Θέσεις της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Καρδίτσας σχετικά με την λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου


Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας 22-9-2008 με αποκλειστικό θέμα την συζήτηση και λήψη απόφασης για την εύρυθμη λειτουργία του, προετοιμαστήκαμε και προσπαθήσαμε με χαμηλούς τόνους και ήπιο τρόπο να συνεισφέρουμε στον προβληματισμό, τον εντοπισμό των αιτιών δυσλειτουργίας και την υποβολή προτάσεων για την εύρυθμη -όπως και η ημερήσια διάταξη προέβλεπε- λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Δυστυχώς, δεν τα καταφέραμε. Οι μονίμως θορυβούντες δημ. σύμβουλοι της πλειοψηφίας και η ανικανότητα του Προέδρου να διευθύνει ομαλά την συζήτηση, μας ανάγκασαν να διακόψουμε την τοποθέτησή μας και να αποχωρήσουμε, αφού τόσο με την απόκρυψη έως την ώρα της συνεδρίασης της όποιας εισήγησης του κ. Τάτσιου, όσο και με την εμπρηστική και παρελθοντολογική ομιλία του κ. Βερίλη, ήταν φανερό πως σε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα δεν θα καταλήγαμε.

Παρ’ όλα αυτά, από σεβασμό και υποχρέωση προς τους συμπολίτες μας και την κοινή γνώμη, δίνουμε στην δημοσιότητα όσο μπορούμε περιληπτικά, τα βασικά σημεία της τοποθέτησής μας.

Α. Αιτίες δυσλειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου

1. Μη εφαρμογή του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Αναφέρουμε ενδεικτικά πέντε περιπτώσεις.

α.  Το άρθρο 217 προβλέπει υποχρεωτικά τον απολογισμό πεπραγμένων για κάθε χρόνο θητείας σε δημόσια συνεδρίαση του σώματος έως τον επόμενο του έτους απολογισμού Ιούνιο. Για το 2007 δεν έγινε.

β.  Το  άρθρο   215   προβλέπει  συζήτηση  προτάσεων  δημοτών  εφ’ όσον συνοδεύονται από 25 υπογραφές. Από καιρό στον δήμο έχουν κατατεθεί προτάσεις 26 συνδημοτών μας (κάθε άλλο παρά δικής μας επιρροής),  που δεν ήρθαν ποτέ για συζήτηση.

γ.  Το άρθρο 101 προβλέπει την υποχρεωτική συμμετοχή στις επιτροπές του Δημ. Συμβουλίου εκπροσώπων όλων των δημοτικών παρατάξεων, πράγμα που δεν εφαρμόστηκε σε όλες τις επιτροπές, Δ.Σ. δημοτικών οργανισμών, κλπ.

δ.  Το άρθρο 99 απαγορεύει την συμμετοχή σε λήψη απόφασης δημοτικού συμβούλου που από την απόφαση αυτή έχει προσωπικά συμφέροντα. Η διάταξη αυτή παραβιάσθηκε με ευθύνη το Προέδρου του Δ.Σ. και ‘’διορθώθηκε” με νέα απόφαση.

ε.  Στο  άρθρο  97,  προβλέπονται  μια  σειρά  ενέργειες  για  την δημοσιότητα των αποφάσεων του σώματος. Δυστυχώς η πρόσβαση στις αποφάσεις αυτές είναι ακόμα και για μας που έχουμε θεσμικό ρόλο εξαιρετικά δύσκολη, πόσο μάλλον για τον απλό δημότη.

2. Άρνηση του προεδρείου να γραφούν στην ημερήσια διάταξη και να συζητηθούν θέματα που εμείς θεωρούσαμε σημαντικά και με αίτησή μας ζητούσαμε την συζήτησή τους. Αυτό συνέβη κατ’ επανάληψη.

3. Μεθόδευση της πλειοψηφίας με την ανοχή του Προέδρου τής μη συμμετοχής μας σε επιτροπές του Δ.Σ., σε διοικητικά σύμβολα οργανισμών του Δήμου, δημοτικές επιχειρήσεις (ΔΕΥΑΚ) κλπ.

4. Ο κ. Τάτσιος και ο κ. Βερίλλης δεν φέρνουν για συζήτηση στο Δημ. Συμβούλιο τα σοβαρά θέματα που απασχολούν την πόλη και τον Δήμο (Καποδίστριας ΙΙ, Μεσογειακοί Αγώνες, ΕΣΠΑ κλπ), και συνειδητά και συστηματικά υποβαθμίζουν το σώμα από όργανο πολιτικού σχεδιασμού σε υπηρεσιακό συμβούλιο.

5. Ακολουθούν τακτική αιφνιδιασμού με θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης, με στημένες ερωτήσεις που αποσκοπούσαν στην σπίλωση και ηθική μας μείωση, με ανακριβείς ισχυρισμούς (π.χ. θέματα εμποροπανήγυρης που ο διενεργήσας την σχετική ΕΔΕ κ. Ελευθερίου ανέτρεψε τους ισχυρισμούς του κ. Τάτσιου, με πρόσφατη επιστολή του στον τύπο).

6. Ο κ. Τάτσιος αντί να λύνει τα προβλήματα δυσλειτουργίας του σώματος με διάλογο και ουδετερότητα, απειλεί με παρεμβάσεις Εισαγγελέα και Αστυνομίας, συγχέοντας το επάγγελμά του με τον θεσμικό του ρόλο.

7. Σε πολλά θέματα λαμβάνονται αποφάσεις μετά από πολλαπλές ψηφοφορίες έως ότου επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Άλλες φορές οι αποφάσεις επανέρχονται πιεστικά έως ότου τροποποιηθούν προς την ‘’σωστή” κατεύθυνση (ΣΔΙΤ, μελέτη στάθμευσης και πολλές άλλες).

8. Ο κ. Πρόεδρος δικαιολογεί τα πολλά θέματα των συνεδριάσεων (που συνήθως μεταφέρονται σε επόμενη) λέγοντας ότι είναι απόρροια των εκκρεμοτήτων που υπήρχαν από τους παλιούς προέδρους. Είναι προφανές ότι ο κ. Τάτσιος έχει χάσει κάθε μέτρο αυτογνωσίας.

9. Πολλά θέματα έχουν ήδη αποφασιστεί πριν την συζήτηση, αφού ο κ. Βερίλλης τα προαναγγέλει σαν τετελεσμένα με συνεντεύξεις τύπου λίγες ώρες πριν την συνεδρίαση και το Δημοτικό Συμβούλιο έρχεται απλώς να επικυρώσει την τακτική του ‘’αποφασίζουμε και διατάσσουμε”.

10. Ο κ. Τάτσιος αντιλαμβάνεται την συμμετοχή των συμβούλων στο Δ.Σ. σαν ευκαιρία για είσπραξη της προβλεπόμενης αποζημίωσης των 80 ευρώ και όχι για την συμβολή τους σε λήψη σοβαρών για την πόλη θεμάτων. Από μόνος του λοιπόν και προκαταβολικά υποβαθμίζει και το σώμα και τις αποφάσεις του. Χωρίς όμως ο ίδιος να παραιτείται της δικής του αποζημίωσης.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και αρκετές ακόμα αιτίες δυσλειτουργίας, αλλά δεν θα προσθέταμε τίποτα στο πασιφανές, την ανεπάρκεια και ανικανότητα του κ. Τάτσιου να παίζει τον ρόλο του σαν πρόεδρος όλων των δημοτικών συμβούλων και την αποδοχή από τον ίδιο του ρόλου του άβουλου υπαλλήλου – εντολοδόχου του κ. Βερίλλη.

Β. Προτάσεις για επεξεργασία από διαπαραταξιακή επιτροπή του Δημ. Συμβουλίου.

1. Τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας του Δημ. Συμβουλίου σε μια σειρά άρθρα.

2. Εκλογή διαπαραταξιακού προεδρείου με εκπροσώπηση όλων των δημοτικών παρατάξεων.

3. Καθορισμός διαδικασίας συζήτησης προτάσεων – αιτημάτων των δημοτικών παρατάξεων.

4. Συμμετοχή εκπροσώπων όλων των δημοτικών παρατάξεων σε όλες τις επιτροπές, δημοτικούς οργανισμούς, δημοτικές επιχειρήσεις κλπ.

5. Έγκαιρος προγραμματισμός των συνεδριάσεων του σώματος με συνεννόηση του Προέδρου με όλα τα μέλη του αντιπροσωπευτικού προεδρείου.

6. Να μην γράφεται στην ημερήσια διάταξη κανένα θέμα για το οποίο δεν υπάρχει εισήγηση.

7. Αντίγραφα των εισηγήσεων να δίνονται μαζί με την ημερήσια διάταξη στον επικεφαλής της κάθε παράταξης.

8. Έγκριση των πρακτικών και αποφάσεων στην επόμενη συνεδρίαση του σώματος και κατόπιν ανάρτησή τους στην ιστοσελίδα του δήμου.

9. Χορήγηση μιας σειράς με όλες τις αποφάσεις καθώς και τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της κάθε συνεδρίασης, σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις.

10. Διάθεση γραφείου σε κάθε δημοτική παράταξη που μετέχει στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Κλείνοντας, νομίζουμε ότι οι προτάσεις που κάνουμε παραπάνω αλλά και οι όποιες προτάσεις έγιναν ή θα γίνουν από τις άλλες παρατάξεις, θα πρέπει να επεξεργαστούν από μια διαπαραταξιακή επιτροπή υπό την προεδρία του κ. Τάτσιου και να έρθουν για συζήτηση και απόφαση σε ένα από τα προσεχή συμβούλια. Παράλληλα ορίζουμε τον κ. Απ. Πίτσαβο σαν εκπρόσωπό μας στην επιτροπή αυτή.

Αν ο κ. Πρόεδρος θέλει να λύσει το πρόβλημα αφήνοντας και μια παρακαταθήκη στον διάδοχό του, είμαστε στην διάθεσή του.

                       Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας

Χρήστος  Τέγος
Φώτης  Παπαδημητρίου
Αποστόλης  Πίτσαβος
Γιώργος  Φαλάρας
Μανώλης  Τσίπρας
Νίκος   Λάμπρου
Γιώργος  Σιακάρας

Προηγούμενο άρθρο Νέα ιδιόκτητα γραφεία για την ΕΛΜΕ Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Συνεδριάζει την Τετάρτη το Δ.Σ. Καρδίτσας