Χωρίς προβλήματα η έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς


Κοινή συνέντευξη τύπου των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καρδίτσας.

Τη διαβεβαίωση ότι η φετινή χρονιά θα ξεκινήσει χωρίς προβλήματα έδωσαν οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας κ.κ. Μουζιούρας και Τζέλλος αντίστοιχα, σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι η στενή συνεργασία των δύο Διευθύνσεων θα συμβάλλει στην επίτευξη των υψηλών στόχων συνολικά για την εκπαίδευση του Νομού.

Ο κ. Μουζιούρας

Στην τοποθέτησή του ο κ. Μουζιούρας ανέφερε: «Οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Καρδίτσας έχουν προετοιμάσει αυτό το διάστημα τη λειτουργία όλων των σχολείων, τα οποία είναι έτοιμα για μια χρονιά χωρίς προβλήματα. Τα σχολικά βιβλία βρίσκονται ήδη στα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί έχουν τοποθετηθεί στις θέσεις τους. Από το υπουργείο Παιδείας έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να καλυφθούν όλες οι εκπαιδευτικές ανάγκες στην πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση του νομού μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά η εισαγωγική επιμόρφωση των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών έχει ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στο τελευταίο διάστημα νέα δημοτικά σχολεία νηπιαγωγεία, Γυμνάσια και Λύκεια σύγχρονων προδιαγραφών έχουν κατασκευαστεί σ’ ολόκληρο το νομό Καρδίτσας, εξασφαλίζοντας υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό περιβάλλον στα παιδιά του τόπου μας, ενώ επιτέλους τα σχολεία από αμίαντο είναι παρελθόν. Ξεκινά νωρίς η πρόσθετη διδακτική στήριξη, η οποία πιστεύουμε ότι θα χτυπήσει την παραπαιδεία. Τα σχολεία μας στα πλαίσια των στόχων για προετοιμασία εισόδου των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπ/ση, για την απόκτηση γνώσεων απαραίτητων για τη ζωή τους, για την πολυδιάστατη μόρφωση και την πνευματική καλλιέργεια των μαθητών καθώς και την προετοιμασία τους για να γίνουν υπεύθυνοι πολίτες με σύνθετες ικανότητες και κριτική σκέψη, για την πρόοδό τους σ’ ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, είναι έτοιμα να αναβαθμίσουν ποιοτικά την εκπαίδευση στον τόπο μας, εξασφαλίζοντας στους νέους πολίτες δυνατότητες και ευκαιρίες.

ΚΟΙΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ Δ/ΝΣΕΙΣ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ

Η σημερινή κοινή εμφάνιση των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Καρδίτσας σηματοδοτεί την επιθυμία των Διοικήσεων της Εκπαίδευσης σε επίπεδο νομού να εργασθούν από κοινού το σχολικό έτος 2008-2009 για την επίλυση των προβλημάτων τους με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της Εκπαίδευσης στο νομό μας.

Ειδικότερα

  1.  Να διαχειριστούν και να αξιοποιήσουν καλύτερα το εκπ/κό προσωπικό των ειδικοτήτων (Φυσικής Αγωγής, Αγγλικής-Γαλλικής-Γερμανικής Γλώσσας- Μουσικής-Θεατρικής Αγωγής και Πληροφορικής).

  2. Να αξιοποιήσουν το καθεστώς της μονιμότητας των καθαριστριών για καλύτερη  καθαριότητα στα σχολεία.

  3.  Να οργανώσουν καλύτερα τη μεταφορά των μαθητών και να προτείνουν λύσεις προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

  4.  Να αξιοποιήσουν την κατανομή των λειτουργικών εξόδων.

  5.  Να εξετάσουν τα προβλήματα στέγασης των μαθητών και να προτείνουν λύσεις προς τη Νομαρχία.

  6.  Να αξιοποιήσουν τα προγράμματα ανέγερσης και κατασκευής των νέων διδακτηρίων και να προτείνουν εκείνα που είναι απαραίτητα και αναγκαία.

  7.  Να προγραμματίσουν κοινές εκδηλώσεις για την ποιοτική αναβάθμιση της Εκπαίδευσης.

  8.  Να αξιοποιήσουν τα προγράμματα της Κοινωνίας της Πληροφορίας.

  9. Να αξιοποιήσουν τους κοινούς Σχολικούς Συμβούλους της Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης για την παραγωγή ενός αρτιότερου εκπαιδευτικού έργου.

10. Να προχωρήσουν σε νέα χωροταξική κατανομή των μαθητών σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις και τις νέες σχολικές μονάδες.

11. Να οργανώσουν Κοινό Εκπαιδευτικό – Παιδαγωγικό Συνέδριο στην Καρδίτσα, όπου θα αναδειχτούν τα θέματα της Εκπαίδευσης.

Οι εκπαιδευτικές διαδικασίες, όμως, οι δράσεις, οι πρωτοβουλίες και οι καινοτομίες στο χώρο της Εκπαίδευσης παραμένουν άψυχα προγραμματικά σχέδια, χωρίς τους βασικούς συντελεστές υλοποίησής τους, τους εκπαιδευτικούς. Όλοι οι εκπαιδευτικοί του νομού μας είναι οι φυσικοί μας συνεργάτες στην προσπάθεια που κάναμε αυτά τα χρόνια και συνεχίζουμε με την ίδια διάθεση, για την εξασφάλιση υψηλών ποιοτικών κριτηρίων στην Εκπαίδευση. Με τις σκέψεις αυτές, ευχόμαστε σε όλους καλή και δημιουργική χρονιά».

Ο κ. Τζέλλος

Στη συνέχεια ο κ. Τζέλλος, είπε: «Κατ’αρχήν θα ήθελα να επισημάνω ότι είναι η πρώτη φορά που η Π.Ε. και η Δ.Ε. έχουν τόσο στενή συνεργασία, διότι είμαστε πεπεισμένοι ότι τα δύο επίπεδα, μόνο με τη συνεργασία θα μπορέσουν να πετύχουν τους υψηλούς εκπαιδευτικούς τους στόχους. Θεωρούμε το σχολείο ως εκπαιδευτική μονάδα, δηλαδή ως χώρο στον οποίο εμπλέκονται όσοι συμμετέχουν στη διαδικασία διαμόρφωσης και άσκησης της εκπαιδευτικής πολιτικής. Η εκπαιδευτική μονάδα πρέπει να είναι σε θέση να σχεδιάζει, να προγραμματίζει, να αξιολογεί, να κάνει απολογισμό, να καινοτομεί και να παρεμβαίνει με γνωμοδοτήσεις ακόμα και στη διαμόρφωση της εκπαιδευτικής πολιτικής και στην κριτική υποστήριξη των εκπαιδευτικών αλλαγών. Έτσι διαμορφώνεται ένα σχολείο με νόημα, είναι ζωντανό, γίνεται προσιτό, ελκυστικό και ευχάριστο, αποκτά ευελιξία και κυρίως αποκτά τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα. Σ’ αυτή την προσπάθεια σημαίνοντα ρόλο παίζει η προσωπικότητα κυρίως του Διευθυντού ή της Διευθύντριας αλλά και του Συλλόγου Διδασκόντων, των Γονέων και της τοπικής κοινωνίας. Δράττομαι της σημερινής ευκαιρίας για να καλέσω όλους όσους αποτελούν τον κύριο μοχλό στήριξης των σχολικών μας μονάδων να συστρατευθούμε, να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό όλοι μαζί για μια καλύτερη εκπαίδευση, για ένα καλύτερο εργασιακό κλίμα, για μια νοοτροπία που αρμόζει σε εκπαιδευτικούς ευέλικτους, προσιτούς και κυρίως συνεργάσιμους.

Προηγούμενο άρθρο Ερώτηση Ρόβλια για την σύνδεση Καροπλεσίου με την Λ. Πλαστήρα
Επόμενο άρθρο Η Καρδίτσα στους Μεσογειακούς Αγώνες