Καμία παράβαση στα κυλικεία των σχολείων της Καρδίτσας


Ικανοποιημένοι από τους ελέγχους δηλώνουν οι αρμόδιοι Αντινομάρχες κ. Πέτσα και κ. Σβάρνας.

Στα πλαίσια ανάπτυξης μιας εθνικής διατροφικής πολιτικής η οποία έχει ως στόχο την προστασία και προαγωγή της υγείας των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, την υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών από πλευράς του μαθητικού πληθυσμού και τη δημιουργία ενός σχολικού περιβάλλοντος που θα συμβάλλει στις ορθές διατροφικές επιλογές των μαθητών, η Νομαρχία Καρδίτσας, συγκροτώντας χθες μεικτό κλιμάκιο, αποτελούμενο από υπαλλήλους του Τμήματος Εμπορίου και της Δ/νσης Υγείας και συνοδευόμενοι από τους αρμοδίους Αντινομάρχες, Εμπορίου κ. Σβάρνα και Υγείας κ. Πέτσα, πραγματοποίησαν ελέγχους στα κυλικεία των σχολικών μονάδων της πόλης μας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηρείται η κείμενη νομοθεσία, τόσο στα προσφερόμενα είδη όσο και στις τιμές πώλησης αυτών. Σύμφωνα με τους δύο αντινομάρχες, καμία σοβαρή παράβαση δεν σημειώθηκε χθες, αφού στο σύνολο των κυλικείων που ελέγχθηκαν διαπιστώθηκε ότι τηρούνται οι διατάξεις, ενώ υπογράμμισαν ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν μέχρι να ελεγχθούν όλα τα σχολεία του νομού.

Τι πρέπει να πουλάνε τα κυλικεία στα Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και Νυχτερινά Σχολεία

Το υπουργείο Υγείας με απόφασή του ορίζει τον κατάλογο των προιόντων που πρέπει να πωλούνται στα κυλικεία των σχολείων , τα οποία πρέπει να πληρούν όλους τους κανόνες υγιεινής, οι δε μικροσκοπικοί και οργανοληπτικοί χαρακτήρες τους να είναι κανονικοί.

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ.
Σάντουιτς – τόστ τυποποιημένα Με ψωμί ολικής αλέσεως ή λευκό. Συνιστάται ολικής αλέσεως. Με τυρί ή και γαλοπούλα. Από τα λαχανικά επιτρέπεται η προσθήκη ντομάτας. Χωρίς μαγιονέζα. Δεν συνιστάται η προσθήκη βουτύρου ή μαργαρίνης. Αν προστεθεί μαργαρίνη τότε η περιεκτικότητα της σε trans λιπαρά δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων.
Απλά αρτοσκευάσματα. Όλα τα απλά αρτοσκευάσματα (άρθρο 113 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, Γενικό Χημείο του Κράτους, 1998): όπως οι φρυγανιές, τα αρτίδια, τα φρατζολάκια, τα σησαμένια κουλούρια, τα παξιμάδια, τα κριτσίνια (αν περιέχονται λιπαρές ουσίες τα trans λιπαρά δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 2% των ολικών λιπιδίων), σε ατομική συσκευασία (έως 50 g.).
Διάφορα αρτοσκευάσματα (άρθρο 114 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, Γενικό Χημείο του Κράτους, 1998). Από την κατηγορία αυτή επιτρέπονται μόνο τα παρακάτω:
Α. Σταφιδόψωμο, σε ατομική συσκευασία, (έως 60 g.)
 Β. Μουστοκούλουρα, σε ατομική συσκευασία, (έως 60 g.)
 Γ. Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση, σε ατομική συσκευασία (έως 60 g.) με τις παρακάτω προδιαγραφές:

1. Η περιεκτικότητά τους σε trans λιπαρά να μην υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων.
 2. Ανά 100 γραμμάρια προϊόντος:
(α) η ζάχαρη να μην υπερβαίνει τα 10 g.,
(β) τα ολικά λιπαρά να μην υπερβαίνουν τα 10 g.,
(γ) τα κορεσμένα λιπαρά να μην υπερβαίνουν τα 5 g. και
 (δ) το νάτριο να μην υπερβαίνει τα 0,5 g.

Δ. Τυρόπιτα – σπανακόπιτα, (βάρους έως 200 g.) Με τυρί φέτα ή κασέρι
4. Γιαούρτι « παντός τύπου», χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες. Συνιστάται γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά.
Φρέσκα φρούτα (μήλο, αχλάδι), καλά πλυμένα και σε ατομική συσκευασία.
Ξηρά φρούτα (σύκα, δαμάσκηνα, βερίκοκα χωρίς κουκούτσι), σε ατομική συσκευασία (έως 50g).
 Γάλα χαμηλό σε λιπαρά, γάλα πλήρες και γάλα με κακάο χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες, σε ατομική συσκευασία (έως 250 ml για το γάλα με κακάο, έως 330 ml για το σκέτο γάλα). Συνιστάται γάλα χαμηλό σε λιπαρά Ρυζόγαλο απλό, κρέμα απλή ( χωρίς προσθήκη άλλων συστατικών και έως 150ml). Φυσικοί χυμοί φρούτων (100% χυμός), χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, σε ατομική συσκευασία (έως 330 ml). Εμφιαλωμένο νερό του 0,5 λίτρου. Καφές και αφεψήματα μόνο για το προσωπικό.

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ ΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΩΝ.
Σάντουιτς – τόστ τυποποιημένα. Με ψωμί ολικής αλέσεως ή λευκό. Συνιστάται ολικής αλέσεως. Με τυρί ή και γαλοπούλα. Από τα λαχανικά επιτρέπεται η προσθήκη ντομάτας. Χωρίς μαγιονέζα. Δεν συνιστάται η προσθήκη βουτύρου ή μαργαρίνης. Αν προστεθεί μαργαρίνη τότε η περιεκτικότητά της σε trans λιπαρά δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων.
 2. Απλά αρτοσκευάσματα Όλα τα απλά αρτοσκευάσματα (άρθρο 113 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, Γενικό Χημείο του Κράτους, 1998) όπως :οι φρυγανιές, τα αρτίδια, τα φρατζολάκια, τα σησαμένια κουλούρια, τα παξιμάδια, τα κριτσίνια, (αν περιέχονται λιπαρές ουσίες τα trans λιπαρά δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 2% των ολικών λιπιδίων), σε ατομική συσκευασία (έως 50 g.).
Διάφορα αρτοσκευάσματα (άρθρο 114 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, Γενικό Χημείο του Κράτους, 1998). Από την κατηγορία αυτή επιτρέπονται μόνο τα παρακάτω. Α. Σταφιδόψωμο, σε ατομική συσκευασία (έως 60 g.).
 B. Μουστοκούλουρα, σε ατομική συσκευασία (έως 60 g.).
 Γ. Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση, σε ατομική συσκευασία (έως 60 g.) με τις παρακάτω προδιαγραφές:
1. Η περιεκτικότητά τους σε trans λιπαρά να μην υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων.
2. Ανά 100 γραμμάρια προϊόντος:
(α) η ζάχαρη να μην υπερβαίνει τα 10 g.,
β) τα ολικά λιπαρά να μην υπερβαίνουν τα 10 g.,
 (γ) τα κορεσμένα λιπαρά να μην υπερβαίνουν τα 5 g. και
(δ) το νάτριο να μην υπερβαίνει τα 0,5 g.
Δ. Τυρόπιτα – σπανακόπιτα, (βάρους έως 200 g.). Με τυρί φέτα ή κασέρι
4. Γιαούρτι « παντός τύπου», χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες. Συνιστάται γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά.
5 Φρέσκα φρούτα καλά πλυμένα και σε ατομική συσκευασία
6 Ξηρά φρούτα (σύκα, δαμάσκηνα, βερίκοκα και σταφίδες ) σε ατομική συσκευασία (έως 50 g.).
Γάλα χαμηλό σε λιπαρά, γάλα πλήρες και γάλα με κακάο χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες, σε ατομική συσκευασία (έως 250 ml για το γάλα με κακάο, έως 500 ml για το σκέτο γάλα). Συνιστάται γάλα χαμηλό σε λιπαρά Ρυζόγαλο απλό, κρέμα απλή (χωρίς την προσθήκη άλλων συστατικών και έως 150ml).
 Φυσικοί χυμοί φρούτων (100% χυμός), χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, σε ατομική συσκευασία (έως 330 ml).
Ξηροί καρποί, ανάλατοι, σε ατομική συσκευασία (έως 50 g.).
Μέλι, σε ατομική συσκευασία.
Χαλβάς και παστέλι ( παντός τύπου ), σε ατομική συσκευασία (έως 50 g.)
Σοκολάτα υγείας και γάλακτος, χωρίς γέμιση, σε μικρή συσκευασία (έως 30 g.).
Εμφιαλωμένο νερό, του 0,5 λίτρου.
Καφές και αφεψήματα μόνο για το προσωπικό.

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ ΤΩΝ ΝΥΧΤΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ.

1. Σάντουιτς – τόστ τυποποιημένα. Με ψωμί ολικής αλέσεως ή λευκό. Συνιστάται ολικής αλέσεως. Με τυρί ή και γαλοπούλα. Από τα λαχανικά επιτρέπεται η προσθήκη ντομάτας. Χωρίς μαγιονέζα. Δεν συνιστάται η προσθήκη βουτύρου ή μαργαρίνης. Αν προστεθεί μαργαρίνη τότε η περιεκτικότητά της σε trans λιπαρά δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων.
2. Απλά αρτοσκευάσματα Όλα τα απλά αρτοσκευάσματα (άρθρο 113 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, Γενικό Χημείο του Κράτους, 1998) όπως :οι φρυγανιές, τα αρτίδια, τα φρατζολάκια, τα σησαμένια κουλούρια, τα παξιμάδια, τα κριτσίνια, (αν περιέχονται λιπαρές ουσίες τα trans λιπαρά δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 2% των ολικών λιπιδίων), σε ατομική συσκευασία (έως 50g).
3. Διάφορα αρτοσκευάσματα (άρθρο 114 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, Γενικό Χημε
του Κράτους, 1998). Από την κατηγορία αυτή επιτρέπονται μόνο τα παρακάτω: Α. Σταφιδόψωμο, σε ατομική συσκευασία ( έως 60g). Β. Μουστοκούλουρα, σε ατομική συσκευασία ( έως 60g).
Γ. Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση, σε ατομική συσκευασία (έως 60 g.) με τις παρακάτω προδιαγραφές: 1. Η περιεκτικότητά τους σε trans λιπαρά να μην υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων.
2. Ανά 100 γραμμάρια προϊόντος: (α) η ζάχαρη να μην υπερβαίνει τα 10 g., (β) τα ολικά λιπαρά να μην υπερβαίνουν τα 10 g., (γ) τα κορεσμένα λιπαρά να μην υπερβαίνουν τα 5 g. και (δ) το νάτριο να μην υπερβαίνει τα 0,5 g.
Δ. Τυρόπιτα – σπανακόπιτα, (βάρους έως 200g). Με τυρί φέτα ή κασέρι
4. Γιαούρτι « παντός τύπου», χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες. Συνιστάται γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά.
5. Φρέσκα φρούτα καλά πλυμένα και σε ατομική συσκευασία
6. Ξηρά φρούτα (σύκα, δαμάσκηνα, βερίκοκα και σταφίδες ) σε ατομική συσκευασία (έως 50g).
7. Γάλα χαμηλό σε λιπαρά, γάλα πλήρες και γάλα με κακάο χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες, σε ατομική συσκευασία (έως 250 ml για το γάλα με κακάο, έως 500 ml για το σκέτο γάλα). Συνιστάται γάλα χαμηλό σε λιπαρά
8. Ρυζόγαλο απλό, κρέμα απλή (χωρίς την προσθήκη άλλων συστατικών και έως 150ml).
9. Φυσικοί χυμοί φρούτων ( 100% χυμός ), χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, σε ατομική συσκευασία (έως 330ml).
10. Ξηροί καρποί, ανάλατοι, σε ατομική συσκευασία ( έως 50g ).
11. Μέλι, σε ατομική συσκευασία.
12. Χαλβάς και παστέλι ( παντός τύπου ), σε ατομική συσκευασία (έως 50g).
13. Σοκολάτα υγείας και γάλακτος, χωρίς γέμιση, σε μικρή συσκευασία (έως 30g).
14. Εμφιαλωμένο νερό, του 0,5 λίτρου.
15. Καφές και αφεψήματα μόνο για το προσωπικό.
Ε. Τα προαναφερόμενα είδη, μπορούν να διατίθενται όλα ή τμηματικά, κατά την κρίση των υπευθύνων οργάνων για την καλή λειτουργία των σχολικών κυλικείων.
ΣΤ. Απαγορεύεται αυστηρά η διάθεση άλλων μη προβλεπόμενων από την παρούσα προϊόντων.
Ζ. Περιοδικοί έλεγχοι θα γίνονται σε όλα ανεξαιρέτως τα κυλικεία και σε όλους τους χώρους εστίασης δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων, σύμφωνα πάντα με την ισχύουσα υγειονομική νομοθεσία.

Προηγούμενο άρθρο Γ ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα ΄΄Γυναίκα και Παράδοση΄΄
Επόμενο άρθρο Σύμβαση για τη μελέτη «οδός Μουζακίου – Λίμνης Ν. Πλαστήρα»