάδες λάτρεις της φύσης και του λαϊκού πολιτισμού ανακαλύπτουν την ομορφιά της περιοχής και τη μοναδικότητά της. Οι δεκάδες επενδύσεις φορέων και ιδιωτών, την τελευταία κυρίως δεκαετία, μετέτρεψαν την περιοχή της λίμνης σε περιζήτητο τουριστικό προορισμό και πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών όλες τις εποχές του έτους.

Προηγούμενο άρθρο Εγκαινιάστηκε το νέο Δημαρχείο του Δ. Πλαστήρα στο Μορφοβούνι
Επόμενο άρθρο Η ομαλή λειτουργία του Δ.Σ. είναι ευθύνη του Προέδρου