«Κείμενα για την ιστορία της Καρδίτσας»


Κυκλοφόρησε το τρίτο βιβλίο της σειράς του Ιστορικού – Λαογραφικού Μουσείου του Δήμου Καρδίτσας.

Η Καρδίτσα μέσα από τα βιώματα του τυφλού μουσικού Κίτσιου Παύλου (1885-1971) είναι το θέμα του βιβλίου του Νίκου Παύλου «Στα χρόνια του τυφλού μουσικού» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη Σειρά «Κείμενα για την ιστορία της Καρδίτσας». Η σειρά είναι μια εκδοτική πρωτοβουλία του Ιστορικού-Λαογραφικού Μουσείου «Λ. & Ν. Σακελλαρίου» υπό την αιγίδα του Δήμου Καρδίτσας. Το κείμενο εντάσσεται στην κατηγορία των «ιστοριών ζωής», είδος που συνδυάζει υποκειμενικά βιώματα και ιστορικές πληροφορίες όπως καταγράφηκαν από τους δρώντες, με έμφαση στην ιστορία των νοοτροπιών και της καθημερινότητας («μικροϊστορία»).

Ο «Κίτσιος», ο τυφλός βιολιστής με το μελαγχολικό πρόσωπο, όπως πολύ δραματικά και εύστοχα αποδόθηκε από τον Δ. Γιολδάση στον γνωστό πίνακα, δεν ήταν μόνο ο χαρισματικός μουσικός και ο αυστηρός καθηγητής, αλλά και ένας άνθρωπος ιδιαίτερα ευαίσθητος, με έντονη κοινωνική συνείδηση, ο οποίος, εκτός από την επιβράβευση, βίωσε σκληρά τις προκαταλήψεις μιας κοινωνίας απέναντι σε άτομα με αναπηρίες. Οι αναμνήσεις του προσφέρουν στον αναγνώστη την ευκαιρία να παρακολουθήσει την ιστορία της Καρδίτσας σχεδόν από το σύγχρονο ξεκίνημά της, λίγο μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, καθώς  και τις μεταμορφώσεις της σε διάστημα ενός περίπου αιώνα. Το πλούσιο εικονογραφικό υλικό, το οποίο συμπληρώνει και ζωντανεύει το κείμενο, προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από το αρχείο του μουσείου και είναι ανέκδοτο στο μεγαλύτερο μέρος του.

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας, κ. Δομήνικος Βερίλλης, γράφει χαρακτηριστικά στον πρόλογό του:

«Το βιβλίο του Καρδιτσιώτη Νίκου Παύλου για τον θείο του, τον τυφλό μουσικό Κίτσιο Παύλου, δεν είναι απλά μια βιογραφία ενός ανθρώπου με ιδιαίτερη προσωπικότητα και αναγνωρισιμότητα από την τοπική κοινωνία. Στις σελίδες του ξεδιπλώνεται η ιστορία της πόλης μας στο μεγαλύτερο διάστημα του περασμένου αιώνα. Οι αναμνήσεις του  συγγραφέα από το θείο του, εμπλουτισμένες με μαρτυρίες και γεγονότα, τα οποία φωτίζουν διάφορες πτυχές της κοινωνικής ζωής, δίνονται με τρόπο ελκυστικό, συγκινητικό και ατόφιο, ταξιδεύοντας τον αναγνώστη στην Καρδίτσα μιας άλλης εποχής. Ο Δήμος Καρδίτσας συμμετέχει στην παρούσα έκδοση, η οποία κυκλοφορεί από τη σειρά του μουσείου της πόλης «Κείμενα για την ιστορία της Καρδίτσας», εκτιμώντας ότι ο τόμος αυτός αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές».

Ο πρόεδρος του μουσείου, κ. Αθ. Παπαστολόπουλος, αναφέρει τα εξής:

«Η σειρά «Κείμενα για την ιστορία της Καρδίτσας» είναι μια προσπάθεια του Δήμου Καρδίτσας και του μουσείου της πόλης να φωτίσουν όψεις της τοπικής μας ιστορίας μέσα από θεματικές, επιλεγμένες εκδόσεις. Στόχος μας με την έκδοση του τρίτου τόμου δεν ήταν απλώς να διευρύνουμε τη θεματολογία της μέσα από την συγκινητική ιστορία του μουσικού Κίτσιου Παύλου αλλά παράλληλα να την εμπλουτίσουμε μ’ ένα κείμενο που μεταφέρει με ζωντάνια, αφηγηματική δύναμη και ιστορική αξιοπιστία μια ολόκληρη εποχή.

Αισθάνομαι την ανάγκη να συγχαρώ τον συγγραφέα για το κείμενό του και να τον ευχαριστήσω εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου του μουσείου για την οικονομική στήριξη που προσέφερε στη έκδοση καθώς και την πλήρη παραχώρηση των δικαιωμάτων. Αρωγοί της στάθηκαν ακόμη ο Δήμος Καρδίτσας και η εταιρεία Elmetal. Η επιστημονική ευθύνη της επιμέλειας και της εικονογράφησης του βιβλίου βαρύνει τους συνεργάτες του μουσείου και αποτελεί προϊόν πολύχρονης συστηματικής και συλλογικής προσπάθειας. Χάρη στο ανοιχτό πνεύμα τους κατέστη δυνατή η άριστη συνεργασία με τον κ. Αλ. Ζούκα, ο οποίος ανέλαβε εθελοντικά και τη στοιχειοθεσία του τόμου. Τους ευχαριστώ όλους αναλαμβάνοντας τη δέσμευση ότι η προσπάθειά μας θα συνεχιστεί».

Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει σύντομα στα βιβλιοπωλεία. Η επίσημη παρουσίασή του έχει προγραμματιστεί για το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη και αναμένεται να είναι μια εκδήλωση γεμάτη μνήμες, μουσική και εικόνες από την Καρδίτσα μιας άλλης εποχής.

Προηγούμενο άρθρο Απαράδεκτη η κατάσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο
Επόμενο άρθρο Πολλές & ποικίλες οι επόμενες εκδηλώσεις Δήμου & ΔΕΤΑΚ