Κατά πλειοψηφία το επιχειρησιακό του δήμου – Θεωρητικά χρήσιμο, πρακτικά ανεφάρμοστο…


Με ένταση ξεκίνησε η χθεσινή προτελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας, με την απάντηση του Δημάρχου Καρδίτσας κ. Παπαλού προς την αήθη –όπως τη χαρακτήρισε- επίθεση της μείζονος αντιπολίτευσης για τα λεγόμενα της τελευταίας στην προχθεσινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε. Ο κ. Παπαλός προειδοποίησε ότι εφεξής θα απαντά «σκληρά» και με στοιχεία σε ότι τον κατηγορούν και υπογράμμισε πως η παρούσα δημοτική αρχή δεν βγάζει με το παραμικρό δελτία τύπου προκειμένου να γνωστοποιεί τις δραστηριότητές της, «όπως έκαναν κάποιοι άλλοι».

 

Επιχειρησιακό πρόγραμμα

 

Με το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου Καρδίτσας ξεκίνησε η διαδικασία συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, με τον Αντιδήμαρχο κ. Καραγιάννη να είναι ο κύριος εισηγητής του θέματος. Ο κ. Καραγιάννης υποστήριξε ότι το πρόγραμμα είναι συμβατό με τη δεδομένη οικονομική συγκυρία και συμπεριλαμβάνει οδηγίες, κανονισμούς, θέσεις και απόψεις των τοπικών φορέων και των συμπολιτών μας. Πριν τις τοποθετήσεις, ο κ. Τέγος απηύθυνε ερώτημα για τα οφέλη του πρώτου επιχειρησιακού προγράμματος του δήμου, υποστηρίζοντας ουσιαστικά ότι καλούνται οι δημοτικές αρχές ανά τη χώρα να συντάξουν ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα με ορίζοντα 4ετίας, χωρίς να γνωρίζουν τι τους ξημερώνει αύριο. Με την άποψη του κ. Τέγου συμφώνησε και ο Δήμαρχος Καρδίτσας τονίζοντας ότι για να είναι ένα τέτοιο πρόγραμμα επιτυχημένο πρέπει εκ των προτέρων να γνωστοποιείται το ύψος της χρηματοδότησης. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ζούμε πάνω σε κινούμενη άμμο. Κόβουν χρήματα από τα τακτικά, κόβουν από τη ΣΑΤΑ και γενικώς δεν ξέρουμε τι χρήματα θα έχουμε. Η όποια συζήτηση για το πρόγραμμα είναι χρήσιμη, αλλά εντελώς θεωρητική», κατέληξε ο ίδιος. Ο κ. Βερίλλης συμφώνησε με τα παραπάνω αναφέροντας ότι είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, από το οποίο δεν μπορούμε να έχουμε ουσιαστικά οφέλη και κέρδη. Στις κατηγορίες του κ. Αρχοντή ότι το συγκεκριμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα δεν έχει ιεράρχηση και ότι είναι μια «σούπα», ο κ. Παπαλός απάντησε ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν βάζει προτεραιότητες και ότι πρέπει να «παίζει» με όλα τα σενάρια ανοιχτά. Τόνισε δε ότι όσες μελέτες υπήρξαν έτοιμες η δημοτική αρχή τις εκμεταλλεύτηκε και ότι στην παρούσα μεταβατική περίοδο είναι δύσκολη η ετοιμασία νέων.

Η πρόταση του Δήμου Καρδίτσας

Η αναπτυξιακή πορεία του Δήμου θα πρέπει να βασιστεί στην πολυτομεακή ανάπτυξη της παραγωγής (αγροτικός τομέας, τουρισμός, βιοτεχνία, εμπόριο, υπηρεσίες), ενώ βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη των υποδομών και των δικτύων, καθώς και στην προστασία και αξιοποίηση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, ώστε να αναβαθμιστεί το βιοτικό επίπεδο των πολιτών του Δήμου. Η Καρδίτσα, έδρα του Δήμου, ως πρωτεύουσα Νομού, αποτελεί την μοναδική αστική πόλη του Νομού. Ο Δήμος Καρδίτσας αποτελεί έναν αναπτυξιακά πολυδιάστατο Δήμο, ο οποίος τίθεται να αντιμετωπίσει ένα πλήθος προβλημάτων διαφορετικής φύσης. Η αντιμετώπιση των αστικών προβλημάτων της πόλης της Καρδίτσας, η αναζήτηση λύσεων στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης της αγροτικής παραγωγής και της εξασφάλισης ικανοποιητικού εισοδήματος στην αγροτική οικογένεια, η οργάνωση της βιοτεχνικής δραστηριότητας και του εμπορίου περιμετρικά της πόλης αλλά και ευρύτερα στην περιοχή του Δήμου, οι προϋποθέσεις ανάπτυξης του τουριστικού τομέα, αλλά και η εξασφάλιση βασικών υποδομών ποιότητας ζωής όπως οδικό δίκτυο, ύδρευση, διαχείριση απορριμμάτων κλπ αποτελούν ένα πλήθος προβλημάτων η επίλυση των οποίων απαιτεί συντονισμό, συνεργασίες, στοχευόμενες λύσεις ανά τομέα και καλή οργάνωση των υπηρεσιών. Δεδομένων των παραπάνω, το αναπτυξιακό όραμα της Δημοτικής Αρχής για την περιοχή του Δήμου Καρδίτσας μπορεί να συνοψιστεί ως εξής: «Η ανάδειξη του Δήμου Καρδίτσας ως κοινωνικά συνεκτικό κέντρο εξυπηρέτησης ενός αγροτικού νομού, η αύξηση της ελκυστικότητας της πόλης και των τοπικών διαμερισμάτων ως τόπων μόνιμης κατοικίας και επίσκεψης καθώς και η ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ όλων των οικονομικών τομέων παραγωγής, μέσω της δημιουργίας επιχειρηματικών δικτύων και δομών». Η αποστολή του Δήμου ως οργανισμός είναι: «Η διακυβέρνηση των τοπικών υποθέσεων και η παροχή δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών για την ικανοποίηση των αναγκών των κατοίκων και των τοπικών φορέων, με απώτερο σκοπό τη βιώσιμη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.»

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Η προσέγγιση του παραπάνω οράματος θα γίνει με επί μέρους στρατηγικές επιλογές της Δημοτικής Αρχής που βασίζονται στις εξής κατευθυντήριες αρχές:

  • Επιλογή της ποιότητας έναντι της ποσότητας (για παράδειγμα η προώθηση της παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας, που ενσωματώνουν τα χαρακτηριστικά στοιχεία του Δήμου και όχι προϊόντων μαζικής παραγωγής τα οποία δεν θα κατορθώσουν να είναι ανταγωνιστικά στην ευρύτερη αγορά)
  • Κινητοποίηση του τοπικού δυναμικού με παράλληλη στήριξη του από κεντρικούς ή άλλους φορείς για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων
  • Υιοθέτηση ολοκληρωμένων παρεμβάσεων με στόχο την αύξηση της προστιθέμενης αξίας για τη τοπική οικονομία και κοινωνία.
  • Προώθηση της ενεργού συμμετοχής των πολιτών και του εθελοντισμού
  • Ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας με τοπικούς, περιφερειακούς και κεντρικούς φορείς
  • Κατανόηση από τους κατοίκους της αξίας του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού πλούτου ως συγκριτικών πλεονεκτημάτων και ο σεβασμός των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης.
  • Κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη
  • Ανταπόκριση στις ανάγκες και στα αιτήματα των πολιτών
  • Διαφάνεια και χρηστή διαχείριση
  • Ισόρροπη ανάπτυξη των τοπικών διαμερισμάτων, ειδικά ως προς τις βασικές υποδομές που εξασφαλίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων

 

Προηγούμενο άρθρο Δήλωση Δημάρχου Σοφάδων για την ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου «Προστασία- Ανάπλαση- Ανάδειξη Παραδοσιακού οικισμού Ρεντίνας –Α φάση
Επόμενο άρθρο Κ. Καρδαράς: «Κανείς γιατρός να μην υπογράψει δήλωση στον ΕΟΠΥΥ»