Θα βάλει “χέρι” στις καταθέσεις πολιτών ο Δήμος Καρδίτσας; – Θα δεσμεύει λογαριασμούς για οφειλές προκειμένου να μη μπλοκαριστούν οι χρηματοδοτήσεις του


Στην εποχή των μνημονίων και της Τρόικας, ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων παρέχει στους Ταμίες των Δήμων την δικαιοδοσία να προχωρήσουν στην εφαρμογή των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, όπως συμβαίνει και στις ΔΟΥ αλλά και το ΙΚΑ. Το πρώτο μέτρο αναγκαστικής είσπραξης που μπορούν να εφαρμόσουν οι υπάλληλοι χωρίς να απαιτείται καν εντολή του Δημάρχου ή απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου ή της Οικονομικής Επιτροπής, είναι η κατάσχεση καταθετικών και άλλων λογαριασμών (συνταξιοδοτικών, μισθοδοσίας κλπ.). Μάλιστα, ο Κώδικας δεν θέτει κανέναν περιορισμό σε ότι αφορά το ποσό που οφείλεται στον Δήμο, που μπορεί να είναι και ελάχιστα ευρώ. Μάλιστα εάν ο Διευθυντής της Οικονομικής Υπηρεσίας δεν προβεί στην παραπάνω ενέργεια θα έχει πειθαρχικές και ποινικές  κυρώσεις και θα του κοστολογούνται τα μη εισπραχθέντα χρήματα. Ήδη η οικονομική υπηρεσία σε Δήμο της Κρήτης δέσμευσε τον τραπεζικό λογαριασμό του πατέρα του Δημάρχου για οφειλή 550 ευρώ μέχρις ότου ο πρώτος προχωρήσει σε ρύθμιση της οφειλής του προς τον Δήμο.

 

 

 

 

Η «καμπάνα» του Δήμου Καρδίτσας

 

 

Ο σχετικός νόμος λοιπόν δεσμεύει πλέον τις δημοτικές Αρχές για άμεση είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Μάλιστα ήδη στο Δήμο Καρδίτσας που δεν προχώρησε σε αντίστοιχη πράξη, οι νυν και πρώην προϊστάμενοι της εκεί Οικονομικής Υπηρεσίας, πρώην και νυν δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι, εκτός του ότι υπέχουν ποινικών ευθυνών, εμφανίζονται πλέον με πράξη καταλογισμού σε βάρος τους, κοντά στα 8,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο Δήμος Καρδίτσας υποχρεώνεται στα πλαίσια κατάρτισης του προϋπολογισμού του να τριπλασιάσει τα τέλη προς όλους τους δημότες του και όχι μόνο τους οφειλέτες του, προκειμένου να μην μπλοκάρουν οι χρηματοδοτήσεις του ακόμη και των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων.

 

 

 

Κ. Παπαλός: «Δεν θα προβούμε σε κατασχέσεις ακινήτων»

Εκτός από τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, οι νομοθετικές διατάξεις που έχουν ψηφιστεί τελευταία δίνουν κάθε δικαίωμα στους Δήμους να προχωρήσουν και σε κατασχέσεις ακινήτων, ακόμη και στην προσωπική κράτηση των οφειλετών. Όπως ειπώθηκε από τον Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Παπαλό στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο Καρδίτσας -στο οποίο (έως την ώρα που παραμείναμε) δεν είχαν συζητηθεί οι ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν στους αιρετούς- η παρούσα δημοτική αρχή δεν έχει σκοπό να προβεί σε καμία κατάσχεση ακινήτου, παρ’ ότι οι πιέσεις της τρόικα και οι απειλές της έναντι των υπαλλήλων για προσωπικό καταλογισμό ευθυνών για την μη είσπραξη των οφειλών είναι ασφυκτικές.

Προηγούμενο άρθρο Επικεφαλής ψηφοδελτίου στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα ο Ηλίας Αντωνίου
Επόμενο άρθρο Δέσμευση Μιχελάκη για το νερό του Φύλλου