Θετικά απάντησε η ΔΕΗ στα περισσότερα αιτήματα φορέων του Νομού


Την απαντητική επιστολή έλαβε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Σιούφας, κάνοντας ταυτόχρονα τη δική του δήλωση.Γραπτός απάντησε -όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί- ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Αθανασόπουλος, στα αιτήματα των φορέων του Νομού που του είχαν υποβληθεί στη συνάντηση που είχε μαζί τους στις 25 Μαΐου, όταν και επισκέφθηκε το Νομό μας, προκειμένου να επιθεωρήσει τα έργα του οργανισμού στην περιοχή μας. Σήμερα, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημ. Σιούφας, έλαβε την απαντητική επιστολή του κ. Αθανασόπουλου, την οποία δημοσιοποιεί σήμερα, κάνοντας ταυτόχρονα και τη δική του δήλωση: «Μετά τη σύσκεψη που έγινε στην Καρδίτσα με τον Διοικητή της ΔΕΗ AE Παναγιώτη Αθανασόπουλο, ο οποίος επισκέφτηκε στις 25 Μαΐου το Νομό επικεφαλής κλιμακίου για την εξέταση των θεμάτων σχετικά με τις δραστηριότητες της επιχείρησης, ήμουν αποδέκτης επιστολής που αναφέρει τα αποτελέσματα της εξέτασης των ζητημάτων που τέθηκαν από τους φορείς του Νομού στη Διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ.

Στη σύσκεψη αυτή μετείχαν οι Βουλευτές του Νομού Σπύρος Ταλιαδούρος, Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Τσιάρας και Γιώργος Αναγνωστόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Θεσσαλίας Φώτης Γκούπας, ο Νομάρχης Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος, ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ και Δήμαρχος Μουζακίου Γιώργος Κωτσός, ο επιστημονικός συνεργάτης του Προέδρου της Βουλής Φώτης Φυτσιλής, καθώς και πολλοί Δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων.

Η επιστολή της ΔΕΗ ΑΕ απευθύνεται, επίσης, στους Βουλευτές του Νομού, στον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας, στον Νομάρχη Καρδίτσας και στους Δημάρχους Καρδίτσας, Δομίνικο Βερίλη, Μουζακίου Γιώργο Κωτσό, Πλαστήρα Δημήτρη Τσιαντή, Ιτάμου Βασίλη Τσιαντίλα, Νεβρόπολης Φώτη Παπαντώνη, Μητρόπολης Γιώργο Γιοβάνη, Ταμασίου Βασίλη Μόσχο.» 

Η επιστολή της ΔΕΗ  ΑΕ αναφέρει τα εξής:

 «Αξιότιμοι κύριοι,

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την ευκαιρία που μας δώσατε να σας συναντήσουμε και να συζητήσουμε θέματα σχετικά με τις δραστηριότητες της ΔΕΗ στο Νομό Καρδίτσας.

Η ΔΕΗ ΑΕ με το μεγάλο Υδροηλεκτρικό Έργο του Ν. Πλαστήρα, το Έργο του Σμοκόβου, που σύντομα θα λειτουργήσει, αλλά και τα Δίκτυα Διανομής, έχει καθοριστική συμβολή στην οικονομία και ανάπτυξη του Νομού Καρδίτσας.

Η επίσκεψή μου, σκοπό είχε την άμεση ενημέρωσή μου τόσο για τις σημαντικές αυτές εγκαταστάσεις όσο και για τα διάφορα θέματα – αιτήματα των φορέων του Νομό Καρδίτσας, που σχετίζονται με τις δραστηριότητες αυτές.

Αναλυτικότερα για τα αιτήματα που υπoβλήθηκαν έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

1. Aπoτύπωση πυθμένα Λίμνης Ν. Πλαστήρα Συμφωνούμε με την πρότασή σας. Προγραμματίζεται η ανάθεση μελέτης ογκομέτρησης του ταμιευτήρα, η οποία θα δείξει τις προσχώσεις και τον τωρινό ωφέλιμο όγκο της λίμνης.

2.Μελέτη βιωσιμότητας της λίμνης Ν. Πλαστήρα Προγραμματίζεται η ανάθεση της σχετικής μελέτης της βιοχημικής κατάστασης του νερού της λίμνης.

3. Εμπλουτισμός της λίμνης Ν. Πλαστήpα από το Ρέμα Οξούλας Η ΔΕΗ ΑΕ αντιμετωπίζει θετικά από ενεργειακής απόψεως το έργο της εκτροπής του ρέματος Οξούλας, θα συνδράμει στην αξιολόγηση της ωφελιμότητας αυτού και εάν αυτή αποδειχθεί, διατίθεται να αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης και την επίβλεψη του έργου.

4. Δεύτερος Αγωγός στη λίμνη Ν. Πλαστήρα Η ΔΕΗ ΑΕ, στο πλαίσιο της κάλυψης των αναγκών για ύδρευση του Νομού, είναι θετικά διακείμεvη στην προοπτική κατασκευής και δεύτερου αγωγού (για υδροληψία) με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας του νερού ύδρευσης. Προς το σκοπό αυτό η ΔΕΗ χαιρετίζει την πρόταση της Περιφέρειας Θεσσαλίας για ένταξη του έργου αυτού στα χρηματοδοτούμενα Προγράμματα του Νομού. Παράλληλα είναι σκόπιμο, προκειμένου να μην υπάρξει απώλεια ενέργειας, να εγκατασταθεί στη βάση του νέου αγωγού μικρός υδροηλεκτρικός σταθμός κατάλληλης ισχύος. Η προοπτική αυτή απαιτεί και τη συνεργασία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ. Ως εκ τούτου, μετά από σχετικές συνεννοήσεις που θα αφορούν τη χρηματοδότηση του Έργου και οι οποίες εκτιμάται ότι μπορούν να ολοκληρωθούν εντός του έτους, θα είναι δυνατή και η υλοποίηση του Έργου. Η διάρκεια κατασκευής του, μαζί με τον Υδροηλεκτρικό Σταθμό εκτιμάται ότι δεν θα υπερβεί τα 2,5 έτη από την ημερομηνία απόφασης της χρηματοδότησης.

5. Μελέτη Φράγματος Μουζακίoυ.  Η ΔΕΗ ΑΕ, αντιμετωπίζει θετικά το Έργο αυτό. Είναι όμως αναγκαίο να ολοκληρωθεί το έργο της εκτροπής του Αχελώου προς τη Θεσσαλία, διότι επηρεάζεται άμεσα ο σχεδιασμός και η βιωσιμότητά του. Σε περίπτωση που το έργο βασισθεί μόνο στα νερά της περιοχής και όχι στην Εκτροπή του Αχελώου, προκύπτει ανάγκη χρηματοδότησης της υλοποίησης του Έργου από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

6. Eπέκταση δικτύου ΔΕΗ ΑΕ προς χιονοδρομική πίστα «Καραμανώλη» και στις παραλίμνιες περιοχές της νέας τεχνητής λίμνης Σμοκόβου. Ηλεκτροφωτισμός αναρρυθμιστικής λίμνης. Για την πραγματοποίηση αυτών των έργων ηλεκτροδότησης είναι απαραίτητη η υποβολή αίτησης από τους αρμόδιους φορείς. Η κάλυψη της οικονομικής συμμετοχής από τα σχετικά χρηματοδοτικά προγράμματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα συμβάλει στην άμεση υλοποίησή τους.

7. Αισθητική αναβάθμιση της πόλης της Καρδίτσας με επιτάχυνση εργασιών κατασκευής υπογείων δικτύων διανομής.

Σημαντικό τμήμα της πόλης της Καρδίτσας (κεντρική πλατεία, πλατεία Παυσίλυπου, χώρος πέριξ του Ι. Ν. Αγίου Κων/voυ, χώρος πέριξ της Δημοτικής αγοράς) είναι υπογειοποιημένο. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη έργο (έχει κατασκευασθεί το υπόγειο τμήμα), για την αποξήλωση του εvαερίoυ δικτύου χαμηλής τάσης στις οδούς Ιεζεκιήλ, Ταλιαδούροu, Κολοκοτρώνη, Αλλαμανή, Γρ. Λαμπράκη. Μόλις ο Δήμος Καρδίτσας τοποθετήσει φωτιστικά σώματα, θα καταστεί δυνατή η απoξήλωση του εναερίου δικτύου χαμηλής τάσης. Eπίσης υπάρχει έργο κατασκευής τριών νέων υπόγειων Υποσταθμών με ταυτόχρονη αποξήλωση δέκα εναέριων Υποσταθμών.

8. Επιτάχυνση εργασιών αντικατάστασης γυμνών Καλωδίων με συνεστραμμένα. Σε όλα τα ορεινά και απομακρυσμένα χωριά του Ν. Καρδίτσας έχουν αντικατασταθεί οι γυμνοί αγωγοί χαμηλής τάσεως με συνεστραμμένα καλώδια. Ήδη περίπου το 70% του δικτύου χαμηλής τάσης φέρει συνεστραμμένα καλώδια και η αντικατάσταση των υπολοίπων τμημάτων προχωρά με γρήγορους ρυθμούς.

9. Τιμολογιακή Πολιτική για το φωτισμό οδών – πλατειών και για τα αντλιοστάσια των Δήμων. Για το φωτισμό των οδών – πλατειών (ΦΟΠ), που αφορά το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης του Δήμου Καρδίτσας για την ηλεκτρική ενέργεια, χορηγείται ειδικό τιμολόγιο το οποίo είναι από τα χαμηλότερα της ΔΕΗ.

10. Αγροτικός Εξηλεκτρισμός – Αύξηση ποσοστού συμμετοχής της ΔΕΗ ΑΕ Αγροτικά Τιμολόγια – Αύξηση δαπανών ΤΟΕΒ. Για τις αγροτικές εγκαταστάσεις, η Πολιτεία, με την 142196/87 Κοινή Υπουργική Απόφαση έχει θεσπίσει μια ιδιαιτέρως ευνοϊκή τιμολογιακή πολιτική τόσο για την ηλεκτροδότηση όσο και την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, η έγκαιρη εκπλήρωση των υποχρεώσεων των πελατών μας εκτιμάται ιδιαίτερα. Διακανονισμοί οφειλών σε εξαιρετικές περιπτώσεις λόγω αντικειμενικών αδυναμιών αντιμετωπίζονται, στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, με τη δέουσα προσοχή από το τοπικό μας Κατάστημα.

11. Εργασίες ανάπλασης, βελτίωσης στο φράγμα της λίμνης Ν. Πλαστήρα (Ασφαλτοτάπητας, Επέκταση Hλεκτροφωτισμoύ, Κατασκευή Νέου Φυλακίου). Ο εξωραϊσμός στο χώρο του φράγματος έχει ήδη προγραμματιστεί από τη ΔΕΗ. Θα υλοποιηθεί μόλις μετεγκατασταθούν οι μικροπωλητές σε νέο χώρο που έχει επιλεγεί για τη διαμόρφωση του οποίου η ΔΕΗ θα συνδράμει το Δήμο lτάμου.

12. Αξιοποίηση του Οικισμού Προσωπικού του ΥΗΣ Ν. Πλαστήρα Το αίτημα της αξιοποίησης του Οικισμού τόσο για τις ανάγκες Εκπαίδευσης Τεχνιτών της ΔΕΠΑ και της ΔΕΗ όσο και για τη δημιoυργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης από την ΤΕΔΚ Νομού Καρδίτσας, εξετάζεται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Επιχείρησης και θα ενημερωθείτε με ιδιαίτερη επιστολή μας, η οποία θα ακολουθήσει.

13. Βελτίωση του δρόμου που συνδέει τον οικισμό του Λεονταρίου με το ΜΥΗΕ Σμοκόβου. Η βελτίωση του δρόμου θα γίνει από τον εγκατεστημένο εργολάβο του Έργου και θα ολοκληρωθεί μαζί με το Υδροηλεκτρικό Σταθμό Σμοκόβου.

14. Kατασκευή δύο μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων στo Σμόκοβο.

Η ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. ήδη έχει συντάξει και αποστείλει φάκελο προς τη ΡΑΕ για έκδοση Άδειας Παραγωγής για το ΜΥΗΕ Σμόκοβο II (ισχύος 5,6 MW), που θα κατασκευασθεί δίπλα στο υπάρχον Έργο Καταστροφής Ενέργειας (ΕΚΕ Ι) και για το ΜΥΗΕ Σμόκοβο IV (ισχύος 0,80 MW) που θα κατασκευασθεi στον πόδα του φράγματος εκμεταλλευόμενο το υδατικό δυναμικό της οικολογικής παροχής. Η υλοποίηση των έργων αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα.

Τελειώνοντας, θέλουμε να τονίσουμε ότι η ΔΕΗ ΑΕ, όπως παραπάνω αvαφέρεται, εξέτασε τα αιτήματα που τέθηκαν στη σύσκεψη και ανταποκρίνεται θετικά στα περισσότερα από αυτά θέλοντας να συμβάλλει στην ανάπτυξη του Νομού Καρδίτσας.

Ευχόμαστε η άριστη συvεργασία των Υπηρεσιακών Κλιμακίων της Επιχείρησης με όλους τους Φορείς του Νομού να σuνεχισθεί προς όφελoς της τοπικής κοινωνίας και της Εταιρείας.»

Αναφερόμενος στην παραπάνω επιστολή ο κ. Σιούφας δήλωσε ότι πρόκειται για την αντιμετώπιση μιας σειράς ενεργειακών, αρδευτικών, υδρευτικών και άλλων ζητημάτων, που θα ωφελήσουν τόσο τους Δήμους, μεμονωμένα, αλλά και όλο το Νομό, η επίλυση των οποίων είχε δρομολογηθεί τόσο με τις ενέργειές του ως Υπουργού Ανάπτυξης όσο και με τις νεότερες παρεμβάσεις του.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ευχαριστεί τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο Παναγιώτη Αθανασόπουλο και τη Διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ για τη θετική τους ανταπόκριση στην αντιμετώπιση των ζητημάτων της περιοχής και τη σημαντική συμβολή τους στην ανάπτυξη του Νομού Καρδίτσας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Προηγούμενο άρθρο Στη 2η Έκθεση Καλοκαιρινών Διακοπών η Ν.Α. Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Καμία συζήτηση για το μέλλον της Τ.Α. αν δεν αντιμετωπισθεί το παρόν της