Η Καρδίτσα στους Μεσογειακούς Αγώνες


«Το τεκμηριωμένο αίτημά μας  για τη διεξαγωγή  ορισμένων αγωνισμάτων έχει την πλήρη στήριξη των τοπικών φορέων και την καθολική αποδοχή των πολιτών, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να συστρατευθούν σ’ αυτή την  προσπάθεια» δήλωσε ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δομήνικος Βερίλλης.

Το φάκελο με τη «Μελέτη Δημιουργίας Περιοχής Εναλλακτικού Τουρισμού (ΠΕΤ) και Συμμετοχής στους Μεσογειακούς Αγώνες 2013» του Δήμου Καρδίτσας κατέθεσε την Τρίτη στην Οργανωτική Επιτροπή των Μεσογειακών Αγώνων ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δομήνικος Βερίλλης, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Οργανισμού Αθλητικών Κέντρων και Χώρων Άθλησης κ. Σωτ. Αντωνίου, τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου κ. Κων. Παπαγεωργίου και τους κ.κ. Δημ. Βρεττάκο, Διευθύνοντα Σύμβουλο και Βασ. Κοντοκόλια, Γενικό Διευθυντή της εταιρείας DISCOVERING VALUE ASSOCIATES-D.V.A. A.E που εκπόνησε τη μελέτη.

Το φάκελο παρέλαβε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Φαν. Κουτρουμπά, με την οποία ο Δήμαρχος και τα άλλα μέλη της αντιπροσωπείας αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη σημαντική διοργάνωση.

Στοιχεία της μελέτης

Η μελέτη, παρουσιάζει τις δυνατότητες ανάπτυξης του τουρισμού στην περιοχή της Καρδίτσας και καταγράφει το υφιστάμενο πλαίσιο που διέπει κάθε μορφής επένδυση εναλλακτικού τουρισμού, προκειμένου να μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο να σχεδιάσει την υλοποίηση όσων προτάσεων επιλεγούν. Με αφορμή την αίτηση συμμετοχής της Καρδίτσας στους Μεσογειακούς Αγώνες το 2013, τόσο ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων, όσο και η δημιουργία νέων, θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον και θα καταστήσουν την περιοχή ως έναν ισχυρό υποψήφιο για τη φιλοξενία αθλημάτων του προγράμματος των Αγώνων.

Η μελέτη εξετάζει τις δυνατότητες της πόλης, όσον αφορά τη συνεισφορά της στη διοργάνωση. Η Καρδίτσα, καθώς απέχει μόνο 115 χιλιόμετρα από την πόλη του Βόλου και 58 χιλιόμετρα από την πόλη της Λάρισας, τις δύο πόλεις που έχουν αναλάβει την διοργάνωση των αγώνων μπορεί να συμμετέχει ενεργά σε αυτή την τόσο μεγάλη εκδήλωση αθλητισμού, που θα συγκεντρώσει τα βλέμματα της διεθνούς αθλητικής κοινότητας και την αφρόκρεμα των αθλητών σε ένα μεγάλο αριθμό αθλημάτων.

Επιπλέον γίνεται μια παρουσίαση των αθλητικών υποδομών της περιοχής και εξετάζεται η ολοκλήρωση αθλητικών εγκαταστάσεων για τη φιλοξενία αθλημάτων που περιλαμβάνονται στο αγωνιστικό πρόγραμμα.

Τέλος παρατίθενται χάρτες της περιοχής και φωτογραφικό υλικό από τις εγκαταστάσεις και υποδομές, αθλητικές και μη. Κλείνοντας η μελέτη τονίζει τα σημαντικά οφέλη που θα προκύψουν τόσο από τη δημιουργία νέων μορφών τουρισμού και η συμμετοχή και συνεισφορά της πόλης στη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων θα προσφέρουν σημαντική αναβάθμιση και προβολή τόσο στην πόλη της Καρδίτσας, όσο και στον ευρύτερο Νομό. Θα δημιουργηθούν νέες υποδομές, τουριστικές και αθλητικές, θα γίνουν έργα εκσυγχρονισμού στις ήδη υπάρχουσες και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Δήλωση Δημάρχου Καρδίτσας

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δομήνικος Βερίλλης καταθέτοντας τη Μελέτη επισήμανε τα εξής:

«Πεποίθησή μας είναι ότι οι Μεσογειακοί Αγώνες  αποτελούν κορυφαίο αθλητικό γεγονός που ενώνει τους λαούς και τους πολιτισμούς της Μεσογείου και προάγει την ειρήνη, τη φιλία και την άμιλλα.

Σ’ αυτή τη γιορτή του αθλητισμού και του πολιτισμού, ο Δήμος Καρδίτσας θέλει να είναι παρών συμβάλλοντας με κάθε τρόπο στην επιτυχία της διοργάνωσης.

Για το σκοπό αυτό ανέθεσε την εκπόνηση της «Μελέτης Δημιουργίας Περιοχής Εναλλακτικού Τουρισμού (ΠΕΤ) και Συμμετοχής στους Μεσογειακούς Αγώνες 2013» που τεκμηριώνει το αίτημά μας.

Τη μελέτη αυτή καταθέσαμε στην Οργανωτική Επιτροπή των Μεσογειακών Αγώνων υπογραμμίζοντας ότι το τεκμηριωμένο αίτημά μας για τη διεξαγωγή ορισμένων αγωνισμάτων έχει την πλήρη στήριξη των τοπικών φορέων και την καθολική αποδοχή των πολιτών, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να συστρατευθούν σ’ αυτή την  προσπάθεια.

Εξάλλου, είναι απολύτως βέβαιο, πως ο βαθμός επιτυχίας της διοργάνωσης εξαρτάται από το είδος και το εύρος αυτής της πανθεσσαλικής κινητοποίησης και συμμετοχής.

Παράλληλα θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Θεσσαλία, αποτελεί έναν ευδιάκριτο και ενιαίο ιστορικά, γεωγραφικά και κοινωνικά χώρο, γι’ αυτό και, πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλες τις πλευρές ως ολότητα, όπου η ισότιμη συμμετοχή,  η δίκαιη κατανομή πόρων και η ισόρροπη ανάπτυξη δεν θα αποτελεί ζητούμενο και αντικείμενο διεκδικήσεων και αντιδικιών, αλλά αναπόφευκτη κοινωνική, οικονομική και αναπτυξιακή πραγματικότητα.

Η διεύρυνση του χάσματος μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλίας, εφόσον η διοργάνωση των Μεσογειακών  Αγώνων περιοριστεί στην Ανατολική πλευρά, είναι σίγουρο πως μακροπρόθεσμα θα αποβεί σε βάρος ολόκληρης της περιοχής.

Συνεπώς, η συμμετοχή της Δυτικής Θεσσαλίας και της Καρδίτσας στη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων εξυπηρετεί ένα διττό και ολοκληρωμένο κοινωνικά στόχο: αφενός την καλύτερη προετοιμασία και την επιτυχημένη διεξαγωγή των Αγώνων και αφετέρου την αντιμετώπιση του σημερινού φαινομένου του οικονομικού και αναπτυξιακού αποκλεισμού, περιθωριοποίησης και υποβάθμισης της Δυτικής Θεσσαλίας.

Είμαστε βέβαιοι ότι συνεκτιμώντας και όλα τα παραπάνω το αίτημά μας, που αποτελεί και αίτημα της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Θεσσαλίας, η οποία δικαιούται να έχει ενεργό συμμετοχή στο κορυφαίο αυτό αθλητικό γεγονός θα τύχει θετικής αποδοχής τόσο από την Οργανωτική Επιτροπή, όσο και από τη Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων.»

Προηγούμενο άρθρο Χωρίς προβλήματα η έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς
Επόμενο άρθρο 1ο Φεστιβάλ Νεολαίας Συνασπισμού Ν. Καρδίτσας