Μήνυμα Δημάρχου Καρδίτσας Κώστα Παπαλού για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος


 «Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος δυστυχώς δεν είναι μια ημέρα εορτασμού. Αντιθέτως υπογραμμίζει μια ολοένα και πιο απειλητική πραγματικότητα, τις συνέπειες της οποίας βιώνουμε πλέον όλοι μας σε καθημερινή βάση και υπενθυμίζει σε όλους μας ότι το μέλλον της ανθρωπότητας εξαρτάται άμεσα από το μέλλον και την ποιότητα του φυσικού περιβάλλοντος.

 Η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων τις τελευταίες δεκαετίες σε συνδυασμό με την μεγάλη αύξηση των εκπομπών ρύπων από τις μεγάλες βιομηχανίες είχαν ως συνέπεια την δραματική επιδείνωση της «τρύπας του όζοντος» και την εμφάνιση του «φαινομένου του θερμοκηπίου».

Τις συνέπειες της αλόγιστης και καταστροφικής παρέμβασης του ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον στο όνομα της ανάπτυξης, τις βιώνουμε καθημερινά μέσα από τις δυσμενείς κλιματικές αλλαγές και τα έντονα και αφύσικα καιρικά φαινόμενα που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια.

Η κλιματική αλλαγή και η γενικότερη υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη ίσως απειλή που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα στην καταγεγραμμένη της ιστορία.

 Οι επιστήμονες προβλέπουν ένα ζοφερό μέλλον αν δεν αλλάξουμε πορεία, αν δεν συνειδητοποιήσουμε όλοι, πως η επιβίωση του ανθρώπινου είδους εξαρτάται άμεσα από την φροντίδα και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Είναι χρέος προς  τους ίδιους τους εαυτούς μας και τις μελλοντικές γενιές η ανάπτυξη περιβαλλοντολογικής και οικολογικής συνείδησης, καθώς και η ενεργοποίηση όλων μας στην προσπάθεια αναστροφής της σημερινής δυσοίωνης πορείας.

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας, αλλά και του καθένα χωριστά και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει και σε τοπικό επίπεδο φορείς και πολίτες να μεγιστοποιήσουμε τις προσπάθειές μας.

Ως Αυτοδιοίκηση καλούμαστε να διαχειριστούμε τη μεγαλύτερη πρόκληση όλων των εποχών, την προστασία και τη διατήρηση του περιβάλλοντος. Μια πρόκληση, στην οποία δεν έχουμε άλλη επιλογή, από το να ανταποκριθούμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, αν θέλουμε να κληρονομήσουν τα παιδιά μας έναν βιώσιμο πλανήτη.

Προηγούμενο άρθρο - Εξαπλώνεται η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας σε Μουζάκι και Σοφάδες
Επόμενο άρθρο Η στάση των κατοίκων της Αμπέλου αποδεικνύει ότι είμαστε ακόμα άνθρωποι